Μάχη με τον χρόνο για τη διάσωση των επιβατών του Norman Atlantic Reviewed by Momizat on . Σε πλήρη εξέλιξη υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες βρίσκεται η γιγαντιαία επιχείρηση εκκένωσης του επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου Norman Atlantic, με σημαία Ιταλία Σε πλήρη εξέλιξη υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες βρίσκεται η γιγαντιαία επιχείρηση εκκένωσης του επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου Norman Atlantic, με σημαία Ιταλία Rating: 0

Μάχη με τον χρόνο για τη διάσωση των επιβατών του Norman Atlantic

000000000000000000000000
Σε πλήρη εξέλιξη υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες βρίσκεται η γιγαντιαία επιχείρηση εκκένωσης του επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου Norman Atlantic, με σημαία Ιταλίας, έπειτα από πυρκαγιά που ξέσπασε σε γκαράζ στις τέσσερις τα ξημερώματα, ενώ έπλεε στη θαλάσσια περιοχή 32 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά των Οθωνών. Μέχρι αυτή την ώρα έχουν διασωθεί συνολικά 134 άτομα.

Οι περισσότεροι εξ αυτών βρίσκονται σε παραπλέοντα πλοία ενώ ορισμένοι έχουν μεταφερθεί στο Λέτσε. Συγκεκριμένα, 40 βρίσκονται στο φορτηγό πλοίο «Aby Jeanette», 14 στο επιβατηγό πλοίο «Cruise Europa» και 49, εκ των οποίων 25 Έλληνες, στο πλοίο «Spirit of Piraeus».

Η φωτιά φέρεται να βρίσκεται σε ύφεση, ωστόσο αυτό που προκαλεί ανησυχία είναι το γεγονός ότι ενώ νωρίτερα το απόγευμα οι άνεμοι είχαν κοπάσει και τα μποφόρ έφταναν τα 5 πλέον φαίνεται πως έχει επανέλθει η θαλασσοταραχή καθώς στην περιοχή πνέουν άνεμοι εντάσεως 8 μποφόρ. Πριν από λίγα λεπτά δόθηκε εντολή στο ελικόπτερο Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας που ίπταται της περιοχής να αρχίσει επιχείρηση αερομεταφοράς επιβατών του ιταλικού επιβατηγού πλοίου.

Σε ετοιμότητα να συμμετάσχουν στην επιχείρηση, μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες, είναι άλλα 4 ελικόπτερα, μεταξύ των οποίων μεταφορικά ελικόπτερα του Στρατού Σινουκ, που βρίσκονται στην Κέρκυρα.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματίες ή αγνοούμενους, ενώ σύμφωνα με νεότερο απολογισμό στο πλοίο εξακολουθούν να βρίσκονται 300 άτομα που έχουν συγκεντρωθεί στο κατάστρωμα κοντά στην πλώρη. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της ναυλώτριας εταιρείας ΑΝΕΚ, το Νorman Αtlantic δεν έχει πάρει καμιά επικίνδυνη κλίση. Πληροφορίες κάνουν λόγο ότι υπάρχει πιθανότητα επιβάτες να βρίσκονται εγκλωβισμένοι μέσα στο πλοίο.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος Τύπου του αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος κ. Νίκος Λαγκαδιανός ανέφερε ότι είναι σε πλήρη εξέλιξη η αερομεταφορά των επιβατών με ιταλικό ελικόπτερο super puma, ωστόσο, όπως τόνισε, είναι εφικτή η μεταφορά μόνο δύο ατόμων τη φορά. Μέχρι στιγμής με αυτόν τον τρόπο έχουν μεταφερθεί 14 άτομα.

Ρυμουλκό πραγματοποιεί παράλληλα συνεχείς ρίψεις νερού για την κατάσβεση της μεγάλη φωτιάς που εκδηλώθηκε τα ξημερώματα στο γκαράζ του πλοίου.

Η επιχείρηση για την ασφαλή αποβίβαση όλων των επιβαινόντων (478 επιβάτες – πλήρωμα) του πλοίου Νorman Αtlantic έχει ξεκινήσει από νωρίς το πρωί, ενώ στο σημείο βρίσκονται ήδη 8 παραπλέοντα πλοία μεταξύ των οποίων το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Cruise Europa» και ιταλικό ρυμουλκό.

Σημειώνεται ότι στην περιοχή επικρατούν δυσμενείς καιρικές συνθήκες αφού πνέουν άνεμοι εντάσεως έως και 9 μποφόρ σε συνδυασμό με χαλάζι και βροχή, ενώ τέσσερα άτομα που επέβαιναν σε ναυαγοσωστικό βαρελάκι του «Νorman Αtlantic» που είχε παρασυρθεί απο τους ισχυρούς ανέμους εντοπίστηκαν και περισυνελέγησαν απο παραπλέον πλοίο.

Την ίδια ώρα δεν υπάρχει νεότερη ενημέρωση σχετικά με τους δύο ανθρώπους που είχαν εγκλωβιστεί στη γλίστρα του πλοίου που οδηγεί στη σωστική λέμβο και οι οποίοι εντοπίστηκαν από σούπερ πούμα.

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή