Μέρα μνήμης, τιμής και αξιοσύνης για τα Τρίκαλα η σημερινή Reviewed by Momizat on . Το Δημοτικό Συμβούλιο Τρικκαίων, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Τσιτσάνη και τα 31 από τον θάνατό του (γεννήθηκε και πέθανε την ίδια ημέρα), ανακήρυ Το Δημοτικό Συμβούλιο Τρικκαίων, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Τσιτσάνη και τα 31 από τον θάνατό του (γεννήθηκε και πέθανε την ίδια ημέρα), ανακήρυ Rating: 0

Μέρα μνήμης, τιμής και αξιοσύνης για τα Τρίκαλα η σημερινή

Tsitsanis

Το Δημοτικό Συμβούλιο Τρικκαίων, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Τσιτσάνη και τα 31 από τον θάνατό του (γεννήθηκε και πέθανε την ίδια ημέρα), ανακήρυξε σε πανηγυρική, λιτή εκδήλωση, το έτος 2015 σε «Έτος Τσιτσάνη». Οι εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν καθ’ όλο το έτος υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας αποτελούν, για τον Δήμο Τρικκαίων, την κορωνίδα της απαραίτητης απόδοσης ένδειξης τιμής και αναγνώρισης στον άνθρωπο που δημιούργησε, καθιέρωσε και ανέδειξε το ελληνικό λαϊκό τραγούδι.
000
Εξάλλου, ήδη στις παλιές φυλακές Τρικάλων συνεχίζονται χωρίς σταματημό οι εργασίες για την ολοκλήρωση του Μουσείου Τσιτσάνη, ενός ανθρώπου που, όπως ανέφερε στον λόγο του ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, έχει το όνομά του δίπλα από το λήμμα λαϊκό τραγούδι. Όμως το Δημοτικό Συμβούλιο δεν έμεινε μόνο στην ανακήρυξη αυτή. Ζήτησε, η ίδια ενέργεια να επαναληφθεί και από την ελληνική πολιτεία, δηλαδή να «αγκαλιάσει» το Υπουργείο Πολιτισμού τις εκδηλώσεις, δείχνοντας πόση σημασία έχουν τα λόγια του Τσαρούχη, ότι «ο Τσιτσάνης είναι η μόνη απόδειξη ότι έχουμε πολιτισμό».
Η όλη λιτή εκδήλωση εμπεριείχε τις ομιλίες των επικεφαλής των παρατάξεων στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ο κ. Χρ. Λάππας αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα του έργου για το Μουσείο Τσιτσάνη, ο κ. Κ. Λιατίφης σημείωσε τα κοινωνικά και προοδευτικά μηνύματα στα τραγούδια του, ο κ. Χατζηγάκης αναφέρθηκε στο έργο του συνολικώς και ο κ. Μητσιούλης στην ανάγκη να συνεχιστεί το έργο του Μουσείου.

tsitsanis_vasilis
Εντυπωσιακός ο λόγος του κ. Θεοφ. Αναστασίου, εκ των ιδρυτών του «Συλλόγου Φίλων Βασίλη Τσιτσάνη», επιμελητή των απάντων του, φιλολόγου και ερευνητή, μέλους του ΔΣ του Μουσείου επί σειρά ετών. Ουσιαστικά, ανέφερε τη σημαντικότητα του έργου για τον ελληνικό πολιτισμό, παροτρύνοντας άπαντες να είναι περήφανοι για την καταγωγή του συνθέτη, δίνοντας βαρύτητα στον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσει το Κέντρο Ερευνας – Μουσείο Τριτσάνη.
Πριν την εκδήλωση, προβλήθηκε ένα 20λεπτο βίντεο, βασισμένο σε ταινία του Κ. Φέρρη για τα 10χρονα του θανάτου του Τσιτσάνη, με δηλώσεις επώνυμων για τη σπουδαιότητά του.
Στο τέλος της εκδήλωσης, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Μουσείου, κ. Στέλιος Καραγιώργος, ανέλυσε τις εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί για το 2015.

TSITSANIS_588339586
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ – «ΕΤΟΣ ΤΣΙΤΣΑΝΗ 2015»

Φεβρουάριος 2015

• Μουσική παράσταση με ερμηνευτή τον Γιάννη Κότσιρα.
• Ημερίδα με θέμα τον Τσιτσάνη και τον λαϊκό πολιτισμό.
• Ανοιχτή συζήτηση με θέμα «Τα μουσεία στον 21ο αιώνα – Μουσείο Τσιτσάνη, το πρώτο μουσείο για Έλληνα δημιουργό» .
• Παρουσίαση 2 βιβλίων του Θεόφιλου Αναστασίου

Μάρτιος 2015
• Συναυλία – παρουσίαση με θέμα τα προπολεμικά τραγούδια του Τσιτσάνη
• Παρουσίαση του έργου του Σκαλκώτα «Κονσέρτο για δύο Βιολιά» που είναι βασισμένο στην «Μάγισσα της Αραπιάς» του Τσιτσάνη

Απρίλιος 2015
• Συναυλία – παρουσίαση με θέμα τα κοινωνικά & πολιτικά τραγούδια του Τσιτσάνη .
tsitsanis_mathites
Μάιος 2015

• Συναυλία – παρουσίαση με θέμα τα ερωτικά και όσα αφορούν τη γυναίκα, τραγούδια του Τσιτσάνη
• Ημερίδα: «Τα Τρίκαλα του Τσιτσάνη» με θέματα :
1-Τοπογραφία Τρικάλων 1015-1036 ( Χάρτες , γειτονιές, φωτογραφίες) 2- Τα Τρίκαλα στην οικονομική κρίση 1929-1932 3- Τρίκαλα & Τρικαλινοί ( οικονομία – κοινωνική διάρθρωση) 4- Λαϊκοί μουσικοί της περιοχής των Τρικάλων

Ιούνιος 2015

• Πρώτη χρονιά του υπό θεσμοθέτηση διεθνούς Μουσικού Φεστιβάλ, που θα διαρκέσει μια εβδομάδα . Θα συμμετέχουν σε αυτό καλλιτέχνες και συγκροτήματα από την πόλη των Τρικάλων , καθώς και από την υπόλοιπη Ελλάδα και το εξωτερικό.
Οι Εκδηλώσεις θα λάβουν χώρα σε όλη την πόλη , καθώς και στις κοινότητες του Δήμου Τρικκαίων.

Ιούλιος – Αύγουστος 2015

• Πρόγραμμα « Ο Τσιτσάνης Ταξιδεύει στην Ελλάδα & τον Κόσμο» που περιλαμβάνει συναυλίες της ορχήστρας «Βασίλης Τσιτσάνης» σε διάφορες πόλεις της Ελλάδος και στο Εξωτερικό.
tsitsanis
Σεπτέμβριος 2015

• Συμμετοχή στις εκδηλώσεις της Περιφέρειας Θεσσαλίας «Τσιτσάνεια 2015»
• Συναυλία – αφιέρωμα «Ο Λαϊκός Τσιτσάνης» με παρουσίαση των τραγουδιών του Τσιτσάνη από το 1955 μέχρι το τέλος της δημιουργικής του πορείας.

Οκτώβριος – Νοέμβριος – Δεκέμβριος 2015

• Αφιέρωμα στο ρεμπέτικο με τίτλο «Όλοι οι Ρεμπέτες του Ντουνιά »
• Προετοιμασία , οργάνωση και εγκαίνια του Μουσείου στις παλιές φυλακές.

Ιανουάριος 2016 –
Επίσημη εκδήλωση ολοκλήρωσης του «Έτος Τσιτσάνη»
tsitsanis
ΛΟΙΠΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

• Σχεδιασμός και δημιουργία διαβάσεων πεζών σε κεντρικούς δρόμους με πεντάγραμμο μουσικής
• Τοποθέτηση γιγαντοαφίσας για το «Έτος Τσιτσάνη» σε επιλεγμένα σημεία
• Τοποθέτηση γιγαντοαφίσας στο κτίριο των παλιών φυλακών που θα απεικονίζει τα σχέδια του Μουσείου
• Δημιουργία βίντεο και ραδιοφωνικού spot – Έτος Τσιτσάνη- για τα ΜΜΕ. Στα spot που θα εναλλάσσονται θα εμπεριέχονται μικρές ιστορίες για τον Τσιτσάνη και τα τραγούδια του, καθώς και αποσπάσματα από επώνυμους του χώρου της μουσικής και του πολιτισμού που μιλούν για τον Τσιτσάνη
• Συνεργασία με τα ραδιόφωνα της Ομογένειας για μεταδόσεις από το stoudio του «Μουσείου Τσιτσάνη», ζωντανής μουσικής με την ορχήστρα «Βασίλης Τσιτσάνης»
το μεσημέρι της Κυριακής.
• Συνεργασία με την Παγκόσμια Ομοσπονδία Θεσσαλικών Συλλόγων για συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή