"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

11.3 C
Trikala

«Λουκέτο» στην εστίαση στις 22:00, απαγόρευση κυκλοφορίας στις 22:30, επέκταση της τηλεργασίας, περιορισμός μετακινήσεων

lafarm

Σχετικά άρθρα

Μετά από δεύτερη μαραθώνια συνεδρίαση το απόγευμα της Πέμπτης, 29.10.2020, οι επιστήμονες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων ως ύστατη προσπάθεια για την αναχαίτιση της πανδημίας του κορονοϊού, ο οποίος “καλπάζει” στην Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο .

Οι τελικές αποφάσεις για τα νέα μέτρα θα ανακοινωθούν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό της χώρας, Κυριάκο Μητσοτάκη, την Παρασκευή 30.10.2020.

Τι έχει… στα χέρια του ωστόσο ο πρωθυπουργός για να αποφασίσει; Σύμφωνα με πληροφορίες ανάμεσα στα μέτρα που εισηγούνται οι ειδικοί -και μένει να αποφασίσει ο πρωθυπουργός ποια από αυτά θα υιοθετήσει- είναι το κλείσιμο των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος (μπαρ, εστιατορίων, καφέ) στις περιοχές επιπέδου 3 (πορτοκαλί) στις 10:00 το βράδυ και έως το πρωί τις 5:00 το πρωί της επόμενης μέρας.

Συμπληρωματικά εισηγούνται, επίσης, την απαγόρευση της κυκλοφορίας μισή ώρα αργότερα, δηλαδή, στις 10:30 μ.μ., ώστε να υπάρχει ένα χρονικό περιθώριο για τους πολίτες να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Στο “κόκκινο” αυτή τη στιγμή, δεν ισχύει απαγόρευση της κυκλοφορίας εντός του νομού, οπότε το συγκεκριμένο μέτρο, εάν προκριθεί από την κυβέρνηση, θα συμπαρασύρει και το επίπεδο 4.

νέα μέτρα

Ένας… καταιγισμός από νέα μέτρα

Άλλα σημαντικά οριζόντια μέτρα, δηλαδή για το σύνολο της Επικράτειας, τα οποία αποφάσισαν οι ειδικοί κρίνοντας ότι αυτά θα βοηθήσουν στον περιορισμό της πανδημίας, είναι:

  • Γενικευμένη χρήση της προστατευτικής μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους και στα 4 επίπεδα κινδύνου, δηλαδή στο σύνολο της χώρας. Σήμερα ισχύει μόνο για το “πορτοκαλί” και το “κόκκινο” επίπεδο.
  • Επέκταση της τηλεργασίας σε ποσοστό έως και το 60%, όπου αυτή είναι εφικτή, στις ιδιωτικές επιχειρήσεις και δημόσιες υπηρεσίες.
  • Απαγόρευση ερασιτεχνικών και ομαδικών αθλημάτων
  • Αύξηση της τηλεκπαίδευσης στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα όλης της χώρας
  • Περιορισμός των μετακινήσεων και της κυκλοφορίας μεταξύ των Περιφερειακών Ενοτήτων και στις “πορτοκαλί” περιοχές, ώστε να μην μεταφέρεται ο ιός από τη μία περιοχή στην άλλη, επιβαρύνοντας “κίτρινες” ή “πράσινες” Περιφερειακές Ενότητες.

Επιπλέον μέτρα και στην εστίαση

Οι προτάσεις για την εστίαση περιλαμβάνουν, όμως, και άλλα συνδυαστικά μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού, όπως την αυστηρότερη τήρηση των αποστάσεων μεταξύ των τραπεζοκαθισμάτων, τη χρήση μουσικής σε χαμηλή ένταση ώστε να μη διασπείρεται ο ιός με έντονες συνομιλίες μεταξύ των θαμώνων, αλλά και τον καλύτερο εξαερισμό των κλειστών χώρων

Επίσης, προτείνεται η χρήση μάσκας και σε καθιστούς θαμώνες και η αφαίρεσή της μόνο όταν χρειάζεται να φάμε ή να πιούμε κάτι.

Ρεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη / iatropedia.gr
Φωτογραφίες από: Intime.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης