Με στόχο την εξοικονόμηση οικονομικών πόρων, από τη μια, και τη δημιουργία υποδομών-επενδύσεων για την εξασφάλιση ενεργειακών πόρων με θετικές επιδράσεις στα οικονομικά του δήμου και στην προστασία του περιβάλλοντος, ο δήμος Νεάπολης-Συκεών κινείται συντονισμένα και παράλληλα έτσι ώστε να θωρακιστεί έναντι οποιασδήποτε επερχόμενης απειλής λόγω της ενεργειακής κρίσης που πλήττει την Ευρώπη. Στο πλαίσιο αυτό, μεταξύ άλλων:
- Προωθείται επένδυση 4,5 εκατ. στο περιβάλλον και στην οικονομία με αντικατάσταση όλων των λαμπτήρων φωτισμού σε δρόμους και πλατείες του δήμου Νεάπολης-Συκεών με σύγχρονα φωτιστικά LED,
- Υλοποιήθηκε η απόφαση για το σβήσιμο μιας λάμπας ανά επτά στο δημοτικό δίκτυο ηλεκτροφωτισμού,
- «Τρέχουν» οι διαδικασίες για τη σύσταση της πρώτης Διαδημοτικής, Ενεργειακής Κοινότητας με τον δήμο Σιθωνίας,
- Εγκαταστάθηκαν φωτοβολταϊκά συστήματα σε δημοτικά κτίρια και σχολεία,
- Προωθείται η Ενεργειακή αναβάθμιση του Δημοτικού Κολυμβητηρίου Συκεών.
«Η ενεργειακή κρίση, που ξετυλίγεται μπροστά μας, αναμένεται να προσλάβει τεράστιες διαστάσεις απειλώντας άμεσα τους δήμους ακόμη και με απρόβλεπτες διαστάσεις στα οικονομικά τους. Δεν θα είναι υπερβολή να μιλήσει κανείς ακόμη και για κίνδυνο χρεωκοπίας καθώς οι επιβαρύνσεις θα είναι τεράστιες. Πέρα από τις ευθύνες που έχει άμεσα η Πολιτεία για τη στήριξη των ΟΤΑ, υπάρχουν δράσεις που μπορούν να αναπτύξουν οι ίδιοι οι δήμοι προκειμένου και οι ίδιοι να θωρακιστούν, και την κοινωνία να προστατεύσουν από τις συνεπακόλουθες αυξήσεις των δημοτικών τελών λόγω της αύξησης του κόστους ηλεκτροφωτισμού, και το περιβάλλον να προστατεύσουν με προγράμματα εξοικονόμησης ενεργειακών πόρων. Σ’ αυτό το πλαίσιο κινείται ο δήμος μας, που από τη μια επενδύουμε σε σύγχρονης τεχνολογίας προϊόντα και από την άλλη δημιουργούμε πηγή ενέργειας για την κάλυψη των αναγκών μας, συστήνοντας με τον δήμο Σιθωνίας την πρώτη στην Ελλάδα Ενεργειακή Διαδημοτική Κοινότητα με τη δημιουργία και λειτουργία φωτοβολταϊκού πάρκου. Στόχος μας είναι να μειωθούν τα λειτουργικά έξοδα συνολικά, έτσι ώστε να αντικατοπτρίζονται στα ανταποδοτικά τέλη του δήμου», δηλώνει ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης.
Λαμπτήρες LED παντού…
Νέο ισχυρό… όπλο της φαρέτρας του δήμου Νεάπολης-Συκεών πρόκειται να αποτελέσει το σχεδιαζόμενο και υπό μελέτη ευρισκόμενο πρόγραμμα επένδυσης 4,5 εκατ. ευρώ στην αντικατάσταση όλων των λαμπτήρων φωτισμού σε δρόμους και πλατείες με σύγχρονα φωτιστικά LED, θέμα που ετέθη σε πρώτη διαβούλευση με τις δημοτικές παρατάξεις τις αντιπολίτευσης, η οποία πραγματοποιήθηκε σε κλίμα ευρείας συναίνεσης.
Η αντικατάσταση των συμβατικών φωτιστικών σωμάτων και λαμπτήρων, με φωτιστικά σώματα και λαμπτήρες τεχνολογίας LED και στις τέσσερις Δημοτικές Ενότητες (Συκιές, Νεάπολη, Πεύκα, Αγ. Παύλος), πρόκειται να μειώσει σε πολύ σημαντικό ποσοστό την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και το κόστος της.
Η μελέτη, που εκπονείται από την εταιρεία εξειδικευμένων συμβούλων «Ενεργειακές Τεχνολογίες», προβλέπει την αλλαγή λαμπτήρων στα φωτιστικά σώματα σε δρόμους, πλατείες, πάρκα, Παιδικές Χαρές, κ.λπ. Συνολικά, σε ολόκληρο τον δήμο, υπάρχουν περίπου 11.000 φωτιστικά σώματα διαφόρων μεγεθών, σχημάτων και ισχύος. Ο δήμος έχει ήδη αντικαταστήσει 2.500 φωτιστικά σώματα τα οποία λειτουργούν με λάμπες LED νέας τεχνολογίας. Η μελέτη που συντάσσεται προβλέπει την αντικατάσταση όλων των υπολοίπων 8.500 με νέα σύγχρονης τεχνολογίας φωτιστικά και λαμπτήρες LED.
Σύμφωνα με τη μελέτη που έχει γίνει, ο δήμος θα είναι σε θέση να μειώσει την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος σε ποσοστό 40-50%. Η εξοικονόμηση είναι πολύ μεγάλη, εάν ληφθεί υπόψη ότι στο πρώτο εξάμηνο του 2022 η αύξηση των λογαριασμών ρεύματος για τον Φωτισμό Οδών και Πλατειών (Φ.Ο.Π.) ξεπέρασε το ένα εκατομμύριο ευρώ.
Λιγότερες αναμμένες λάμπες
Τον πήχη της εξοικονόμησης ενέργειας, που μεταφράζεται σε εξοικονόμηση ενεργειακών και οικονομικών πόρων, ήρθε να ανεβάσει ακόμη ψηλότερα μια ακόμη πρωτοβουλία του δήμου Νεάπολης-Συκεών.
Πρόκειται για το σβήσιμο φωτιστικών σε δρόμους, πλατείες και Παιδικές Χαρές, στο πλαίσιο της υλοποίησης σχετικής κυβερνητικής οδηγίας για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Ωστόσο, ο δήμος Νεάπολης-Συκεών, κατόπιν εντολών του δημάρχου Σίμου Δανιηλίδη, προχώρησε ακόμη πιο μπροστά ενισχύοντας επιπλέον τη γενική προσπάθεια.
Συγκεκριμένα, ενώ η οδηγία κάνει λόγο για το σβήσιμο μιας λάμπας στις δέκα, ο δήμος Νεάπολης-Συκεών προχώρησε από την Τετάρτη 3 Αυγούστου 2022, στο σβήσιμο μιάς λάμπας στις επτά. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι στο συνολικό δίκτυο ηλεκτροφωτισμού στους δρόμους και στους κοινόχρηστους χώρους έσβησαν 1.571 λάμπες φωτιστικών ιστών, από το σύνολο των 11.000 που υπάρχουν σε όλη την έκταση.
Από τη δράση αυτή εκτιμάται ότι θα εξοικονομηθούν σε ετήσια βάση περίπου 670.000 KWh, από τις συνολικά 4,8 εκατ. KWh που καταναλώνει ο δήμος. Χαρακτηριστική του μεγέθους εξοικονόμησης ενέργειας είναι η περίπτωση των διπλών φωτιστικών (φαναράκια) που είναι αναπτυγμένα στη Δ.Ε. Νεάπολης και στον οικισμό της Ευαγγελίστριας της Δ.Ε. Αγ. Παύλου.
Όπως εξηγεί ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Ηλεκτροφωτισμού Στέλιος Γκατζές, από τις 730 λάμπες των διπλών φωτιστικών που έσβησαν, και με την αντικατάσταση της υφιστάμενης με νέας τεχνολογίας LED, από την κατανάλωση των 230W ανά λάμπα, αυτή θα πέσει στα 36W ανά λάμπα.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο Σίμο Δανιηλίδη, η πρωτοβουλία αυτή, που συνιστά «πλειοδοσία έναντι της κυβερνητικής οδηγίας», έρχεται να κατατάξει τον δήμο Νεάπολης-Συκεών «στην πρώτη θέση στο μέτωπο της εξοικονόμησης ενέργειας, δεδομένου ότι έχουν προηγηθεί πολλές και μεγάλες επενδύσεις στην αντικατάσταση του παλιού-παραδοσιακού φωτισμού με νέας τεχνολογίας και σύγχρονα φωτιστικά LED».
«Τρέχει» η πρώτη Διαδημοτική Ενεργειακή Κοινότητα στην Ελλάδα…
Την ίδια ώρα, σε πλήρη εξέλιξη, και μάλιστα με ρυθμούς που σταδιακά επιταχύνονται, εξελίσσεται το μεγάλο εγχείρημα που προωθεί ο δήμος Νεάπολης-Συκεών και ο δήμος Σιθωνίας για την ίδρυση και λειτουργία της πρώτης διαδημοτικής Ενεργειακής Κοινότητας στην Ελλάδα.
Όπως επισημάνθηκε στη διευρυμένη Εκτελεστική Επιτροπή του δήμου Σιθωνίας (18.7.2022), οι διαδικασίες βρίσκονται στο τελικό στάδιο προκειμένου οι δυο φορείς να προχωρήσουν στη σύσταση της ενεργειακής κοινότητας. Η σύσκεψη στη Νικήτη έγινε παρουσία του δημάρχου Σιθωνίας Κυπαρίσση Ντέμπλα, των επικεφαλής της αντιπολίτευσης, αντιδημάρχων, προέδρων δημοτικών νομικών προσώπων και δημοτικών συμβούλων. Σ’ αυτήν παραβρέθηκε και ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, συνοδευόμενος από τον προϊστάμενο του Τμήματος Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του δήμου Γιάννη Πολυχρονιάδη, τον επιστημονικό συνεργάτη του δήμου σε ζητήματα Τεχνικών Έργων Γιώργο Δημαρέλο και τον εκπρόσωπο της εξειδικευμένης μελετητικής εταιρίας με την οποία συνεργάζεται ο δήμος για το έργο, Φίλιππο Κυανίδη.
Όπως, μάλιστα επισημάνθηκε στη συνάντηση στη Νικήτη «σε επόμενη φάση μένει η απόφαση των Δημοτικών Συμβουλίων και υπολογίζεται ότι σύντομα θα έχει ολοκληρωθεί η σύσταση της πρώτης διαδημοτικής ενεργειακής κοινότητας στην Ελλάδα, η οποία με τις επενδύσεις στα φωτοβολταϊκά πάρκα, θα καλύψει το 100% των αναγκών σε ηλεκτρική ενέργεια των δύο δήμων, ενώ με το πλεόνασμα ενέργειας που προβλέπεται να υπάρξει θα στηριχθούν με παροχή δωρεάν ηλεκτρικής ενέργειας οι ευάλωτες οικογένειες που χτυπήθηκαν από την ενεργειακή φτώχεια.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον προϊστάμενο του Τμήματος Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του δήμου Νεάπολης-Συκεών Γιάννη Πολυχρονιάδη «η προσδοκόμενη απόδοση της επένδυσης σε φωτοβολταϊκά ισχύος 15 MW θα αποδώσει 22Gwh».
Παράλληλα, στα μέσα του περασμένου Ιουλίου η διοίκηση του δήμου Νεάπολης-Συκεών προχώρησε σε διαβούλευση με τη συμμετοχή των αντιδημάρχων, εκπροσώπων των παρατάξεων της αντιπολίτευσης και υπηρεσιακών φορέων, στους οποίους παρουσιάστηκε η μελέτη υλοποίησης του έργου, και μάλιστα σε κλίμα ευρέιας συναίνεσης. Σε επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού αναμένεται να συζητηθεί το καταστατικό για τη σύσταση και λειτουργία της Ενεργειακής Κοινότητας.
Φωτοβολταϊκά συστήματα
Στο μεταξύ, η τοποθέτηση και λειτουργία φωτοβολταϊκών συστημάτων σε επτά σχολικά συγκροτήματα (1ο Γυμνάσιο Πεύκων, 2ο-4ο Δημ. Σχολεία Πεύκων, 1οΔημ. Σχολείο Αγ. Παύλου, 8ο Δημ. Σχολείο Συκεών, 2ο Γυμνάσιο Νεάπολης, 2ο Νηπιαγωγείο-2ο Δημ. Σχολείο Ευαγγελίστριας, 1ο ΓΕΛ Πεύκων) και στο Δημοτικό Κατάστημα Πεύκων αποδίδουν ήδη τα θετικά αποτελέσματα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία παρακολούθησης της κατανάλωσης ενέργειας, το 2018 η παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά έφθασε στα 65.454 KWH, ενώ κατά 64.734,40 Kgr μειώθηκαν και οι ατμοσφαιρικοί ρύποι του διοξειδίου του άνθρακα (CO2).
Στο πλαίσιο της γενικής πολιτικής του δήμου για την εξοικονόμηση ενέργειας εντάσσεται και η ενεργειακή αναβάθμιση του Δημοτικού Κολυμβητηρίου Συκεών, για το οποίο έργο έχει ολοκληρωθεί η μελέτη και εξασφαλίστηκε η χρηματοδότησή του (1.400.000 ευρώ από το ΕΜΕΠΕΡΑ).
Παράλληλα ολοκληρώθηκε το έργο των πράσινων δωμάτων σε ταράτσες τεσσάρων δημοτικών κτιρίων, όπου σε συνολική έκταση 930 τ.μ., φυτεύτηκαν 11.500 φυτά, κυρίως καλλωπιστικά και αρωματικά (θυμάρι, λεβάντα, δυόσμος, μέντα, ρίγανη, μαντζουράνα, κ.ά.), με τον προϋπολογισμό των 262.000 ευρώ να καλύπτεται από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ. Τα πράσινα δώματα, που πρασινίζουν και βελτιώνουν το μικροκλίμα της περιοχής, έχουν δημιουργηθεί στο κτίριο που στεγάζονται οι Τεχνικές Υπηρεσίες του δήμου στις Συκιές, στο κτίριο που φιλοξενεί το Δημοτικό Ωδείο στη Νεάπολη, στο κτίσμα των Κοινωνικών Υπηρεσιών στη Δ.Κ. Αγίου Παύλου και στο κτίριο στην οδό Κομνηνών, όπου στεγάζεται το Πολιτιστικό Κέντρο του δήμου, έχουν θετικές επιδράσεις και στην εξοικονόμηση ενέργειας των κτιρίων καθώς δημιουργούν ένα πιο δροσερό κλίμα.
Όλα τα παραπάνω, όμως, δεν αφήνονται να λειτουργήσουν στη τύχη τους. Το υπό μελέτη πρόγραμμα της αντικατάστασης του δημοτικού ηλεκτροφωτισμού με σύγχρονα φωτιστικά LED στους δρόμους, τις πλατείες και τις Παιδικές Χαρές θα υποστηρίζεται από τη λειτουργία ενός Κέντρου Ελέγχου (Control Room), το οποίο θα είναι σε θέση να ρυθμίζει τον φωτισμό των χώρων ανάλογα με τις εκάστοτε συνθήκες, όπως για παράδειγμα την κυκλοφορία των οχημάτων ή το φυσικό φως.
Ταυτόχρονα, έχει σχεδιαστεί η εγκατάσταση κέντρου απομακρυσμένης διαχείρισης καταναλισκόμενης ενέργειας στα δημοτικά κτίρια και στα σχολικά συγκροτήματα, για τα οποία ορίστηκαν οι ενεργειακοί υπεύθυνοι για την πιστή εφαρμογή των προγραμμάτων εξοικονόμησης ενέργειας.
Τέλος, αποφασίστηκε να τοποθετηθεί ειδικός αισθητήρας σε κάθε δημοτικό κτίριο για το αυτόματο άναμμα και σβήσιμο των φωτιστικών λαμπτήρων σε εσωτερικούς χώρους (διάδρομοι, WC, κ.ά.).