"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

12.3 C
Trikala

Λύση για επιδοτήσεις σε κτηνοτρόφους, ψάχνουν στην Πύλη

lafarm

Σχετικά άρθρα

Συνάντηση υπηρεσιακών φορέων πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στο Δημαρχείο Πύλης, μετά από πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής Πύλης προκειμένου να διερευνηθεί αν εάν μπορεί να υπάρξει κοινή αντιμετώπιση του επίκαιρου προβλήματος καταβολής των επιδοτήσεων των κτηνοτρόφων του Νομού.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Δήμαρχος Πύλης κ.Μαράβας, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος επί των αγροτικών θεμάτων κ.Κατσίβελος, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ.Μπάρδας ως ο καθ’ύλην αρμόδιος εκπρόσωπος του Αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων, υπηρεσιακά στελέχη των Δήμων Τρικκαίων, Φαρκαδώνας και Πύλης, εκπρόσωποι των φορέων υλοποίησης του ΟΣΔΕ Τρικάλων ήτοι της ΚΕΑ Τρικάλων (πρώην ΕΑΣ ΟΣΔΕ) και των Μελετητών Γεωπόνων Τρικάλων που ασχολήθηκαν με το ΟΣΔΕ, ενώ από την πλευρά των κτηνοτρόφων παραβρέθηκε ο κ.Ούτρας ως εκπρόσωπος του Συλλόγου Αγελαδοτρόφων Νομού Τρικάλων.

Αφορμή για την συνάντηση ήταν η αποστολή από το ΥΠΑΑΤ και τον ΟΠΕΚΕΠΕ διαμέσου των φορέων υλοποίησης του ΟΣΔΕ προς τους Δήμους “έτοιμων” καταστάσεων με τα στοιχεία που απαιτούνται για την πληρωμή των σχετικών “κτηνοτροφικών” επιδοτήσεων για το 2014, δηλαδή την τακτική επιδότηση-επιλέξιμα, τα προγράμματα βιολογικής κτηνοτροφίας, διατήρησης αυτόχθονων φυλών κ.α. και τελευταίας της Εξισωτικής Αποζημίωσης 2014. Προφορική δε απαίτηση ήταν η ψήφιση των καταστάσεων αυτών από τα Δημοτικά Συμβούλια με σκοπό να επικαιροποιηθούν, προκειμένου ο ΟΠΕΚΕΠΕ να προχωρήσει στις πληρωμές.

ktinΗ δε ανεπίσημη οδηγία ήταν λίγο-πολύ “ή τα ψηφίζετε και πληρώνονται οι περισσότεροι ή δεν τα ψηφίζετε και δεν πληρώνεται κανένας”. Φυσικά μια τέτοια “τεχνική λύση” δεν θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή “ελαφρά τη καρδία” ιδίως από την Αιρετή και την Εκτελεστική Διοίκηση των Δήμων, αφού εκτός από σημαντικές διοικητικές και νομικές ατοπίες που περιέχει η τεχνική λύση – ουσιαστικά αντίθεση των διατάξεων του ΥΠΑΑΤ με τις διατάξεις περί διαχείρισης βοσκοτόπων του ΥΠΕΣ-, εγείρει και ηθικές, κοινωνικές,πολιτικές και υπηρεσιακές αντιδράσεις από την πλευρά των Δήμων αφού οι υπηρεσίες καλούνται να διεκπεραιώσουν εργασίες εκτός αρμοδιότητας, ενώ οι αιρετοί καλούνται να διαχωρίσουν του νόμιμους νομείς των βοσκοτόπων τους σε δύο κατηγορίες: τους προς πληρωμή και τους απορριπτέους, τους τυχερούς και τους άτυχους.

Από την πλευρά τους οι φορείς υλοποίησης του ΟΣΔΕ του νομού καθώς ο εκπρόσωπος των Αγελαδοτρόφων ανάπτυξαν το σκεπτικό που προφανώς οδήγησε τον ΟΠΕΚΕΠΕ και το ΥΠΑΑΤ σε αυτή την τεχνική λύση, αναφέροντας ότι για την ολοκλήρωση του έργου τους, πρέπει να υπάρξει κοινή στάση προς όφελος των κτηνοτρόφων.

Οριστική λύση επί του θέματος δεν βρέθηκε. Όμως συμφωνήθηκε ομόφωνα την ερχόμενη εβδομάδα να μεταβούν στην Αθήνα οι αρμόδιοι Αντιδήμαρχοι ως εκπρόσωποι των Δήμων του Νομού, με την υποστήριξη της Περιφερειακής Ενότητας και της πολιτικής ηγεσίας του νομού, προκειμένου να καταθέσουν τις θέσεις και τις ενστάσεις των δημοτικών αρχών και των αρμόδιων υπηρεσιών και φορέων υλοποίησης στους συναρμόδιους υπουργούς ΥΠΑΑΤ και ΥΠΕΣ και του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Στόχος δε είναι η εξασφάλιση κατά το μέγιστο δυνατό όλων των νομίμως δικαιούχων κτηνοτρόφων της περιοχής, αφού η καταβολή αυτών των επιδοτήσεων αποτελεί ουσιαστικά το μόνο μέσο πραγματικής στήριξης του κτηνοτροφικού κλάδου, που πραγματικά βάλλεται από όλες τις πλευρές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης