"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

21.4 C
Trikala

Λάρισα – Αντί για βαμβάκι , κλωστική κάνναβη;

lafarm

Σχετικά άρθρα

 

Στην καλλιέργεια κλωστικής (βιομηχανικής) κάνναβης προτίθεται να προχωρήσει το ΤΕΙ Θεσσαλίας στη Λάρισα για ερευνητικούς λόγους. Απώτερος σκοπός η διαμόρφωση πρότασης εναλλακτικών μορφών καλλιέργειας, λιγότερο απαιτητικών σε νερό. Καλλιέργειες που στο μέλλον ενδεχομένως να αντικαταστήσουν τη σημερινή και ιδιαίτερα υδροβόρα, βαμβακοκαλλιέργεια για παράδειγμα.

Μετά την πρόσφατη απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που επιτρέπει την καλλιέργεια ποικιλιών της βιομηχανικής κάνναβης για ερευνητικούς – πειραματικούς σκοπούς στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της χώρας και, με την άδεια της Ελληνικής Αστυνομίας αφού πρόκειται για την κλωστική (Cannabis sativa) και όχι για την… «επιλήψιμη» ινδική κάνναβη (Cannabis indica) το Εργαστήριο Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών του τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων του ΤΕΙ Θεσσαλίας προτίθεται να καλλιεργήσει ποικιλίες κλωστικής κάνναβης σε μια έκταση 200 τ.μ., από την τρέχουσα κιόλας καλλιεργητική περίοδο.

Η υπεύθυνη του Εργαστηρίου και αναπληρώτρια καθηγήτρια του ΤΕΙ Ελένη Βογιατζή – Καμβούκου διευκρινίζει στην «Ε» πως «η έρευνα θα διαρκέσει τουλάχιστον 2 χρόνια ώστε να διαμορφωθεί μια ολοκληρωμένη άποψη για τη δυνατότητα προσοδοφόρου καλλιέργειας κλωστικής κάνναβης στη Θεσσαλία».

Και τον πρόεδρο του ΤΕΙ Θεσσαλίας Παν. Γούλα να προσθέτει πως «μας ενδιαφέρει η καλλιέργεια της κάνναβης, διότι πέραν της βιομηχανικής χρήσης, μας ενδιαφέρει ακόμη να αποδείξουμε αν μπορεί να αντικατασταθεί η καλλιέργεια του βαμβακιού με κάνναβη».

ΚΛΩΣΤΙΚΗ

Όπως εξηγεί η κ. Βογιατζή – Καμβούκου «μετά την απόφαση του Υπουργείου Γεωργικής Ανάπτυξης να επιτραπεί η καλλιέργεια ποικιλιών της βιομηχανικής κάνναβης για ερευνητικούς-πειραματικούς σκοπούς στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της χώρας (ΦΕΚ 929/6.4.2016, άρθρο 3) το Εργαστήριο των Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών του τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων του ΤΕΙ Θεσσαλίας, προτίθεται να καλλιεργήσει ποικιλίες κλωστικής (βιομηχανικής) κάνναβης την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο».

Για να αποσαφηνίσει ότι «η κάνναβις (Cannabissativa οικ. Cannabinaceae) είναι ένα από τα παλαιότερα καλλιεργούμενα φυτά και έχει ήδη χρησιμοποιηθεί επί χιλιάδες ετών ως πηγή ινών και ως φάρμακο. Ο «ινώδης τύπος» κάνναβης καλλιεργείται για το μίσχο του οποίου οι ίνες είναι μακριές και ανθεκτικές και χρησιμοποιούνται για παραγωγή σχοινιών, ταπήτων κ.λπ.

Η κύρια δραστική ουσία είναι η Δ-τετραυδροκανναβινόλη (Δ-ΤΗC) η οποία ανιχνεύεται στις αδενώδεις τρίχες των φύλλων και των βρακτίων ιδίως των θηλυκών ανθέων και έχει παραισθησιογόνους ιδιότητες.

Στον ινώδη τύπο η Δ-τετραυδρικανναβινόλη είναι σε ποσοστό < 0,2% ενώ στους άλλους τύπους το αντίστοιχο ποσοστό κυμαίνεται μεταξύ 4-10%. Στη καλλιέργειά μας θα προσδιορίσουμε με τη μέθοδο της υγρής χρωματογραφίας την περιεκτικότητα σε Δ-τετραυδρικανναβινόλη και τα αποτελέσματα θα σταλούν στη Διεύθυνση Συστημάτων Καλλιέργειας».

ΣΚΟΠΟΣ

Αναφερόμενη στον σκοπό της καλλιέργειας σημειώνει πως «σκοπός είναι να διαμορφωθεί πρόταση εναλλακτικών μορφών καλλιέργειας, για παράδειγμα, καλλιέργειες λιγότερο απαιτητικές σε νερό. Έτσι θα καλλιεργηθούν διάφορες ποικιλίες κλωστικής κάνναβης ώστε να διερευνηθούν οι ενδεικνυόμενες καλλιεργητικές τεχνικές, ώστε να έχουμε το καλύτερο ποιοτικό αποτέλεσμα.

Η έρευνα θα διαρκέσει τουλάχιστον 2 χρόνια ώστε να διαμορφωθεί μια ολοκληρωμένη άποψη για τη δυνατότητα προσοδοφόρου καλλιέργειας κλωστικής κάνναβης στη Θεσσαλία. Θα καλλιεργηθούν αρχικά 200 m2 τα οποία θα περιφραχθούν. Εξάλλου το Εργαστήριο Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών θα καλλιεργήσει φέτος και άλλα Φαρμακευτικά φυτά π.χ. Atropabelladonna τα οποία χρειάζονται περίφραξη».

Για να καταλήξει σημειώνοντας ότι η πρωτοβουλία του Εργαστηρίου «εγκρίθηκε από τη Συνέλευση του Τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων, από το Συμβούλιο της Σχολής ΣΤΕΓ και από το Συμβούλιο του ΤΕΙ. Απευθυνθήκαμε στη Διεύθυνση Συστημάτων Καλλιέργειας του Υπουργείου Γεωργικής Ανάπτυξης και στη Διεύθυνση Δημόσιας Ασφάλειας του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας προκειμένου να γίνει η κατάλληλη δήλωση εκ μέρους μου ως υπεύθυνης του Εργαστηρίου.

Επίσης επικοινωνήσαμε με τη Διεύθυνση Φυτογενετικών Πόρων και Πολλαπλασιαστικού Υλικού και με τον ΕΛΓΟ –ΔΗΜΗΤΡΑ προς εξασφάλιση Πολλαπλασιαστικού Υλικού και έχουμε την άδεια καλλιέργειας από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς».

ΒΑΜΒΑΚΙ

Ο πρόεδρος του ΤΕΙ Θεσσαλίας Παν. Γούλας, με αφορμή την πρωτοβουλία, σημειώνει στην «Ε» πως «το ίδρυμά μας πρωτοπορεί στην έρευνα του αγροδιατροφικού τομέα, διότι έχουμε τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα τα οποία είναι: Επιστημονικό Προσωπικό υψηλού επιπέδου. Σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό και, ιδιόκτητες εκτάσεις του Ιδρύματος.

Μας ενδιαφέρει η καλλιέργεια της κάνναβης , διότι πέραν της βιομηχανικής χρήσης που ανέφερε η κ. Βογιατζή, μας ενδιαφέρει ακόμη να αποδείξουμε αν μπορεί να αντικατασταθεί η καλλιέργεια του βαμβακιού με κάνναβη.

Αυτό θα το πούμε μετά την καλλιέργεια και τις έρευνες. Ως πρόεδρος του ΤΕΙ Θεσσαλίας, στηρίζω ανεπιφύλακτα την πρωτοβουλία της κ. Βογιατζή και ότι χρειασθεί ως επιμέρους εξοπλισμό θα χρηματοδοτηθεί επιπλέον» καταλήγει ο κ. Γούλας.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

EΛΕΥΘΕΡΙΑ 

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης