Μίνι αρχαιολογικό μουσείο στα Τρίκαλα Reviewed by Momizat on . Αρχαία έχουμε, αρχαία είχαμε, τώρα θα τα βλέπουμε κιόλας! Ο λόγος για την περίφημη Αρχαιολογική Συλλογή Τρικάλων, η οποία υπάρχει μεν, αλλά δεν υπάρχει, αφού ελ Αρχαία έχουμε, αρχαία είχαμε, τώρα θα τα βλέπουμε κιόλας! Ο λόγος για την περίφημη Αρχαιολογική Συλλογή Τρικάλων, η οποία υπάρχει μεν, αλλά δεν υπάρχει, αφού ελ Rating: 0

Μίνι αρχαιολογικό μουσείο στα Τρίκαλα

Μίνι αρχαιολογικό μουσείο στα Τρίκαλα

Αρχαία έχουμε, αρχαία είχαμε, τώρα θα τα βλέπουμε κιόλας! Ο λόγος για την περίφημη Αρχαιολογική Συλλογή Τρικάλων, η οποία υπάρχει μεν, αλλά δεν υπάρχει, αφού ελάχιστοι γνωρίζουν ότι παραμένει σε κάποιο οίκημα, πίσω από τη Μητρόπολη. Την ίδια ώρα, οι ανακαλύψεις αρχαίων με τις ανασκαφές για την οδό Τρικάλων – Λάρισας, αλλά και η σαφής ανάγκη να γνωρίζει ο καθένας την ιστορία του, οδήγησαν την προϊσταμένη της ΛΔ ́ Εφορείας Προϊστορικών & Κλασσικών Αρχαιοτήτων, κα Μαρία ΒΑϊοπούλου, να ζητήσει προ δύο μηνών, χώρο για να στεγαστεί η συλλογή. Με αίτημά της στη Δημοτική Κοινότητα Τρικάλων, ζήτησε τον χώρο ενός οικήματος, στη γωνία των οδών Κ. Βίρβου και Αγίων Αναργύρων. Εκεί σχεδιάζει, εκτός από τη στέγαση της συλλογής και τη δημιουργία γραφείων, ο χώρος να αποκτήσει νόημα. Δηλαδή, και να εκτίθενται τα ευρήματα, και να δημιουργηθεί εργαστήριο συντήρησης στον πρώτο όροφο. Ο,τι πρέπει, δηλαδή, για να αανδειχθεί – επιτέλους – ο αρχαιολογικός πλούτος της περιοχής μας. Ο οποίος, ελλείψει αρχαιολογικού μουσείου, που πάνα έμενε στα χαρτιά, βρίσκεται κατά βάση στη Λάρισα. Η κίνηση της κας Βαϊοπούλου σημαίνει ότι θα μπορεί πλέον η ίδια, ως υπεύθυνση, να ζητήσει την επιστροφή σημαντικών ευρημάτων, από διάφορες ανασκαφές (πχ. Γόμφοι, Ατραξ).

Σε ένα δεύτερο επίπεδο, θα μπορέσει οχώρος να καταστεί σημείο έλξης για επισκέπτες, που είναι προφανές ότι αγνοούν – όπως και οι τρικαλινοί – την αρχαία ιστορία της πόλης.

Επίσης, η προϊσταμένη της Εφορείας στην Καρδίτσα (με ευθύνη τους δύο νομούς), επιδιώκει τη χρησιμοποίηση του χώρου της εσωτερικής αυλής του οικήματος,

για την πραγματοποίηση των εκδηλώσεων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Κάτι ομοίως σημαντικό, αφού θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για το ιστορικό και όμορφο Βαρούσι. Φυσικά, θα χρειαστεί και αποθηκευτικός χώρος για όλα αυτά. Ο οποίος θα είναι κάποια από τις αποθήκες της ΕΑΣΤ – έχουν περιέλθει πλέον στον Δήμο – στον σιδηροδρομικό σταθμό.

Η σχετική εισήγηση του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας ήταν θετική, η σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν ομόφωνη, οπότε απομένει να βρεθούν χρήματα από κάποιο πρόγραμμα και να αξιοποιηθεί το κτήριο.

Θανάσης Μιχαλάκης

(Από τον Ενεργό Πολίτη 16/9/13)

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή