"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

23.3 C
Trikala

Μέρα Μνήμης – Η ΚΟΚΚΙΝΗ ΔΕΥΤΕΡΑ των Τρικάλων

lafarm

Σχετικά άρθρα

Μέρα Μνήμης

Πεζόδρομος 2 Φεβρουαρίου 1925

Βασίλης Πάνος

2 Φεβρουαρίου, μέρα μνήμης και απόδοση της οφειλόμενης τιμής και σεβασμού όλων των Τρικαλινών πολιτών, των αρχών της πόλης, των επαγγελματικών, εργατικών, αγροτικών οργανώσεων και όλων των πολιτικών παρατάξεων για τους νεκρούς, τραυματίες, βασανισθέντες, διωκομένους, φυλακισμένους και αυτοεξόριστους εκείνης της ΚΟΚΚΙΝΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ των Τρικάλων.

Σεβασμού και τιμής υπέρ των θυμάτων των διαδηλωτών αντίστασης υπέρ της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας, ενάντια σ΄ένα καθεστώς που αντιμετώπισε μια ειρηνική διαδήλωση με μια αστυνομική και στρατιωτική επιχείρηση, προκαλώντας πολλά θύματα.

Από τον Οκτώβριο (1924) οι Τρικαλινοί πολίτες είχαν απέναντί τους ένα καθεστώς του «αποφασίζω και διατάσσω». Ο μετατεθείς νομάρχης από τον Οκτώβριο(1924) κατά το τύπο της εποχής ήταν εντελώς ανύπαρκτος στην άσκηση των καθηκόντων του.

Ανώτατη αρχή της πόλης η στρατιωτική διοίκηση Τρίκαλων, η οποία σύμφωνα με μαρτυρίες του τύπου άσκησε βία σε στρατιώτες και κατά το δημοψήφισμα υπέρ της μοναρχίας, κρίνοντας στη συνέχεια τους στρατιώτες από τα ποια καφενεία σύχναζαν (δημοκρατικά ή μοναρχικά) και αναλόγως τους «περιποιούνταν» με δυσμενείς μεταθέσεις και άλλες διώξεις.

Αυτό το καθεστώς ανελευθερίας και καταπάτησης όλων των δημοκρατικών και ατομικών δικαιωμάτων είχαν απέναντί τους οι διαδηλωτές, ασκώντας το συνταγματικό δικαίωμά τους να επιδώσουν το ψήφισμα των αιτημάτων τους στον αρμόδιο Νομάρχη μιας Συνταγματικής Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας.

Φώτο : Ο δρόμος στο κέντρο των Τρικάλων που ξεκίνησε το δεύτερο κύμα της πορείας των διαδηλωτών. Σήμερα είναι πεζοδρομημένος. Οι Δημοτικές αρχές για την οφειλόμενη τιμή της πόλης έναντι των διαδηλωτών, αγωνιστών και θυμάτων πολιτών της υπέρ της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας θα έπρεπε να τον χαρακτηρίσουν με την ονομασία : Πεζόδρομος 2 Φεβρουαρίου 1925.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης