Μέχρι τον υπουργό έφτασε το Δημ. Συμβούλιο Φαρκαδόνας για τον Δήμαρχο… Reviewed by Momizat on . Ο εκπλειστηριασμός των 140 στρεμμάτων του πάλαι ποτέ ελπιδοφόρου σχεδίου για το ΒΙΠΑ Φαρκαδόνας, ξεχείλισε το ποτήρι. Για όλους, πλην του Δημάρχου. Οι δημοτικοί Ο εκπλειστηριασμός των 140 στρεμμάτων του πάλαι ποτέ ελπιδοφόρου σχεδίου για το ΒΙΠΑ Φαρκαδόνας, ξεχείλισε το ποτήρι. Για όλους, πλην του Δημάρχου. Οι δημοτικοί Rating: 0

Μέχρι τον υπουργό έφτασε το Δημ. Συμβούλιο Φαρκαδόνας για τον Δήμαρχο…

Μέχρι τον υπουργό έφτασε το Δημ. Συμβούλιο Φαρκαδόνας για τον Δήμαρχο…

Ο εκπλειστηριασμός των 140 στρεμμάτων του πάλαι ποτέ ελπιδοφόρου σχεδίου για το ΒΙΠΑ Φαρκαδόνας, ξεχείλισε το ποτήρι. Για όλους, πλην του Δημάρχου. Οι δημοτικοί σύμβουλοι σχεδόν ομόφωνα (πλην ενός αντιδημάρχου) έστειλαν ψήφισμα – καταγγελία στον υπουργό Εσωτερικών. Δεν είναι η πρώτη φορά που απευθύνονται στις άνω του Δημάρχου αρχές. Αλλά είναι η πρώτη φορά που σε ένα κείμενο εμφανίζονται καταγεγραμμένα όλα μαζί τα προβλήματα που έχει αναδείξει η (μη) λειτουργία της δημοτικής αρχής. Και, μπορεί το ποσό για τον πλειστηριασμό της έκτασης να ήταν υψηλό (120.000 ευρώ), αλλά οι εμφανισθέντες ενδιαφερόμενοι δεν είναι σίγουρο ότι επιθυμούν να χάσουν μια τέτοια έκταση φιλέτο: ενιαία, χαρακτηρισμένη για ΒΙΠΑ, δίπλα από την κωμόπολη, με πολλές δυνατότητες. Φυσικά, και η εταιρία που ζητά τα χρήματα από την παλιά – επί Μεριβάκη – μελέτη για τον ΒΙΠΑ έχει δίκιο και πρέπει να της δοθούν τα χρήματα. Αλλά τα ερωτήματα για τον ΒΙΠΑ, παραμένουν: έχει γίνει κάτι όλα αυτά τα χρόνια; Κάποια ενέργεια; Ουδείς γνωρίζει επισήμως. Ανεπισήμως, λέγονται πολλά. Ποιος θα ενημερώσει τους κατοίκους του Δήμου και τους τρικαλινούς, που 12 χρόνια πριν θεωρούσαν ότι η ίδρυση ενός ΒΙΠΑ στον νομό θα έχει μόνο οφέλη; Χρειάζεται μια σαφής τοποθέτηση, με στοιχεία συγκεκριμένα, για να ξέρουν όλοι, τι ακριβώς συμβαίνει.

 

Η καταγγελία

Το κείμενο που εστάλη στον κ. Μιχελάκη ζητά «για πολλοστή φορά να γίνει επιτέλους επιτόπιος έλεγχος, αλλά και διαχειριστικός οικονομικός έλεγχος». Εδώ, δύο είναι τα ζητήματα. Η φράση «για πολλοστή φορά» και η λέξη «οικονομικός». Για το πρώτο, προφανώς δεν υπήρχε ανταπόκριση στις προηγούμενες εκκλήσεις. Για το δεύτερο, λογικά, κάτι παραπάνω θα ξέρουν. Αλλά αυτό είναι θέμα του… ελέγχου.

Ένα άλλο σημαντικό που αναφέρεται, είναι ότι η κατασχετήρια έκθεση αναγκαστικού πλειστηριασμού των 140 στρεμμάτων, είχε φτάσει στα χέρια του Δημάρχου στις 15 Οκτωβρίου, αλλά δεν είχε γνωστοποιηθεί στα μέλη του ΔΣ της ΒΙΠΑΦΑ Α.Ε., ούτε στις δημοτικούς συμβούλους, σύμφωνα με το ψήφισμα. Επίσης, γίνεται μνεία για το ότι υπάρχουν «πολυάριθμες κατασχέσεις κινητής και ακίνητης περιουσίας κατά του Δήμου και των νομικών προσώπων». Και να φανταστεί κανείς ότι είναι ένας οικονομικώς υγιής Δήμος!

Φυσικά, η καταγγελία καταφέρεται εναντίον του Δημάρχου: «οδήγησε τον Δήμο σε πλήρη διάλυση και την κοινωνία σε οργή και απόγνωση».

Ετσι, εκδόθηκε το ψήφισμα, το οποίο αναφέρεται σε πολύ συγκεκριμένα γεγονότα:

  1. Την «απόκρυψη της τρίτης κατασχετήριας έκθεσης από τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και τα μέλη της διοίκησης του ΒΙΠΑΦΑ Α.Ε.»
  2. Την «άρνηση προσέλευσης στις συνεδριάσεις και γενικές συνελεύσεις τα δύο και πλέον έτη της ΒΙΠΑΦΑ Α.Ε., ως όφειλε, ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος. Και όχι μόνο αυτό, «αλλά και της μη υπογραφής των πρακτικών και της μη εκτέλεσης των αποφάσεων, παρά τις πολυάριθμες αιτήσεις των υπολοίπων μελών της διοίκησης». Σύμφωνα με τους συμβούλους, αυτή η συμπεριφορά «συνιστά κατάχρηση δικαιώματος και εξουσίας και έρχεται σε αντίθεση με κάθε έννοια καλής πίστης και εκπλήρωσης καθήκοντος»
  3. Τη «μη εκτέλεση ομόφωνων αποφάσεων των αρμόδιων θεσμικών οργάνων, για αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών, προκειμένου να σταματήσουν οι κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών του Δήμου, με αποτέλεσμα η ζημία από τόκους υπερημερίας, δικαστικά έξοδα κ.λπ. να ανέρχεται σε πολλές δεκάδες χιλιάδες ευρώ.
  4. Την «αδράνεια και αδιαφορία» για τη «βεβαίωση είσπραξης εσόδων από τέλη τραπεζοκαθισμάτων, από τέλη άρδευσης, από τις δύο λαϊκές αγορές Φαρκαδόνας και Οιχαλίας, από τα δημοτικά σφαγεία Οιχαλίας τα τελευταία χρόνια, τα οποία ανέρχονται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ».
  5. Τη «μη χρηματοδότηση του ΝΠΔΔ ΟΑΠΚΦΑ (ΠΕΛΙΝΝΑ), παρά τις ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, με αποτέλεσμα να κλείνουν παιδικοί σταθμοί και ΚΑΠΗ του Δήμου Φαρκαδόνας».
  6. Τη «μη αποπληρωμή του χρέους του Δήμου προς τη ΔΕΥΑΦ, με αποτέλεσμα τη διακοπή ρεύματος από τη ΔΕΗ για δώδεκα ώρες στα αντλιοστάσια του Δήμου».
  7. Την «αδράνεια, αδιαφορία και αμέλεια σύνταξης του προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2014».
  8. Τη «μη πραγματοποίηση ισολογισμών – απολογισμών το 2011, το 2012 και το 2013», καθώς «λειτουργεί (ο Δήμαρχος) μέσα από αδιαφανείς διαδικασίες», «χωρίς να παρουσιάζει στο Δημοτικό Συμβούλιο τις τριμηνιαίες οικονομικέ καταστάσεις για έγκριση».
  9. Την «έλλειψη συνεργασίας του Δημάρχου με τα συλλογικά θεσμικά όργανα», ενώ «η μόνη συνεργασία που είχε, ήταν εξωθεσμική, με τους δύο φίλους του πρώην ειδικούς συνεργάτες, οι οποίοι φέρουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης για τις αυθαίρετες συμπεριφορές του Δημάρχου, που οδήγησαν τον Δήμο Φαρκαδόνας στον κατήφορο και μαρασμό».
  10. Τέλος, για «σωρεία άλλων παραβάσεων».

 

Ζητούνται πράξεις

Μετά από αυτόν τον καταιγισμό συγκεκριμένων πράξεων και μη πράξεων, που το ίδιο το Δημοτικό Συμβούλιο καταλογίζει στον ίδιο τον Δήμαρχο, έχει μεγάλη σημασία να φανεί, ποιο θα είναι το αποτέλεσμα. Τι θα κάνει ο υπουργός Εσωτερικών; Το έγγραφο βρίσκεται στο γραφείο του από την περασμένη Δευτέρα. Θα το αφήσει στην άκρη; Θα το δώσει σε μια επιτροπή που θα συζητήσει και θα ζητήσει – ίσως για πολλοστή φορά – όλα τα σχετικά έγγραφα; Θα επισημανθεί το θέμα στην αρμόδια γενική γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, στην οποία έτσι κι αλλιώς έχει κοινοποιηθεί και η οποία γνωρίζει την κατάσταση, βάσει εγγράφων που της έχουν αποσταλεί κατά καιρούς;

Οι βουλευτές του νομού μας, δεν ενδιαφέρονται για τον Δήμο αυτόν; Τον αφήνουν να υπάρχει έτσι απλά; Η Περιφέρεια Θεσσαλίας, τι κάνει; Εχει κάποια αρμοδιότητα για το θέμα και δεν πράττει κάτι;

Εχουν ψάξει όλοι, τι μπορεί επιτέλους να συμβεί στον πιο ομοιογενή, ελπιδοφόρο, οκονομικώς εύρωστο και με τεράστιες δυνατότητες Δήμο;

Ασχολείται κανείς στα σοβαρά; Ή αφήνουν όλοι το θέμα να περάσει έτσι, μέχρι να γίνουν εκλογές; Ο Δήμαρχος, θα απαντήσει δημοσίως ή όχι; Είναι αλήθεια όσα σοβαρότατα καταγγέλλουν όλοι (πλην ενός) οι σύμβουλοι;

Εν προκειμένω, υπάρχει καταγραφή γεγονότων από το ίδιο το Δημοτικό Συμβούλιο, δηλαδή το ανώτατο θεσμικό όργανο του Δήμου. Θα το αγνοήσουν όλοι; Θα κωφεύσουν; Θα αφήσουν να περάσει έτσι απλά ο καιρός μέχρι τις εκλογές;

Θα χαθεί, δηλαδή, κι άλλος χρόνος από το μέλλον της περιοχής; Ιδού η Ρόδος, λοιπόν.

Θανάσης Μιχαλάκης
(Πρώτη δημοσίευση ΕΝΕΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ 9-12-13)

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή