Μαθήματα αγιογραφίας στο Εικαστικό Κέντρο Reviewed by Momizat on . Την Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014 ξεκινούν στο Εικαστικό Κέντρο μαθήματα βυζαντινής αγιογραφίας για αρχάριους και προχωρημένους Το Εικαστικό Κέντρο διευρύνοντας συνε Την Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014 ξεκινούν στο Εικαστικό Κέντρο μαθήματα βυζαντινής αγιογραφίας για αρχάριους και προχωρημένους Το Εικαστικό Κέντρο διευρύνοντας συνε Rating: 0

Μαθήματα αγιογραφίας στο Εικαστικό Κέντρο

Μαθήματα αγιογραφίας στο Εικαστικό Κέντρο

agioΤην Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014 ξεκινούν στο Εικαστικό Κέντρο μαθήματα βυζαντινής αγιογραφίας για αρχάριους και προχωρημένους

Το Εικαστικό Κέντρο διευρύνοντας συνεχώς τα αντικείμενα εκμάθησης και εμπλουτίζοντας το πρόγραμμά του με νέες δράσεις ξεκινά μαθήματα βυζαντινής αγιογραφίας, η οποία  είναι η τέχνη απεικόνισης ιερών προσώπων  ή θρησκευτικών σκηνών, είναι η ζωγραφική παράστασης θρησκευτικών θεμάτων.

Οι αγιογραφίες αντλούν τα θέματα τους από τη ζωή και κυρίως από τα θαύματα ανδρών και γυναικών που αγιοποιήθηκαν από την εκκλησία.  Είναι η τέχνη της απεικόνισης ιερών προσώπων ή θρησκευτικών σκηνών, είναι η ζωγραφική παράσταση θρησκευτικών θεμάτων. Είναι αφηγηματική και διδακτική, και απευθύνεται όχι μόνο στη όραση αλλά κυρίως στο συναίσθημα και στο βίωμα. Η αγιογραφική εικόνα δεν στοχεύει σε μια ρεαλιστική αναπαράσταση ενός προσώπου αλλά έχει πρωτίστως πνευματική σημειολογία αφού μέσω αυτής μπορεί να επιτευχθεί μια σχέση ζωής με το Θεό και τους Αγίους Του. Η εικόνα δημιουργεί μια αίσθηση ζωντανής παρουσίας και φέρνει τον πιστό σε προσωπική σχέση και επαφή με την υπόσταση του εικονιζόμενου.

Υπεύθυνος για τα τμήματα αγιογραφίας είναι ο αγιογράφος-ζωγράφος Νίκος Ρίζος που γεννήθηκε το 1957 στη Λεύκα Δομοκού.

Σπούδασε σχέδιο στο εργαστήριο του Γ. Βογιαζή στην Αθήνα, καθώς επίσης ζωγραφική και αγιογραφία σε ελεύθερα εργαστήρια. Αγιογράφησε πλήθος τοιχογραφιών και φορητών εικόνων σε Ναούς, περιλαμβανομένου του Μητροπολιτικού Ναού Λαμίας. Έργα του έχουν εκτεθεί σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής και αγιογραφίας. Είναι μέλος του Ε.Ε.Τ.Ε., του πανελλήνιου Συλλόγου Αγιογράφων καθώς επίσης ιδρυτικό μέλος και Αντιπρόεδρος του Σ.Κ.Ε.Τ.Κ.Ε.

Είναι επίσης μέλος της καλλιτεχνικής επιτροπής της Δ. Πινακοθήκης “Α. Κοντόπουλος” Λαμίας.

Για περισσότερες πληροφορίες: www.ikastiko.gr ή τηλ. 2431028178 ή στο Εικαστικό Κέντρο, Κολοκοτρώνη 2

 

 

 

 

 

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή