“Λαϊκή αγορά”, επεισόδιο υπ’ αριθμ. 4.574: Οσα δεν φέρνει η τετραετία… Reviewed by Momizat on . Δύο βασικά θέματα αναδείχθηκαν από τη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τρικκαίων για τη λαϊκή αγορά. Το εντελώς άκαιρο του πράγματος και η αδυ Δύο βασικά θέματα αναδείχθηκαν από τη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τρικκαίων για τη λαϊκή αγορά. Το εντελώς άκαιρο του πράγματος και η αδυ Rating: 0

“Λαϊκή αγορά”, επεισόδιο υπ’ αριθμ. 4.574: Οσα δεν φέρνει η τετραετία…

“Λαϊκή αγορά”, επεισόδιο υπ’ αριθμ. 4.574: Οσα δεν φέρνει η τετραετία…

Δύο βασικά θέματα αναδείχθηκαν από τη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τρικκαίων για τη λαϊκή αγορά. Το εντελώς άκαιρο του πράγματος και η αδυναμία εφαρμογής της απόφασης που ελήφθη.

Ακαιρο, διότι μόλις 50 ημέρες πριν τις εκλογές, όπως γράφαμε από χθες, η δημοτική αρχή επιχείρησε να παρουσιάσει λύση στο θέμα της λαϊκής, που «σέρνεται» επί 30 τουλάχιστον χρόνια. Από τις προτάσεις Βαβύλη στα τέλη της δεκαετίας του ’80 για χρήση πάγκων στα – μη υπαρκτά τότε, με τη σημερινή τους μορφή – «μανάβικα», όταν δηλαδή ακόμη λειτουργούσαν καταστήματα στην περιοχή. Μέχρι τις επισκέψεις της Μ. Μουλιώτα ως αντιδημάρχου του Γ. Σπαθή στην Αρτα για να πάρουν ιδέες για την εκεί στεγασμένη αγορά. Και μέχρι τις συνεχείς συζητήσεις επί Ταμήλου και την «εγκατάσταση» των αστικών.

Η δημοτική αρχή λοιπόν, έφερε ως πρόταση την «κατ’ αρχήν» λήψη απόφασης για τη χωροθέτηση της αγοράς, αν και το θέμα αρχικώς αφορούσε στη «σκέτη» λήψη απόφασης. Και μάλιστα, με συγκεκριμένη πρόταση, που, όπως ο Δήμαρχος και ο αντιδήμαρχος Αχ. Μυσιρλής είπαν, κατετέθη μετά τη διαβούλευση. Το δε νέο της υπόθεσης, ήταν η χωροθέτηση περιφερειακής αγοράς στην Μπάρα. Όμως, το ερώτημα που τέθηκε και από δημοτικούς συμβούλους, αλλά και από την κοινωνία, είναι απλό: αν αλλάξει η δημοτική αρχή, γιατί να δεσμευτεί από μια απόφαση προηγούμενου Σώματος, δηλαδή από μια αντανάκλαση στο εκλογικό επίπεδο, διαφορετικής άποψης των τρικαλινών για τα της πόλης; Επρεπε να δείξει η δημοτική αρχή ότι λύνει ζητήματα; Θα μπορούσε να το κάνει πολύ, πάρα πολύ νωρίτερα και όχι τώρα. Οι δε εκφράσεις που χρησιμοποίησε η «Φυσάει Κόντρα» (αναλυτικά, σε διπλανό κείμενο), ήταν σκληρές. Ενώ και ο Γ. Καΐκης από τη Λαϊκή Συσπείρωση επεσήμανε με σφοδρό τρόπο, τον χρόνο που τέθηκε το ζήτημα.

Και εδώ, ολίγη ιστορία: πριν τις εκλογές του 2004, όταν φαινόταν ξεκάθαρα ότι η ΝΔ οδεύει στην εξουσία, ο Κ. Σημίτης εξήγγειλε ένα πακέτο μέτρων προς ανακούφιση των – τότε – φτωχών στρωμάτων. Ο κόσμος δεν «τσίμπησε» και έδωσε ευρύτατη νίκη στον Κ. Καραμανλή. Είναι, δε, παγκοίνως γνωστό, ότι αποφάσεις που βιαστικά λαβάνονται, δεν σημαίνει ότι έχουν και αποδοχή από τον κάθε πολίτη – χωριστά ή ως σύνολο. Ούτε είναι αποδεκτή μια απόφαση που λαμβάνεται σε προεκλογική περίοδο. Συνήθως, ακόμη κι αν η απόφαση προωθεί κάτι θετικό, εκλαμβάνεται ως αρνητική. Ακριβώς επειδή είναι προεκλογική περίοδος.

Ετσι, η χθεσινή προσπάθεια, να συζητηθούν και σοβαρά θέματα για τη λαϊκή (έλλειψη νομιμοποίησης ανέφερε ο κ. Μισυρλής για την εβδομαδιαία), ουσιαστικά δημιουργεί πρόβλημα στη δημοτική αρχή.

Διότι – και αυτό είναι το δεύτερο ζήτημα – η αρχική πρόταση έκανε λόγο για απελευθέρωση της οδού Κολοκοτρώνη και, ουσιαστικά, μεταφορά όλων στην 28ης Οκτωβρίου. Κάτι εκ των πραγμάτων αδύνατο.

Ακούστηκαν και τα περί χρήσης του πεζοδρόμου της Καραϊσκάκη. Αλλά, πλέον, ήταν φανερό, ότι δεν υπήρχε σαφές σχέδιο. Υπήρχε μεν μια γενική εικόνα, αλλά όχι κάτι συγκεκριμένο.

Παραδείγματα:

Θα υπάρχει τουαλέτα;

Αν μείνει το Αστικό ΚΤΕΛ, πού θα χωρέσουν όλοι οι πωλητές;

Τα λουλούδια και τα χαλιά, θα πωλούνται ή όχι; Αν ναι, σε ποιο σημείο;

Οι των βιομηχανικών ειδών, θα βρίσκονται σε άλλον χώρο και όχι μπροστά από ομοειδή καταστήματα;
Θα ελευθερώνεται ο χώρος από το μεσημέρι και μετά ή θα παραμένουν οι πάγκοι στις νησίδες, όπως τώρα;
Ποια υπηρεσία θα ελέγχει την εφαρμογή των αποφάσεων, αφού δεν υπάρχει δημοτική αστυνομία;

Κι ακόμη πιο πέρα:
Εχει συζητήσει στα σοβαρά η τρικαλινή κοινωνία, αν, για παράδειγμα, επιθυμεί μεταφορά της λαϊκής στην πλατεία της ΔΕΗ ή στο τέως στρατόπεδο Παπαστάθη;
Εχει εξεταστεί η πιθανότητα, να «χρησιμοποιηθεί» η λαϊκή – που η δημοτική αρχή θέλει να ονομαστεί «δημοτική αγορά» – ως τουριστική… ατραξιόν, συνδυαζόμενη με χώρο πώλησης τοπικών προϊόντων, πιστοποιημένων, βιολογικών;

Όλα αυτά, απασχολούν τους τρικαλινούς, ενώ δύο τουλάχιστον συνδυασμοί καταθέτουν προτάσεις.

Επομένως, τι θα κέρδιζε τελικά η συμπολίτευση, ανοίγοντας αυτό το θέμα τώρα; Ηλπιζε πολλά. Ισως, όμως, χάσει περισσότερα.

Θανάσης Μιχαλάκης
* Ο πίνακας προέρχεται από έκθεση με θέμα Ανθρωποι και Χρώματα: «Λαικές αγορές», που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο στο Εικαστικό Κέντρο

 

Αφήστε το σχόλιο σας