"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

14.8 C
Trikala

Λάρισα: 270.000 ευρώ πρόστιμο για θανάτωση και κακοποίηση σκύλων

lafarm

Σχετικά άρθρα

Το πρωτοφανές πρόστιμο ύψους 270.000 ευρώ βεβαιώθηκε σε 67χρονο Λαρισαίο, από την πρώην Δημοτική Αστυνομία Λάρισας που, μετά από καταγγελία συμπολίτη, κατηγορείται για τη θανάτωση 8 νεογέννητων κουταβιών και την κακοποίηση ενός ακόμη σκύλου.

Το πρόστιμο που είναι εξοντωτικό για τον 67χρονο, έχει προκαλέσει παράλληλα αμηχανία στις οικονομικές υπηρεσίες του δήμου Λαρισαίων οι οποίες, εφαρμόζοντας τα προβλεπόμενα, πρέπει να προχωρήσουν στην αποστολή χρηματικών καταλόγων στη ΔΟΥ.

Στην αρμόδια Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης του δήμου Λαρισαίων, συνήθως μετά από καταγγελίες φιλοζωικών οργανώσεων, βεβαιώνονται τακτικά σε συμπολίτες, διοικητικές κυρώσεις και πρόστιμα για διάφορες παραβάσεις σύμφωνα με το ν. 4039/12 («Για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό») αλλά η περίπτωση του 67χρονου μάλλον δεν έχει προηγούμενο, αφού του επιβλήθηκε το προβλεπόμενο πρόστιμο των 30.000 ευρώ «για κάθε ζώο και για κάθε περιστατικό».

Χωρίς να είναι γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες, τον Αύγουστο του 2013, στην τότε Δημοτική Αστυνομία Λάρισας καταγγέλλεται ότι στην περιοχή της Αγ. Μαρίνας, ο 67χρονος προχώρησε στη θανάτωση 8 νεογέννητων κουταβιών και στην κακοποίηση ενός ακόμη σκύλου. Κουτάβια που βρέθηκαν θανατωμένα, σε νάιλον σακούλα, δεμένη και κάτω από πέτρες.

Δεν είναι γνωστό πώς αντέδρασε εκείνη την περίοδο, εφόσον αντέδρασε σε νομικό επίπεδο, ο 67χρονος σήμερα Λαρισαίος αλλά η Δημοτική Αστυνομία, σύμφωνα με το άρθρο 16 (παράγραφος α’) του ν. 4039/12 του επέβαλε πρόστιμο 30.000 ευρώ.

Ανάλογα πρόστιμα ή ποινές φυλάκισης έχουν βεβαιωθεί κατά καιρούς και σε άλλες περιπτώσεις στη χώρα αλλά η διαφορά με τον 67χρονο Λαρισαίο, είναι ότι του επιβλήθηκε – όπως προβλέπεται άλλωστε – πρόστιμο 30.000 ευρώ «για κάθε ζώο και για κάθε περιστατικό» με το συνολικό ποσό του προστίμου, για τα 9 σκυλιά να ανέρχεται στις 270.000 χιλιάδες ευρώ.

Η βεβαιωθείσα παράβαση κοινοποιήθηκε στη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης του δήμου Λαρισαίων και το Τμήμα Εσόδων του δήμου με τη σειρά του θα πρέπει, αργά ή γρήγορα, να «κοινοποιήσει» την οφειλή στην Οικονομική Εφορία (ΔΟΥ).

ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

Με αφορμή και τη μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση σε θέματα προστασίας ζώων, το 2012 ψηφίσθηκε νέος νόμος (ο ν. 4039/12) που αφορά στα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς αλλά και την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό.

Στον οποίο νόμο, μεταξύ άλλων, ορίζονται οι αρμόδιες αρχές για την προστασία των ζώων και την τήρηση των κανόνων ευζωίας, περιγράφονται οι υποχρεώσεις των ιδιοκτητών, η διατήρηση ζώων συντροφιάς σε κατοικίες, η περισυλλογή και διαχείριση αδέσποτων ζώων συντροφιάς, η μετακίνηση και μεταφορά ζώων συντροφιάς, οι ποινικές κυρώσεις, οι διοικητικές κυρώσεις, πρόστιμα κλπ.

ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ

Το άρθρο 16 του ίδιου νόμου αναφέρεται στην «κακοποίηση των ζώων» σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «απαγορεύεται ο βασανισμός, η κακοποίηση, η κακή και βάναυση μεταχείριση οποιουδήποτε είδους ζώου, καθώς και οποιαδήποτε πράξη βίας κατ’ αυτού, όπως ιδίως η δηλητηρίαση, το κρέμασμα, ο πνιγμός, το κάψιμο, η σύνθλιψη και ο ακρωτηριασμός. Η στείρωση του ζώου καθώς και κάθε άλλη κτηνιατρική πράξη με θεραπευτικό σκοπό, δεν θεωρείται ακρωτηριασμός».

ΠΡΟΣΤΙΜΑ

Στο άρθρο 21 αναγράφονται οι διοικητικές κυρώσεις και τα πρόστιμα που επιβάλλονται για παραβάσεις των διατάξεων του ίδιου νόμου. Έτσι λοιπόν για περιπτώσεις όπως «κακοποίηση, βασανισμός, κακή ή βάναυση μεταχείριση ζώου και οποιαδήποτε πράξη βίας κατ’ αυτού, ή πώληση, εμπορία και παρουσίαση – διακίνηση μέσω διαδικτύου οποιουδήποτε οπτικοακουστικού υλικού όπως βίντεο ή άλλου είδους κινηματογραφικού ή φωτογραφικού υλικού, στα οποία απεικονίζεται οποιαδήποτε πράξη βίας εναντίον ζώου, καθώς και σεξουαλική συνεύρεση μεταξύ ζώων ή μεταξύ ζώου και ανθρώπου με σκοπό το κέρδος ή την σεξουαλική ικανοποίηση ατόμων που παρακολουθούν ή συμμετέχουν σε αυτά» σύμφωνα και με το άρθρο 16 παρ. α΄ και παρ. β΄, προβλέπεται πρόστιμο 30.000 ευρώ για κάθε ζώο και για κάθε περιστατικό. Είναι το άρθρο που εφαρμόσθηκε στην περίπτωση του 67χρονου Λαρισαίου.

ΟΦΕΙΛΗ

Σε ό,τι αφορά τέλος το σκέλος της οφειλής, στο νόμο σημειώνεται πως «τα πρόστιμα από τις διοικητικές παραβάσεις, που δεν καταβλήθηκαν εντός της προθεσμίας των δύο μηνών, βεβαιώνονται μετά την πάροδο του ανωτέρω διμήνου υποχρεωτικά εντός χρονικού διαστήματος τριών μηνών από τον οικείο ΟΤΑ στην αρμόδια ΔΟΥ φορολογίας του παραβάτη.

Η βεβαίωση των προστίμων αυτών γίνεται με τη σύνταξη και αποστολή χρηματικών καταλόγων, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 58 του π.δ. 16/1989, εισάγονται σε Ειδικό Κωδικό Αριθμό Εσόδου του Κρατικού Προϋπολογισμού, τα δε εισπραττόμενα ποσά, μετά την αφαίρεση των δαπανών είσπραξης, αποδίδονται κατά τετράμηνο στο Υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο τα διανέμει στους Ο.Τ.Α. με βάση συντελεστές κατανομής, που καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, που εκδίδεται ύστερα από πρόταση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος. Τα ποσά αυτά διατίθενται αποκλειστικά για τη βελτίωση των δημοτικών καταφυγίων και κτηνιατρείων και για την αντιμετώπιση των δαπανών που προκύπτουν από την εφαρμογή του νόμου αυτού» καταλήγει ο νόμος.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΑΚΕΘ

Δείτε επίσης