Μίκης Θεοδωράκης… «σε αυτό το φέρετρο ακουμπά η Ελλάδα!» Reviewed by Momizat on . Σε αυτό το φέρετρο ακουμπάει η Ελλάδα» είχε γράψει εύστοχα ο ποιητής Άγγελος Σικελιανός (1884-1951), δίνοντας το πνεύμα ομόθυμης παρουσίας του λαού στην κηδεία Σε αυτό το φέρετρο ακουμπάει η Ελλάδα» είχε γράψει εύστοχα ο ποιητής Άγγελος Σικελιανός (1884-1951), δίνοντας το πνεύμα ομόθυμης παρουσίας του λαού στην κηδεία Rating: 0

Μίκης Θεοδωράκης… «σε αυτό το φέρετρο ακουμπά η Ελλάδα!»

Μίκης Θεοδωράκης… «σε αυτό το φέρετρο ακουμπά η Ελλάδα!»

Σε αυτό το φέρετρο ακουμπάει η Ελλάδα» είχε γράψει εύστοχα ο ποιητής Άγγελος Σικελιανός (1884-1951), δίνοντας το πνεύμα ομόθυμης παρουσίας του λαού στην κηδεία του Κωστή Παλαμά τον Φεβρουάριο του 1943 στην κατοχική Αθήνα. Κάτι ανάλογο ισχύει και στην περίπτωση του Μίκη Θεοδωράκη.

Δεκάδες χιλιάδες πολίτες αναμένεται να συρρεύσουν για το τελευταίο «αντίο» στον άνθρωπο που με την μουσική και πολιτική του δράση σημάδεψε την ιστορία της Ελλάδας στον 20ο αιώνα και αναδείχθηκε σε μια εμβληματική μορφή του σύγχρονου πολιτισμού, εντός και εκτός συνόρων. 

Μία ημέρα νωρίτερα απ’ ότι είχε αρχικά ανακοινωθεί θα ξεκινήσει το λαϊκό προσκύνημα στον Μίκη Θεοδωράκη. Συγκεκριμένα η σορός του θα βρίσκεται στην Μητρόπολη Αθηνών τη Δευτέρα (10.00 – 19.00), την Τρίτη (10.00 – 19.00) και την Τετάρτη από τις 10 έως και τις 3 το μεσημέρι της Τετάρτης οπότε και θα ψαλεί η νεκρώσιμη ακολουθία. Η αναβολή αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι την Πέμπτη το Κέντρο της Αθήνας θα είναι κλειστό λόγω της διεξαγωγής του Ράλι Ακρόπολις.

Παρόλα αυτά δεν έχουν δοθεί ακόμη λεπτομέρειες σχετικά με τον χρόνο και τον τόπο ταφής του μεγάλου μας συνθέτη ο οποίος είχε εκφράσει, ως τελευταία του επιθυμία, να ταφεί στον Γαλατά Χανίων, μαζί με τους γονείς και τον αδελφό του. «Θα σεβαστώ την επιθυμία του πατέρα μου για τον τόπο ταφής του στον Γαλατά Χανίων» δήλωσε πριν από λίγο στο protothema.gr, για μία ακόμη φορά, η Μαργαρίτα Θεοδωράκη χωρίς ωστόσο να επιθυμεί να προβεί σε καμία περαιτέρω εξήγηση. Στο ίδιο κλίμα κινήθηκε και η ανάρτηση που έκανε στο Facebook ο αδελφός της και ο γιος του συνθέτη Γιώργος Θεοδωράκης: «θα σεβαστούμε την επιθυμία του με σιωπή και σεβασμό, αυτό λένε και όλοι οι υπόλοιποι .Μας αρκεί ο πόνος που έχουμε …» έγραψε χαρακτηριστικά

Όπως έχει γίνει γνωστό η κόρη του Μίκη Θεοδωράκη προτιμούσε να ταφεί ο πατέρας της στο Βραχάτι Κορινθίας όπου βρίσκεται το εξοχικό της οικογένειας, προτίμηση ωστόσο που έρχεται σε αντίθεση με την επιθυμία του ίδιου την οποία έχει αποτυπώσει και γραπτώς σε τέσσερα διαφορετικά άτομα καλώντας τα να την περιφρουρήσουν.

Στο μεταξύ σήμερα το πρωί κοινοποιήθηκε, στο σπίτι του Μίκη Θεοδωράκη, στην περιοχή της Ακρόπολης, προσωρινή διαταγή του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, μετά από αίτηση που υπέβαλε άτομο από το στενό φιλικό περιβάλλον του συνθέτη, που απαγορεύει στην οικογένειά του να προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια σχετικά με τον ενταφιασμό του.

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή