Μένουμε Τρίκαλα Reviewed by Momizat on . Κι επειδή δεν μας αρκεί, απλώς, να ... "Μένουμε Τρίκαλα", αλλά, διεκδικούμε ενεργό ρόλο στις τοπικές εξελίξεις... «Μένουμε Τρίκαλα». ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ «Να αγαπάς την ευ Κι επειδή δεν μας αρκεί, απλώς, να ... "Μένουμε Τρίκαλα", αλλά, διεκδικούμε ενεργό ρόλο στις τοπικές εξελίξεις... «Μένουμε Τρίκαλα». ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ «Να αγαπάς την ευ Rating: 0

Μένουμε Τρίκαλα

Μένουμε Τρίκαλα

Κι επειδή δεν μας αρκεί, απλώς, να … “Μένουμε Τρίκαλα”, αλλά, διεκδικούμε ενεργό ρόλο στις τοπικές εξελίξεις…

«Μένουμε Τρίκαλα».
ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ
«Να αγαπάς την ευθύνη.
Να λες: Εγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω τη γης.
Άμα δε σωθεί, εγώ θα φταίω».
(Νίκος Καζαντζάκης).

Τρίκαλα
Δεν είναι οικόπεδο ούτε φέουδο ολίγων οικογενειών και κομματαρχών. Είναι η πολιτισμική και οικολογική κιβωτός από την αρχαία Τρίκκη ως τη σύγχρονη γενέτειρα ανθρώπων του μόχθου και του πολιτισμού . Ας τα καταστήσουμε κέντρο ειρήνης, πολιτισμού, φιλοπεριβαλλοντικών πολιτικών, πρεσβευτή της Ευρώπης και των Βαλκανίων στο γεωγραφικό κέντρο της Ελλάδας. Ας αναδείξουμε τα θέλγητρά τους. Να γίνουν βωμός αναστοχασμού των ευαίσθητων της γης, όσων συνειδητοποιούν τα αδιέξοδα του καταναλωτισμού, την κλιματική απειλή.
Δήμος Τρικκαίων
Δεν είναι συνομοσπονδία από φέουδα κομματικών τοπαρχών. Μπορούμε να τον καταστήσουμε πρότυπο δήμο, αν δούμε με ενιαίο τρόπο το μέλλον του. Τα διάσπαρτα θέλγητρά του επιβάλλουν συντονισμένη προβολή, τα μεγάλα του προβλήματα κοινή αντιμετώπιση.
Οι εκλογές για την ανάδειξη δημοτικού Συμβουλίου να γίνουν ορόσημο προγραμματικής και διοικητικής τομής.
Να τερματιστούν οι ανομίες, οι αυθαιρεσίες, ο σπάταλος, αναποτελεσματικός και περιβαλλοντικά επιβλαβής τρόπος διαχείρισης πόρων.
Η κατάλυση της νομιμότητας πλήγωσε τόπο και κοινωνία. Εμμένουμε στον απόλυτο σεβασμό των νόμων, στην πάταξη της απάτης, της αυθαιρεσίας, της διαφθοράς.
Οι προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές βρίσκουν τη χώρα μας αποδυναμωμένη και σε συνθήκες έντονων πιέσεων για δράσεις που υποβαθμίζουν το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον. Φιλοδοξούμε μέσα από το Δημοτικό Συμβούλιο να αντισταθούμε σε τέτοιες πιέσεις αντιπροτείνοντας λύσεις που αναβαθμίζουν το δημόσιο χώρο, τον κοινό μας πλούτο.
Επείγει η παντρικκαλινή συνεννόηση σ’ ένα πρόγραμμα συνεκτικό, ισορροπημένο χωρικά, χρονικά, κοινωνικά, ηλικιακά, στο οποίο όλοι μαζί θα συμβαδίσουμε τον 21° αιώνα.
Και τα πιο δύσκολα, ενέργεια, απορρίμματα, παραγωγή πλούτου, διανομή και αναδιανομή του, μπορούν να αντιμετωπιστούν με τα δοκιμασμένα πολιτικά εργαλεία, του χρόνου, της παιδείας, του πολιτισμού αλλά και τα σύγχρονα που προσφέρει η επιστήμη και η οικολογική, ολοκληρωμένη, διεπιστημονική προσέγγιση.
Μπορούμε, χωρίς κατ’ ανάγκη να χάνει κανείς, να άρουμε ανισορροπίες, δυσλειτουργίες, να επουλώσουμε πληγές. Προτείνουμε δράσεις για να συμφωνηθούν οι προγραμματικοί άξονες, να αναδειχθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, να σχεδιαστεί μια οικονομία αποκατάστασης των βλαβών στο χώρο, στα μνημεία, στην κοινωνία και μια Τρικαλινή «πίτα» πιο νόστιμη, πιο μεγάλη, πιο δίκαια μοιρασμένη για να δημιουργηθούν πολλές, νέες, σταθερές, ποιοτικές θέσεις εργασίας.
Επιδιώκουμε το Δημοτικό Συμβούλιο να χαρακτηρίζεται από ευαισθησία στα προβλήματα του τόπου, επάρκεια στην επεξεργασία προτάσεων, αποτελεσματικότητα στην εφαρμογή των
αποφάσεων. Οι αποφάσεις του να εμπνέουν, να πείθουν, να εφαρμόζονται, να ελέγχεται η εφαρμογή τους.
Πιέζουμε για ολοκλήρωση, αξιοποίηση των χωροταξικών εργαλείων, των Φορέων Διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών.
Πολιτική
Η πολιτική ως ιδιοτελής επένδυση πνέει τα λοίσθια. Είναι ανάγκη να την επαναπροσδιορίσουμε ως τον καλύτερο τρόπο διευθέτησης των κοινών. Καθορίζει την ποιότητα της ζωής μας, περισσότερο από τα τετραγωνικά του σπιτιού μας και τα κυβικά του αυτοκινήτου μας.
Διεκδικούμε την εξουσία ως εργαλείο για προοδευτικές μεταρρυθμίσεις, για οραματική διαχείριση των δημοσίων πραγμάτων, όχι ως ιδιοτελές ματαιόδοξο τρόπαιο.
Φιλοδοξούμε να ξεφύγουμε από τη γραφειοκρατική διεκπεραίωση, την καταγγελία, το πολιτικό κόστος, τον τοπικισμό.
Αναζητούμε τις λύσεις μέσα από το διάλογο με την κοινωνία, μέσα από τη συμμετοχή της στη λήψη και εφαρμογή των αποφάσεων.
Να επικουρήσουμε όλους τους Δήμους του νομού στη λύση των κοινών προβλημάτων, ενθαρρύνοντας θεσμούς λαϊκής συμμετοχής και την εκπόνηση δημοτικών προγραμμάτων που αξιοποιούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε περιοχής μακριά από τοπικισμούς.
Επιδιώκουμε η πρόοδος κάθε Δήμου των Τρικάλων να είναι ταυτόχρονα και συμβολή στη συνολική προκοπή του νομού μας.
Τοπικισμός
Τοπικισμός είναι η έκπτωση της πολιτικής λειτουργίας, η απαξίωση κάθε έννοιας οράματος, ορθολογικής σκέψης, δημοκρατικού προγραμματισμού, μια παρωδία σύγκρουσης συμφερόντων που οδηγεί σε ήττα συντριπτική, ήττα για όλους. Υπηρετήθηκε από κυβερνήσεις και χρισμένους τοπάρχες και είναι ο κύριος υπεύθυνος που μετά από τόσα χρόνια κοινοτικών προγραμμάτων ο νομός παραμένει με άλυτες όλες τις βασικές του υποδομές. Όσο κυριαρχεί, κανένα πρόβλημα δε θα λυθεί.
Μόνον όταν ο Τρικαλινός καταλάβει ότι η μη αξιοποίηση της μηλοπαραγωγικής περιοχής της Καλαμπάκας και η ματαίωση του Φυσικού, ορεινού – βιολογικού πάρκου από το Διάσελο μέχρι το Ελληνόκαστρο βλάπτει και τον ίδιο, μόνον όταν ο κάτοικος του δήμου Πύλης καταλάβει πως η ανάδειξη των Μετεώρων ωφελεί εξίσου με την ανάδειξη του Περτουλίου, τότε μόνον τα Τρίκαλα μπορούν να ελπίζουν.
Ανάπτυξη – Προκοπή
Προτιμάμε αντί γι’ Ανάπτυξη να μιλάμε για Προκοπή, γιατί παραπέμπει στον κόπο, στον ιδρώτα και απομακρύνει το μυαλό από αρπαχτές και σκάνδαλα. Η ανάπτυξη ταυτίστηκε με την άμετρη λατρεία για το νέο και το πολύ, έβλαψε το περιβάλλον, υποθήκευσε το μέλλον. Το μικρό μπορεί να είναι και ωραίο, η συντήρηση του παλιού μπορεί να είναι μια μοντέρνα υπόθεση. Κάποτε η μεγιστοποίηση της κατανάλωσης ήταν δείκτης πολιτισμού. Σήμερα είναι οι πολιτικές εξοικονόμησης.
Εξίσου σημαντικό με τη διεκδίκηση νέων κονδυλίων, είναι η βέλτιστη αξιοποίηση των διαθέσιμων, η προστασία των μη ανανεώσιμων πόρων, η θωράκισή μας από πιθανές καταστροφές. Να πάψουμε να αντιμετωπίζουμε την απορροφητικότητα των κονδυλίων ως αυτοσκοπό και τους πράγματι λειψούς πόρους και αρμοδιότητες ως άλλοθι αποτυχίας.
Οι επιλογές των αναγκαίων έργων να γίνουν με λογισμό και μ’ όνειρο.
Το εξαίρετο Τρικαλινό τοπίο δεν χρειάζεται υπερδιαστασιολογημένα έργα, ούτε άμετρες δράσεις, ούτε τη σκηνοθεσία καινοτομίας όπως … το λεωφορείο χωρίς οδηγό.
Οι εγκαταλελειμμένοι οικισμοί συνιστούν πλούτο γιατί επισκευαζόμενοι και με τις απαραίτητες υποδομές, μπορούν να γίνουν τόποι ελκυστικοί για ντόπιους και ξένους.
Το κλίμα των Τρικάλων επηρεάζεται από την πλανητική κλιματική αλλαγή, αλλά και από την κακή διαχείριση του εδάφους και του νερού.
Περιοχές του νομού απειλούνται ήδη με ερημοποίηση, γι’ αυτό και είναι επιτακτική η αειφορική διαχείριση των πολύτιμων αυτών πόρων.
Υποστηρίζουμε πολιτικές εξοικονόμησης, ορθολογικής χρήσης της ενέργειας και την προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών με όρους που διασφαλίζουν την προστασία του τοπίου και της βιοποικιλότητας.
Στόχος μας η σταδιακή απεξάρτηση των Τρικάλων απ’ τα ορυκτά καύσιμα.
Βάρος σε πρόληψη, υγεία, οδική και διατροφική ασφάλεια, βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία, αποφυγή μεταλλαγμένων, εναλλακτικές μορφές τουρισμού, ποιότητα υπηρεσιών.
Ιδιαίτερη μέριμνα σε πολιτισμό, νεολαία, περιβαλλοντική εκπαίδευση.
Οι φιλόξενοι Τρικαλινοί να γίνουμε πρωτοπόροι στη δημιουργική κοινωνική ένταξη του ξένου, του οικονομικού Μετανάστη, του Άλλου.

Ένα όραμα για τα Τρίκαλα
Εμείς που υπογράφουμε την διακήρυξη αυτή πορευτήκαμε σε διαφορετικές αλλά συγκλίνουσες διαδρομές με κοινό στόχο την προστασία των Τρικάλων, τόπου και κοινωνίας,
απ’ τη μια άκρη του νομού ως την άλλη, απ’ την Παναγία ως το Ζάρκο.
Χωρίς χρίσματα και εξαρτήσεις ζητάμε στήριξη.
Αισιοδοξούμε ότι η Τρικαλινή κοινωνία, συνειδητοποιώντας τις αιτίες της κρίσης, θα αναγνωρίσει σε μας τον καταλύτη μιας λύσης που η ίδια γεννά και θα συμπορευτεί μαζί μας.
Αισιοδοξούμε γιατί ξέρουμε ότι για τον κατήφορο φταίχτες είμαστε κι εμείς, και με τις εκλογικές επιλογές μας, άρα στο χέρι μας είναι και η αντιστροφή της πορείας.
Κουπί υπάρχει για όλους, απ’ το νήπιο που μαζεύει το σκουπιδάκι ως τον πολιτικό που ιδρώνει στην καρέκλα του. Όσο για τη δύναμη, μπορούμε να τη βρούμε αν αποκαθάρουμε την Τρικαλινή περηφάνεια από κάθε στίγμα παρανομίας και κατεργαριάς που απέκτησε τα τελευταία χρόνια.
Στην πραγμάτωση αυτού του οράματος για τα Τρίκαλα, σας καλούμε όλους-όλες ισότιμα χωρίς αποκλεισμούς.
Υπάρχει δουλειά για όλους. Να το πιστέψουμε: Τα Τρίκαλα έχουν το μέγεθος, την ποιότητα και τους ανθρώπους για να γίνει πρότυπος δήμος και νομός.

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή