"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

20.7 C
Trikala

Μέτρα στήριξης για τις επιχειρήσεις λόγω κορωνοϊου ζητά το Επιμελητήριο Τρικάλων

lafarm

Σχετικά άρθρα

Επιστολή προς τους υπουργούς Ανάπτυξης κ. Αδ. Γεωργιάδη, Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρα και Τουρισμού κ. Χ. Θεοχάρη απέστειλε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Τρικάλων κ. Β. Γιαγιάκος ζητώντας τη λήψη πρόσθετων μέτρων για τη στήριξη των τοπικών επιχειρήσεων, κυρίως του τουρισμού.

Αναλυτικά η επιστολή:

Αξιότιμοι Κύριοι Υπουργοί,

Η χώρα μας, η Ευρώπη και ο κόσμος ολόκληρος βρίσκεται αντιμέτωπος με μία πρωτοφανή πανδημία η οποία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Αυτές τις δύσκολες ημέρες, εβδομάδες, ίσως και μήνες που θα ακολουθήσουν, είναι ανάγκη να μείνουμε ενωμένοι, ακολουθώντας  με συνέπεια και υπευθυνότητα τον κεντρικό σχεδιασμό της κυβέρνησης και των ειδικών επιστημόνων για να περιορίσουμε τις επιπτώσεις.

Πρωτίστως, να περιοριστούν στο ελάχιστο οι ανθρώπινες απώλειες.

Η ανθρώπινη ζωή είναι η υπέρτατη αξία και αυτή οφείλουμε να έχουμε ως βασική προτεραιότητα αναλογιζόμενοι ο καθένας ξεχωριστά τη δική του ευθύνη, εφαρμόζοντας ευλαβικά τα μέτρα για τη διακοπή της αλυσίδας μετάδοσης και στηρίζοντας με τις συμπεριφορές μας τους εργαζομένους στο σύστημα υγείας που καλούνται να σηκώσουν ένα δυσανάλογα μεγάλο βάρος για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Κύριοι Υπουργοί,

Είναι δεδομένο ότι η οικονομία θα πληγεί σοβαρά από τη συγκεκριμένη πραγματικότητα. Η παγκόσμια οικονομία εισέρχεται σε αχαρτογράφητα νερά με τις επιπτώσεις να ανατρέπουν τις αρχικές εκτιμήσεις για μεγέθυνση της ελληνικής οικονομίας.

Όπως ενωμένοι μπορούμε να σπάσουμε την αλυσίδα μετάδοσης της πανδημίας, έτσι ενωμένοι πρέπει να σπάσουμε και την αλυσίδα μετάδοσης των επιπτώσεων στην οικονομία περιορίζοντάς τες αποφασιστικά.

Το Επιμελητήριο Τρικάλων ως γνήσιος εκφραστής της τοπικής επιχειρηματικότητας, επικροτεί τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση προκειμένου να αναχαιτίσει την εξάπλωση του ιού και να αμβλύνει τις δυσάρεστες οικονομικές επιπτώσεις που απειλούν άμεσα την επιχειρηματικότητα.

Ωστόσο, στο σχεδιασμό για την εξέλιξη των μέτρων που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση και προκειμένου να λάβετε υπόψη τα δεδομένα της τοπικής επιχειρηματικότητας και δη, του τουριστικού κλάδου, σας ενημερώνουμε για τα εξής:

Ο Νομός Τρικάλων ο οποίος χαρακτηρίζεται ως τουριστικός προορισμός έχει υποστεί ένα δυσανάλογο πλήγμα καθώς στον τουριστικό κλάδο οι ακυρώσεις αγγίζουν μέχρι και το 100% έως και το μήνα Απρίλιο.

Τα τουριστικά γραφεία και οι tour operator έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα λόγω της ματαίωσης των εκδρομών τους (σχολικών και μη) και λόγω της περιορισμένης κίνησης του επιβατικού κοινού.

Η συγκεκριμένη χρονική περίοδος ήταν αιχμής για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις του Δήμου Μετεώρων αλλά και της πόλης των Τρικάλων λόγω κυρίως του μεγάλου αριθμού των γκρουπ που θα δέχονταν από σχολικές εκδρομές, κυρίως από τη γειτονική Ιταλία.

Οι ακυρώσεις είναι μαζικές με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταποκριθούν οι επιχειρήσεις στις βασικές τους υποχρεώσεις. Εκτός των αμιγώς τουριστικών επιχειρήσεων το πρόβλημα διαχέεται ευρύτερα στην τοπική οικονομία βασικός κρίκος της οποίας είναι ο τουρισμός.

Επίσης, το πρόβλημα έχει ευρύτερες κοινωνικές επιπτώσεις καθότι σ’ αυτές τις επιχειρήσεις εργάζονται χιλιάδες εργαζόμενοι συμβάλλοντας στη διατήρηση του κοινωνικού ιστού της περιοχής.

Με γνώμονα την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της κατάστασης είναι ανάγκη  τα δημοσιονομικά και φορολογικά μέτρα τα οποία ανακοινώθηκαν και θα ισχύσουν λόγω της διαπιστωμένης ύπαρξης κρουσμάτων στις περιοχές όπου επιβλήθηκε η αναστολή της λειτουργίας των επιχειρήσεων για 10 ημέρες (τετράμηνη αναστολή πληρωμής ΦΠΑ, αναστολή πληρωμών προς ΔΟΥ, ασφαλιστικά ταμεία, κλπ.), να ισχύσουν και για όλες τις επιχειρήσεις του Νομού Τρικάλων, χωρίς να είναι απαραίτητη η διαπίστωση κρουσμάτων, για το λόγο ότι ήδη αντιμετωπίζουν σοβαρές οικονομικές ζημιές.

Επίσης, θα πρέπει να εξεταστεί η λήψη επιπλέον μέτρων ως προς τις τραπεζικές και δανειακές υποχρεώσεις (πχ. αναστολή καταβολής δόσεων για δανειακές υποχρεώσεις) και γενικά ως προς τις υποχρεώσεις προς άλλους δημόσιους φορείς και οργανισμούς.

Κύριοι Υπουργοί,

Δεδομένου ότι η κρίση είναι σε πλήρη εξέλιξη είναι βέβαιο ότι η δυναμική των μέτρων περιορισμού των επιπτώσεων απαιτεί εγρήγορση από μέρους σας, την οποία θεωρούμε δεδομένη, ευελιξία από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και αγαστή συνεργασία με τους εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου για να είναι στοχευόμενα και αποτελεσματικά τα μέτρα.

Εμείς ως Επιμελητήριο Τρικάλων είμαστε στη διάθεσή σας για διαρκή συνεργασία προκειμένου να συμβάλουμε αποτελεσματικά προς την κατεύθυνση αυτή.

Με εκτίμηση,

Βασίλης Γιαγιάκος

Πρόεδρος Επιμελητηρίου Τρικάλων

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης