Λαϊκή Συσπείρωση Τρικάλων: Το ψήφισμα που δεν ψηφίστηκε Reviewed by Momizat on . Το ψήφισμα της Λαϊκής Συσπείρωσης προς το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Τρικκαίων Για τις δραματικές εξελίξεις στον χώρο της υγείας   Χωρίς ουσιαστική συζήτ Το ψήφισμα της Λαϊκής Συσπείρωσης προς το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Τρικκαίων Για τις δραματικές εξελίξεις στον χώρο της υγείας   Χωρίς ουσιαστική συζήτ Rating: 0

Λαϊκή Συσπείρωση Τρικάλων: Το ψήφισμα που δεν ψηφίστηκε

Λαϊκή Συσπείρωση Τρικάλων: Το ψήφισμα που δεν ψηφίστηκε

Το ψήφισμα της Λαϊκής Συσπείρωσης

προς το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Τρικκαίων

Για τις δραματικές εξελίξεις στον χώρο της υγείας

 

Χωρίς ουσιαστική συζήτηση απορρίφθηκε από την πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου Τρικκαίων (σύμβουλοι δημοτικής αρχής και μείζονος αντιπολίτευσης) το ψήφισμα της Λαϊκής Συσπείρωσης σχετικά με τις εξελίξεις στην υγεία. Ένα ψήφισμα που περιλαμβάνει το σύνολο των επικείμενων αλλαγών στην υγεία ( πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, ΕΟΠΥΥ, κέντρα υγείας νοσοκομείο), καθώς και τα ζητήματα που έθεταν τα ψηφίσματα του αντιδημάρχου κ.Καρκανιά & του συμβούλου της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Σακκά. Όμως, το γεγονός ότι το κείμενο της Λαϊκής Συσπείρωσης αναδείκνυε την αιτία των προβλημάτων ήταν, πιστεύουμε, και το ουσιαστικό στοιχείο της διαφωνίας και απόρριψης, χωρίς ουσιαστική συζήτηση… Αυτό, άλλωστε, προκύπτει και από το πολιτικό σκεπτικό των αντίστοιχων παρατάξεων. Συζητάνε μόνο επιφανειακά και διαχειριστικά το ζήτημα στη λογική του συμβιβασμού με την ουσία της ασκούμενης πολιτικής, συζητάνε τη διαχείριση των συνεπειών της, χωρίς να έχουν την πρόθεση να θίξουν την ουσία των αλλαγών που επιχειρούνται στην υγεία. Αλλαγές που φέρνουν την μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση της υγείας, ενισχύουν περισσότερο την επιχειρηματική δράση και κερδοφορία στο χώρο, αναγκάζοντας το λαό να βάζει περισσότερο βαθιά το χέρι στην τσέπη και μετατρέποντας τη ζωή αυτών που δεν έχει η τσέπη τους σε «κόλαση». Αλλαγές που πολύ γρήγορα θα «βάζουν χέρι» σε όλο και περισσότερους συμπολίτες μας, ανεξάρτητα από όποιες «καλές» – διαχειριστικές – «προθέσεις», αν δεν συγκρουστούμε άμεσα με την ουσία τους και τους εκφραστές τους.

 

Το κείμενο της Λαϊκής Συσπείρωσης που κατατέθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο:

 

Η συγκυβέρνηση έχει προχωρήσει σε κλείσιμο νοσοκομείων, κατάργηση δομών της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και ετοιμάζεται για νέες συγχωνεύσεις- καταργήσεις νοσοκομείων, κλινικών, κρεβατιών, περικοπές εξετάσεων, φαρμάκων, να βάλουν νέα χαράτσια(όπως το 25ευρω) και να απολύσουν χιλιάδες εργαζόμενους. Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, η Πρόνοια ξεθεμελιώνεται εκ βάθρων με καταργήσεις ιατρείων του ΕΟΠΥΥ, υπηρεσιών, κέντρων υγείας. Επιχειρείται ένα νέο πλιάτσικο με την υγεία του λαού.

Ο στόχος κυβερνήσεων & Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν και είναι ένας. Υποβάθμιση, απαξίωση και τελικά κλείσιμο Δημόσιων δομών υγείας. Την απαξίωση των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας έρχεται να την καλύψει ο ιδιωτικός τομέας. Οι ιδιώτες επενδυτές αναπτύσσουν δραστηριότητα στην παροχή της υγείας με σκοπό το κέρδος.. Αυτό έχει ολέθριες συνέπειες για τα ασφαλιστικά ταμεία, το λαϊκό εισόδημα και την υγεία του λαού, μιας και όποιος δεν έχει οικονομική δυνατότητα πεθαίνει… Τα πάντα και συνεπώς και όλες οι δομές Υγείας στο κεφάλαιο και τους ιδιώτες επενδυτές για την κερδοφορία των λίγων μέσα από τις τεράστιες ανάγκες των πολλών.

Όλα αυτά σε μια περίοδο που υπάρχει πληθώρα εξειδικευμένου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που είναι άνεργοι ή υποαπασχολούμενοι, ανάπτυξη τεχνικών μέσων, μηχανημάτων, σε μια εποχή όπου η τεχνολογία και η επιστήμη έχουν κάνει άλματα και μπορούν να σώζουν ζωές από ασθένειες, κάτι που μπορεί να ήταν αδιανόητο πριν από μερικές δεκαετίες και όμως ο λαός υποφέρει. Την ίδια ώρα που φαρμακευτικές εταιρείες και ιδιωτικοί όμιλοι Υγείας αυξάνουν τα κέρδη τους, χιλιάδες ανασφάλιστοι δεν έχουν υγειονομική περίθαλψη και χιλιάδες χρόνιοι ασθενείς δεν μπορούν να πληρώσουν για τα φάρμακά τους. Να, γιατί Δημόσια Δωρεάν Υγεία και επιχειρηματική δράση στο χώρο της Υγείας είναι ασυμβίβαστα.

Η υποστελέχωση του Νοσοκομείου των Τρικάλων, των Κέντρων Υγείας, των πολυιατρείων του ΕΟΠΥΥ του νομού μας είναι εμφανής. Επίσης απαξιώνονται εγκαταστάσεις και σύγχρονα μηχανήματα τα οποία δεν λειτουργούν εξαιτίας έλλειψης αναλώσιμων ή ειδικοτήτων. Το Γεν. Ν. Νοσοκομείο Τρικάλων και οι δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας του νομού μας, όχι μόνο δεν πρέπει να συρρικνωθούν, αλλά με βάση τις δυνατότητές του και τις ανάγκες στο νομό μας, πρέπει να γίνει το ακριβώς αντίθετο!!!.  Πρέπει να ενισχυθεί με το απαραίτητο αναγκαίο προσωπικό, διοικητικό, ιατρικό και παραϊατρικό, να αναπτύξουν τμήματα και μονάδες που τους λείπουν και να ανταποκριθούν στις ανάγκες των κατοίκων του Νομού μας και της περιοχής γενικότερα.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Τρικάλων εκφράζει την αντίθεσή του στην εφαρμοζόμενη πολιτική  και αξιώνει:

– Να μην συγχωνευτεί το νοσοκομείο, να μην καταργηθεί κανένα κρεβάτι, να μην κλείσει ή συγχωνευτεί καμία κλινική, να μη χαθεί καμία θέση εργασίας. Να μη υποβαθμιστούν και διαλυθούν δομές προβάθμιας φροντίδας(ΕΟΠΥΥ, κέντρα υγείας)Να γίνουν άμεσα προσλήψεις Ιατρικού προσωπικού σε ειδικότητες που λείπου στο νοσοκομείο, στα πολυιατρεία του ΕΟΠΥΥ και τα κέντρα υγείας.

Το νοσοκομεία, τα κέντρα υγείας και τα ιατρεία του ΕΟΠΥΥ να έχουν ανοιχτές τις πόρτες τους ανασφάλιστους, σε όσους δεν έχουν να πληρώσουν.

– Την κατάργηση του χαρατσιού των 5 ευρώ, τη μη εφαρμογή του νέου χαρατσιού των 25 ευρώ και κάθε άλλης πληρωμής στα Δημόσια Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας.

– Αποκλειστικά Δημόσιο Δωρεάν σύστημα υγείας και πρόνοιας, που θα παρέχει σύγχρονες υπηρεσίες σε όλο το λαό με πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

– Την κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της υγειονομικής και ιατρικής περίθαλψης.

 

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Λαϊκής Συσπείρωσης

 

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή