Μάγεψαν τα χορευτικά του «Ασκληπιού» Reviewed by Momizat on . Ο Λαογραφικός Χορευτικός Όμιλος ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ Τρικάλων πραγματοποίησε χθες Κυριακή την πρώτη κορυφαία πολιτιστική - λαογραφική εκδήλωση, στο Κλειστό Δημοτικό Γυμνασ Ο Λαογραφικός Χορευτικός Όμιλος ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ Τρικάλων πραγματοποίησε χθες Κυριακή την πρώτη κορυφαία πολιτιστική - λαογραφική εκδήλωση, στο Κλειστό Δημοτικό Γυμνασ Rating: 0

Μάγεψαν τα χορευτικά του «Ασκληπιού»

Μάγεψαν τα χορευτικά του «Ασκληπιού»

Ο Λαογραφικός Χορευτικός Όμιλος ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ Τρικάλων πραγματοποίησε χθες Κυριακή την πρώτη κορυφαία πολιτιστική – λαογραφική εκδήλωση, στο Κλειστό Δημοτικό Γυμναστήριο. Φέτος μετέφερε θέματα από το σύνολο των θρύλων, παραμυθιών και παραδόσεων του τόπου μας, έτσι όπως μας κληροδοτήθηκαν από την λαϊκή μας παράδοση και με τον τίτλο «Έναν μύθο θα σας πω..».

ASKL1Παρουσιάστηκαν παραδοσιακοί χοροί, τραγούδια και δρώμενα από τις περιοχές: Θεσσαλία- Ήπειρο- Μακεδονία- Περιοχή Αλεξάνδρειας (Ρουμλούκι), Κρήτη- Δυτ. Θράκη και Ανατ. Ρωμυλία.

Επίσης, λαϊκά παραμύθια, και δημοτικά τραγούδια που ανήκουν στην κατηγορία των παραλογών και εξυμνούν την ομορφιά και την ποικιλία της ζωής. Επαινούν τον άνθρωπο που κρατάει την καλοσύνη και την ευγένειά του.

Ακόμη αναδείχθηκαν οι ισχυροί δεσμοί της οικογένειας – η κοινωνική θέση της κόρης-Ο Ξενιτεμός που φέρνει πόνο και δυστυχία – η δύναμη του όρκου (του γιού προς τη μάνα) και πολλά αλλά μυθικά θέματα.

Την ξεχωριστή αυτή εκδήλωση, προετοίμασαν οι έμπειροι και καταξιωμένοι χοροδιδάσκαλοι του ΑΣΚΛΗΠΙΟΥ, Αποστόλης Σκρέκας, που είχε την καλλιτεχνική επιμέλεια, Ηλίας Ζαχαράκης, Σταύρος Σούλιος, Χρήστος Σούλιος, Κωνσταντίνος Τζιμούρτος και Σταυρούλα Σούλιου.

Συμμετείχε όλο το δυναμικό του ΑΣΚΛΗΠΙΟΥ,  χορευτές και χορεύτριες όλων των ηλικιών, οι οποίοι από τον Οκτώβρη του 2013 μέχρι τον Μάρτη, προετοιμάστηκανγι’ αυτή την εκδήλωση- γιορτή της παράδοσης.

ASKL2Τη σκηνοθετική επιμέλεια και αφήγηση είχε η κα Αντονέλλα Χήρα, σκηνοθέτης- ηθοποιός.
Χορευτές και χορεύτριες του ΑΣΚΛΗΠΙΟΥ ξεδίπλωσαν το ταλέντο τους και τις ικανότητές τους, υποδυόμενοι τους παρακάτω ρόλους:

Στο Λαϊκό παραμύθι: Η ΚΥΡΑ ΚΑΛΗ ΚΑΙ ΟΙ ΔΩΔΕΚΟΙ ΜΗΝΕΣ

Σωτήριος Τσαντίλας : Κουτσοφλέβαρος

-Χαρούλα Μπαρούτα: Κυρά Καλή

-Τζιάνη Γεωργία: Κυρά Κακή

 

Στο Δημοτικό τραγούδι « ΤΟΥ ΝΕΚΡΟΥ ΑΔΕΛΦΟΥ» ( παραλογή)

-Ρίκα Αναστασίου :      Μάνα

-Κων/νος Τζιμούρτος :   Κωνσταντής

-Μαρία Αθανασίου:     Κόρη – Η Αρετή

ASKL3

Το Τραγούδι του Γενίτσαρου:

-Κων/νος Αναγνώστου:  Γενίτσαρος

-Μιχάλης Μπέης: Κοντός –Κοντούτσικος

-Τζιορτζίνα Μάντζιου:   Γυναίκα Κοντού

 

ΚΡΗΤΗ: Δήμητρα  Μπαντή: Ρέα

 

Την εκδήλωση κάλυψε πολυμελής ορχήστρα – η αφρόκρεμα της παραδοσιακής μουσικής με τρία διαφορετικά σχήματα από τη Θεσσαλία- Δυτική Μακεδονία και Κρήτη ήτοι.: -Μητροπάνος Χρυσόστομος : Τραγούδι -Γοργογέτας Σωτήριος : Τραγούδι -Κιτσόπουλος Χρήστος : Κλαρίνο- Γαλάνης Βασίλειος :Κρουστά –Μούτσελος Νικόλαος : Γκάϊντα – Ζήσης Περικλής: Λαούτο –Σούλτης Ιωάννης:Βιολί – Ντούρος Σταύρος : Τραγούδι και Λαούτο –Κυπριωτάκης Αντώνιος :Τραγούδι και Λαούτο –Μακριδάκης Δημήτριος: Λύρα – Μυλωνάς Θωμάς : Ζουρνά – Αρβανίτης Γεώργιος : Ζουρνά και Μυλωνάς Γεώργιος : Νταούλι

Συμμετείχαν επίσης τα χορευτικά :

Λαογραφικός χορευτικός όμιλος Ριζαριού «Αγιος Χαράλαμπος»,  Μορφωτικός Σύλλογος Ριζωματιανών, Πολιτιστικός Σύλλογος Παλαιοχωρίου, Πολιτιστικός και

Επιμορφωτικός Σύλλογος Εστιαιώτιδαs, Εκπολιτιστικός Σύλλογος Πυργετού « Η Πρόοδος», Μορφωτικός Σύλλογος Σωτήρας, Εκπολιτιστικός –Μορφωτικός Σύλλογος Δενδροχωρίου «Το Θεμέλιο»

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή