"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

14.5 C
Trikala

Λιγότερες αιτήσεις για την απόσταξη τσίπουρου

lafarm

Σχετικά άρθρα

Μικρότερος σε σχέση με πέρυσι είναι ο αριθμός των αιτήσεων στο Τελωνείο Τρικάλων για την απόσταξη τσίπουρου, καθώς άρχισε η περίοδος απόσταξης του παραδοσιακού τσίπουρου, η οποία διαρκεί από την 1η Οκτωβρίου έως και την 30η Νοεμβρίου.

Συγκεκριμένα, έως τώρα έχουν υποβάλλει αιτήσεις απόσταξης από την περιοχή των Τρικάλων περίπου 80 άτομα και άλλα 60 περίπου από τον γειτονικό Νομό, αριθμοί μικρότεροι σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, λόγω κυρίως της μειωμένης ποσότητας σταφυλιών που έχει παραχθεί φέτος, εξαιτίας του περονόσπορου και του ωίδιου, δύο ασθένειες που πλήττουν την συγκεκριμένη καλλιέργεια.

Επίσης, να σημειωθεί ότι διενεργούνται αυστηροί έλεγχοι από στελέχη Υπηρεσιών του κράτους και όσοι αποστάζουν παράνομα ή δεν πληρούν τις προδιαγραφές, θα πληρώσουν ακριβό τίμημα.

Ωστόσο, έως τώρα δεν υπάρχουν παραβάσεις από τους ελέγχους που έχουν πραγματοποιηθεί, ενώ πέρυσι υπήρξαν κρούσματα.

Παραγωγή τσίπουρου μπορούν να κάνουν όσοι είναι χαρακτηρισμένοι αμπελουργοί και έχουν τουλάχιστον 1 στρέμμα με αμπέλια. Αφού λάβουν τα σχετικά έγγραφα από την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) της Περιφερειακής Ενότητας (ΠΕ) Τρικάλων, τα προσκομίζουν στο Τελωνείο, απ’ όπου τους δίνεται η άδεια απόσταξης.

Είναι διαφορετικό η άδεια απόσταξης και η κατοχή «καζανιού», καθώς οι άδειες για τους άμβυκες (καζάνια) δόθηκαν το 1930 και αυτές είτε κληροδοτούνται, είτε πωλούνται, καθώς έκτοτε δεν έχουν εκδοθεί άλλες.

Ένας κάτοχος άμβυκα δεν συνεπάγεται πως μπορεί να παράγει τσίπουρο, διότι γι’ αυτό χρειάζεται ετήσια άδεια απόσταξης από το τελωνείο, διαφορετικά διαπράττει λαθρεμπόριο και αν συλληφθεί κατάσχονται τα πάντα και προβλέπονται βαριές ποινές.

Στον ν. Τρικάλων υπάρχουν περίπου 400 άδειες κατοχής άμβυκα, αλλά ενεργοί είναι οι μισοί σχεδόν. Για να λάβει κάποιος την άδεια απόσταξης, πρέπει, μεταξύ των άλλων δικαιολογητικών, να έχει γνωστοποιήσει στο Τελωνείο την κατάσταση με τα ονόματα και τις ποσότητες αυτών που θα «βγάλουν» τσίπουρο στο «καζάνι» του και μάλιστα με χρονολογική σειρά και πρόγραμμα.

 

 

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης