"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

20.7 C
Trikala

«Λευκός καπνός» στην Ιταλία

lafarm

Σχετικά άρθρα

Ο γραμματέας της Λέγκας του Βορρά ανακοίνωσε ότι το κόμμα του ήρθε σε συμφωνία με το Κίνημα των Πέντε Αστέρων για τη σύνθεση της επόμενης κυβέρνησης και τον νέο πρωθυπουργό της Ιταλίας. Όπως δήλωσε στον πρωθυπουργικό θώκο δεν θα είναι ούτε εκείνος, ούτε ο Λουίτζι ντι Μάιο.

Οι ηγέτες της Λέγκας και των Αστέρων συναντήθηκαν σήμερα στη Ρώμη για να καθορίσουν τις τελευταίες λεπτομέρειες της συμφωνίας, ενώ αύριο αναμένονται οι συνομιλίες με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα.

«Το όνομα του πρωθυπουργού είναι ισορροπημένο και ικανοποιεί όλους», τόνισε ο Σαλβίνι, χωρίς όμως να το αποκαλύψει.

Ο γραμματέας της Λέγκα απάντησε μέσω Twitter και στον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας Μπρουνό Λεμέρ, ο οποίος είχε τονίσει ότι «αν η νέα ιταλική κυβέρνηση δεν σεβαστεί τις υποχρεώσεις της για το έλλειμμα, το χρέος και τις τράπεζες, θα κινδυνεύσει η χρηματοοικονομική σταθερότητα ολόκληρης της Ευρωζώνης».

«Είναι μια ακόμη απαράδεκτη παρέμβαση. Δεν ζήτησα ψήφους και εμπιστοσύνη για να συνεχίσω να ακολουθώ την οδό της φτώχειας, της επισφαλούς εργασίας και της μετανάστευσης. Πρώτα οι Ιταλοί!», έγραψε ο Σαλβίνι στο Twitter.

Γαλλική προειδοποίηση

Ο Μπρούνο Λεμέρ είχε προειδοποιήσει νωρίτερα τη Ρώμη ότι η σταθερότητα της Ευρωζώνης μπορεί να απειληθεί εάν η νέα κυβέρνηση δεν σεβαστεί τις δεσμεύσεις της για χρέος και έλλειμμα.

«Αν η νέα κυβέρνηση έπαιρνε το ρίσκο να μην σεβαστεί τις δεσμεύσεις της για το χρέος, το έλλειμμα, όπως και για την εξυγίανση των τραπεζών, όλη η χρηματοπιστωτική σταθερότητα της ευρωζώνης μπορεί να απειληθεί», προειδοποίησε ο Λεμέρ μιλώντας στην τηλεοπτική εκπομπή «Le Grand Rendez-vous» του γαλλικού δικτύου Europe 1 σε συνεργασία με την οικονομική εφημερίδα Les Echos και το δίκτυο CNEWS.

«Ο καθένας πρέπει να καταλάβει στην Ιταλία ότι το μέλλον της Ιταλίας είναι στην Ευρώπη και πουθενά αλλού, και για να είναι το μέλλον αυτό στην Ευρώπη υπάρχουν κανόνες που πρέπει να τηρούνται», υπογράμμισε ο Λεμέρ για να προσθέσει ότι «Οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ιταλία (…) ισχύουν όποια κι αν είναι η κυβέρνηση. Σέβομαι την κυρίαρχη απόφαση του ιταλικού λαού, αλλά υπάρχουν δεσμεύσεις που ξεπερνούν τον καθένα μας».

Κάλπες και διαδικτυακή ψηφοφορία

Το Σαββατοκύριακο Λέγκα και Πέντε Αστέρια ζήτησαν την έγκριση των ψηφοφόρων τους για το κυβερνητικό πρόγραμμα μέσω διαφορετικών διαδικασιών.

Η Λέγκα του Βορρά έστησε περίπου 1.000 κάλπες σε όλη τη χώρα καλώντας τους υποστηρικτές της να ψηφίσουν για να εγκρίνουν το προσχέδιο της κυβερνητικής συμφωνίας με το Κίνημα των Πέντε Αστέρων.

Στον αντίποδα το κόμμα του Λουίτζι Ντι Μάιο πραγματοποίησε διαδικτυακή ψηφοφορία με το 90% των υποστηρικτών του να εγκρίνουν το πρόγραμμα διακυβέρνησης που έχει συμφωνηθεί.

«Οι πολίτες το εκτιμούν, όταν οι πολιτικοί τους δίνουν τη δυνατότητα να εκφράσουν τη γνώμη τους, ειδικά όταν έχουν χάσει την υπομονή τους και θέλουν αποτελέσματα» δήλωσε στο Reuters ένας δημοτικός σύμβουλος στο Μιλάνο.

Και τα δύο κόμματα συνεχίζουν τις διαβουλεύσεις, ώστε να φτάσουν σε συμφωνία και για το πρόσωπο που θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της Ιταλίας.

Η συμφωνία τους ανακοινώθηκε την Παρασκευή μετά από έντεκα εβδομάδες πολιτικού αδιεξόδου στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.

Το έγγραφο περιλαμβάνει αλλαγές στον νόμο για τη συνταξιοδότηση, τροποποιήσεις στη μεταρρύθμιση του εργασιακού, αυστηροποίηση του νόμου που καθορίζει το ασυμβίβαστο μεταξύ επιχειρηματικής και πολιτικής δράσης, ενώ εκκρεμεί η «γραμμή» για το μεταναστευτικό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης