"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

14.1 C
Trikala

Λάρισα – «Ετσι έβαλα τη βόμβα στη Μανδηλαρά…»

lafarm

Σχετικά άρθρα

 

Με τις καταθέσεις των παθόντων αλλά και τις απολογίες των δύο εκ των τριών κατηγορουμένων (ο Βλαστός απουσίαζε) συνεχίστηκε χθες για δεύτερη ημέρα η δίκη για την έκρηξη σε πολυκατοικία της οδού Μανδηλαρά που συγκλόνισε τη Λάρισα τα ξημερώματα της 20ής Ιουλίου

του 2013 και στόχευε σε εκφοβισμό εισαγγελικού λειτουργού που χειριζόταν την υπόθεση των 11 αλλοδαπών κρατουμένων από τις φυλακές Τρικάλων, καθώς και της απόπειρας απόδρασης του Π. Βλαστού από τις ίδιες φυλακές.

Από την ακροαματική διαδικασία ξεχώρισε η απολογία του ενός κατηγορούμενου (σε πρώτο βαθμό είχε καταδικαστεί σε 30 1/2 έτη) που μίλησε για τη γνωριμία του με τον Βλαστό, για το πώς και γιατί τοποθέτησε τον εκρηκτικό μηχανισμό τονίζοντας ότι «απειλήθηκε η οικογένειά του για να το κάνει».

Πιο αναλυτικά είπε: «Θέλω να ζητήσω συγγνώμη για τις ζημιές από όλους τους ανθρώπους που βρίσκονται εδώ μέσα. Αν ήταν κάποιος στο πάρκινγκ εκείνη την ώρα δεν θα ζούσε. Αντίθετα όμως αν ήταν κάποιος στον δρόμο δεν θα πάθαινε τίποτα. Ακούω υπερβολές εδώ μέσα από τους παθόντες. Κάποια είναι αλήθεια, πολλά όμως είναι υπερβολές».

Για να αρχίσουν τα σχόλια από το ακροατήριο. Έπειτα συνέχισε: «Θα σας τα πω όλα από την αρχή. Από το πώς γνώρισα τον Βλαστό. Ο πατέρας μου ασχολιόταν με εκσκαφές και διάφορες τέτοιες εργασίες. Χρησιμοποιούσαν και εκρηκτικά. Εγώ τα έμαθα αυτά και τα χρησιμοποίησα σε βόλους για το ψάρεμα. Αυτά εκρήγνυνται, όπου δεν φτάνουν τα δίχτυα, τα ψάρια ψοφούσαν και έτσι τα πιάναμε. Για έναν τέτοιο λόγο καταδικάστηκα και πήγα φυλακή. Εκεί ήταν ο Παναγιώτης Βλαστός. Είχαμε ένα χώρο που κάναμε γυμναστική. Εγώ δεν έπαιρνα ναρκωτικά αλλά έκανα γυμναστική. Εκεί γνωριστήκαμε και ο Παναγιώτης με βοήθησε στη φυλακή. Ήρθε ο καιρός που βγήκα. Είχα 2μισι μήνες έξω όταν έστειλε ένα άτομο στο σπίτι μου και ζήτησε το τηλέφωνό μου. Με πήρε ο Βλαστός από τη φυλακή και με ρώτησε πώς είμαι. Του απάντησα πως είμαι καλά αλλά ψάχνω για καμιά δουλειά και του ζήτησα αν μπορεί να με βοηθήσει.

Μετά από 3-4 ημέρες με πήρε ξανά και μου είπε να πάω στα Τζάμπο για να βρεθώ με ένα άτομο που θα μου εξηγήσει τι να κάνω. Πήγα στα Τζάμπο και έρχεται μια ξανθιά με κάποιον Κώστα που μου τον σύστησε ως άντρα της. Μου λέει να ανοίξω το αμάξι μου και μου βάζει ένα σακ βουαγιάζ μέσα που μόλις το άνοιξα και είδα τι είχε μέσα είπα «ωχ». Μου δίνει έναν φάκελο που είχε μέσα την οδό που έπρεπε να χτυπήσω. Δεν ήξερα πως ήταν για εισαγγελέα το χτύπημα. Μου έβαλε και 300 ευρώ μέσα και έγραφε για τα έξοδα πήγαινε – έλα και μετά θα τα ξαναπούμε».

Στη συνέχεια της απολογίας του είπε πως δεν ήθελε να το κάνει «Πήγα στο σπίτι μου με την ψυχή στο στόμα. Με παίρνει τηλέφωνο ο Βλαστός και μου λέει «τι έγινε, σου είπε η Λίτσα;»

-Εμένα μου είπες για δουλειά όχι για τέτοιο πράγμα.

«Μην κάνεις σαν παιδάκι. Μου χρωστάς γιατί εγώ σε βοήθησα».

Αρνήθηκα και με πήρε η Λίτσα τηλέφωνο και άρχισε να απειλεί την οικογένειά μου και τα παιδιά μου. Δέκα μέρες έκανα για να το αποφασίσω. Ήθελα όμως να προστατέψω τα παιδιά μου. Η οικογένειά μου ακόμα δεν μένει σπίτι».

Ο ΑΛΛΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΒΛΑΚΑΣ ΑΠΟ ΜΕΝΑ…

Για το μέγεθος του εκρηκτικού μηχανισμού υπογράμμισε πως είχε μέγεθος μικρής μπάλας, δείχνοντας με τα χέρια του και επανέλαβε το ότι αν κάποιος πέρναγε από τον δρόμο δεν θα πάθαινε τίποτα. Στη συνέχεια μίλησε για το πώς γνωρίστηκε και πώς συνεργάστηκε με τον τρίτο κατηγορούμενο.

«Πήγα να αλλάξω λάδια και εκεί τον γνώρισα στο συνεργείο. Τυχαία. Μου είπε ο μάστορας πως βοηθάει. Είμαι ηλίθιος γιατί πήρα έναν πιο βλάκα από μένα. Αυτός δεν ήξερε τίποτα. Απλά του είπα εγώ κάποια πράγματα πως πάω να κάνω μια ζημιά. Ανοίγω το πορτ μπαγκάζ γιατί είχα τη βόμβα σε ένα ηχείο. Τρόμαξε και είπε χαρακτηριστικά τι είναι αυτό. Είδαμε το σπίτι που θα χτυπούσαμε και μετά του δίνω τα κλειδιά και φεύγω. Όταν γύρισα στο αμάξι δεν ήταν μέσα αυτός. Φοβήθηκε και έφυγε μόλις την είδε. Έτσι τον έπιασαν και είπε αυτά που είπε στην Ασφάλεια.

Στον Κορυδαλλό τον βρήκα και του είπα «γιατί είπες ψέματα; Έπρεπε να πεις την αλήθεια». Με το πρώτο χαστούκι στην Ασφάλεια, του έδωσαν ένα χαρτί και το υπέγραψε. Έτσι μου είπε».

Στη συνέχεια η εισαγγελέας της έδρας τον ρώτησε για το άλλο δικαστήριο που καταδικάστηκε και μετά από αρκετή ώρα απάντησε πως τον κατηγόρησαν για εκβιασμούς καταστημάτων.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Η εντολή του Βλαστού ποια ήταν;

ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΣ: Να γίνει εκφοβισμός στη Μανδηλαρά 93, στην είσοδο της πόρτας. Αν την έβαζα όμως εκεί θα είχαμε μεγάλη ζημιά. Γι’ αυτό την έβαλα κάτω.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Εσείς τι νομίζετε για το μέγεθος των ζημιών;

ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΣ: Δεν είχε και τόσο μεγάλη δύναμη για να κάνει τόση ζημιά. Τα τζάμια έσπασαν. Τα τζάμια σπάνε και με τη δυνατή μουσική. Το πάμε στα άκρα. Εκεί που την έβαλα θα πάθαιναν ζημιά μόνο τα αυτοκίνητα.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Βάλατε και έναν κάδο σκουπιδιών στον δρόμο όμως.

ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΣ: Το έκανα για να κλείσω τον δρόμο και να μην περάσει κάποιο αυτοκίνητο από τον δρόμο εκείνη την ώρα.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Αφού είπατε πως ήταν μικρή η βόμβα. Γιατί φοβηθήκατε;

Τότε απάντησε «Για κάθε ενδεχόμενο…» και συνέχισε λίγη ώρα μετά «Έχετε χίλια δίκια κυρία εισαγγελέα. Κι εγώ τώρα είμαι στα Γρεβενά όμως και δεν έχω ούτε πειθαρχικό. Να το ξέρετε».

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Προβληματιστήκατε καθόλου όταν μάθατε πως η βόμβα ήταν για το σπίτι εισαγγελέα;

ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΣ: Το μυαλό του Βλαστού έχει χαλάσει στη φυλακή κ. πρόεδρε.

ΕΦΕΤΗΣ: Λέτε πως του Βλαστού έχει χαλάσει. Το δικό σας;

ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΣ: Το έκανα για να φυλάξω τα παιδιά μου. Ακόμα και τώρα με απειλεί ο Βλαστός.

«ΜΟΥ ΕΙΠΑΝ ΠΩΣ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ»

Τελευταίος μίλησε ο άλλος κατηγορούμενος, που πρωτόδικα είχε καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης 6 ετών και 92 μηνών αλλά η έφεσή του είχε αναστέλλουσα δύναμη με όρους και ως εκ τούτου είναι ελεύθερος. Είπε μεταξύ άλλων: «Εμένα μου είπε πως πάμε για μια δουλειά στη Λάρισα. Είχα ένα πρόβλημα με τη γυναίκα μου και στον δρόμο δεν είχα όρεξη να μιλήσω. Μόλις κατάλαβα τι πάει να κάνει του είπα να μην το κάνει. Αυτός όμως είχε πάρει την απόφασή του. Ήμουν δύο τετράγωνα μακριά και πέρασε ένας αστυνομικός και με πήραν για εξακρίβωση στοιχείων. Στην Ασφάλεια ήμουν θολωμένος…

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Τα κλειδιά από το αμάξι γιατί τα πήρατε;

ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΣ: Τα έχασα εκείνη τη στιγμή.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Πότε μάθατε τι θα ερχόσασταν να κάνετε στη Λάρισα. ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΣ: Στη Χαλκίδα κάτι μου είπε.

*Πριν τους κατηγορούμενους, στην αίθουσα του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Λάρισας κατέθεσαν ως μάρτυρες κάποιοι από τους παθόντες της περιοχής. Μια εξ αυτών είπε για το εγγονάκι της πως «δεν θα ζούσε αν κοιμόταν στο κρεβατάκι της εκείνη τη νύχτα» ενώ μια άλλη είπε για την αδερφή της ότι «δεν ξαναγύρισε σπίτι μετά από εκείνο το περιστατικό». Τέλος κάποιος άλλος μάρτυρας υπογράμμισε ότι «ακόμα και στο ασανσέρ να ήταν κάποιος θα είχε σκοτωθεί».

*Σε πρώτο βαθμό ο Βλαστός ως ηθικός αυτουργός της υπόθεσης καταδικάστηκε, σε ποινή κάθειρξης 15 ετών και 138 μηνών (11 1/2 έτη), δηλαδή συνολικά 26 1/2 έτη.

*Η ακροαματική διαδικασία θα συνεχιστεί στις αρχές Νοεμβρίου.

ΚΩΣΤΑΣ ΓΚΙΑΣΤΑΣ

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης