Λ. Κανέλλη: Ούτε εκπαιδευτικοί, ούτε μεταφορά στα ειδικά σχολεία! Reviewed by Momizat on . Επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων υπέβαλλε η βουλευτίνα του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη. Στην ερώτηση θίγονται πολλά ζητήματα, όπως η έλλειψη ε Επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων υπέβαλλε η βουλευτίνα του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη. Στην ερώτηση θίγονται πολλά ζητήματα, όπως η έλλειψη ε Rating: 0

Λ. Κανέλλη: Ούτε εκπαιδευτικοί, ούτε μεταφορά στα ειδικά σχολεία!

Λ. Κανέλλη: Ούτε εκπαιδευτικοί, ούτε μεταφορά στα ειδικά σχολεία!

Επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων υπέβαλλε η βουλευτίνα του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη. Στην ερώτηση θίγονται πολλά ζητήματα, όπως η έλλειψη εκπαιδευτικών, η αδυναμία μεταφοράς των μαθητών, οι ελλείψεις στα τμήματα ένταξης. Η ερώτηση έχει ως εξής:

 

Θέμα: Για τα Ειδικά Σχολεία

kanelliΗ νέα σχολική χρονιά ξεκίνησε και τα προβλήματα στα Ειδικά Σχολεία είναι οξυμμένα. Γονείς και παιδιά ενημερώνονται ότι λόγω της έλλειψης σε εκπαιδευτικούς και άλλο ειδικό και βοηθητικό προσωπικό θα πρέπει να παραμείνουν στα σπίτια τους «μέχρι νεωτέρας» ή ότι οφείλουν οι γονείς με δική τους ευθύνη να φέρουν τα παιδιά στο σχολείο λόγω της σχε­δόν παντελούς ελλείψεις οδηγών και συνοδών για να κινήσουν τα σχολικά οχήματα που διαθέτουν. Τα ειδικά σχολεία σχεδόν στο σύνολο τους δεν μπορούν να λειτουργήσουν είτε λειτουργούν «εκ περιτροπής» για τα παιδιά και το όποιο μάθημα λήγει στις 11.30 π.μ

Σε κάποια από τα σχολεία ειδοποιούνται οι οικογένειες ότι η μεταφορά θα ξεκινήσει από αυτή την εβδομάδα με παράταση συμβάσεων. Και αν έτσι εξελιχτούν τα πράγματα τα νέα παιδιά δεν καλύπτονται από τα δρομολόγια! Οι οδηγοί και οι συνοδοί για τα 26 ειδικά σχολεία που έχουν δικά τους μεταφορικά μέσα δεν έχουν προληφθεί ακόμη και κάνεις δεν ξέρει το τι μέλει γενέσθαι.

Οι εκπαι­δευτικοί της ειδικής αγωγής είναι κάτω από το 50% στις θέσεις τους, οι ελλείψεις σε ειδικό επιστημονικό προσωπικό ακόμη μεγαλύτερες, το βοηθητικό προσωπικό τείνει να εκλείψει!

Τα τμήματα ένταξης στον αέρα μια και οι ανάλογοι διορισμοί δεν έχουν γίνει και οι όποιοι υπάρχοντες εκπαιδευτικοί μετακινούνται για να καλύψουν άλλα κενά. Είναι ορατός ο κίνδυνος τα περισσότερα τμήματα ένταξης να μην λειτουργήσουν καθόλου.

Η παράλληλη στήριξη προαναγγέλθηκε από το αρμόδιο υπουργείο ότι θα λειτουργήσει για μια ακόμα χρονιά μέσω του ΕΣΠΑ! Με βάση την περσινή εμπειρία και από αυτά που ενημερώνονται οι γονείς κανείς δεν ξέρει πότε θα φτάσουν εκπαιδευτικοί στα σχολεία. Πέρυσι σε πολλές περιπτώσεις είτε δεν έφτασαν ποτέ οι εκπαιδευτικοί είτε έφταναν μέχρι και το μήνα Απρίλη.

Έτσι κι αλλιώς το μεγαλύτερο ποσοστό κοντά στο 85% από τα 185.000 παιδιά με αναπηρίες και μαθησιακές δυσκολίες, με τους κατώτερους υπολογισμούς, είναι εκτός των δομών της ειδικής αγωγής. Τα ειδικά σχολεία ποτέ δεν αναπτυχτήκαν με ισομέρεια στην περιφέρεια της χώρας και στην βάση των πραγματικών αναγκών. Οι ισχνές δομές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης δεν έχουν συνέχεια στην δευτεροβάθμια, στην ειδική επαγγελματική εκπαίδευση και τα εργαστήρια. Η λαϊκή οικογένεια βρίσκεται με το πρόβλημα εκπαίδευσης, φροντίδας και εξασφάλισης των παιδιών μόνη της, τσακίζεται η ψυχική και η βιοποριστική αντοχή της!

 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι κατεπείγοντα μέτρα θα πάρει ώστε:

  • Να γίνουν άμεσα όλοι οι αναγκαίοι διορισμοί μόνιμου ειδικού εκπαιδευτικού, επιστημονικού και βοηθητικού προσωπικού για να λειτουργήσουν κανονικά και με πλήρη πρόγραμμα όλα τα ειδικά σχολεία, τα τμήματα ένταξης και η παράλληλη στήριξη για όσα παιδιά την έχουν ανάγκη.
  • Να καλυφθούν πλήρως όλα τα παιδιά από δημόσια μέσα μεταφοράς με όρους ασφάλειας και χωρίς επιβάρυνση των γονιών τους.

 

Η βουλευτής

Λιάνα Κανέλλη

 

Σχόλια (1)

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή