Μαθαίνουν παίζοντας και το αντίστροφο, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Τρικάλων Reviewed by Momizat on . Η ημέρα της αλήθειας και των ψεμάτων και η ημέρα των ανέμων στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Τρικάλων   Την Πέμπτη 17 Ιουλίου ήταν η ημέρα της αλήθειας και των ψεμάτων μ Η ημέρα της αλήθειας και των ψεμάτων και η ημέρα των ανέμων στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Τρικάλων   Την Πέμπτη 17 Ιουλίου ήταν η ημέρα της αλήθειας και των ψεμάτων μ Rating: 0

Μαθαίνουν παίζοντας και το αντίστροφο, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Τρικάλων

Μαθαίνουν παίζοντας και το αντίστροφο, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Τρικάλων

Η ημέρα της αλήθειας και των ψεμάτων και η ημέρα των ανέμων στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Τρικάλων

 

Την Πέμπτη 17 Ιουλίου ήταν η ημέρα της αλήθειας και των ψεμάτων με εμψυχώτρια την δασκάλα Μαρία Κουτούπη.

Η δράση ξεκίνησε από τα ίδια τα παιδιά που αφηγήθηκαν τα παραμύθια του «Πινόκιου» και του «Ψεύτη βοσκού» ως αφετηρία μιας ακολουθούμενης συζήτησης σχετικά με την αλήθεια και το ψέμα, το πραγματικό και το φανταστικό. Η συζήτηση είχε παιδαγωγικό χαρακτήρα και διαπιστώθηκε ότι τα παιδιά παρατηρούν και προβληματίζονται για ότι συμβαίνει γύρω τους και μεγαλώνοντας εξερευνούν τα τεκτενόμενα της κοινωνίας.

Στη συνέχεια η Μαρία Κουτούπη αφηγήθηκε το παραμύθι «Ο μικρός φιλόσοφος. Στ΄αλήθεια ή στα ψέματα;» των Μισέλ Πικμάλ και Τομά Μπαάς.

Ο Πίκολο είναι περήφανος γιατί το προηγούμενο βράδυ έπαιζε ποδόσφαιρο λες και ήταν παίχτης φοβερός! Ήταν ένα όμορφο όνειρο… αλλά όχι πραγματικότητα! Και τα φαντάσματα; αναρωτιέται. Οι βρικόλακες, οι δεινόσαυροι; Είναι όλ’ αυτά πραγματικά; Πώς να ξεχωρίσεις το πραγματικό από το φανταστικό;
Η ιστορία είναι γραμμένη με χιούμορ και βοήθησε τα παιδιά να απαντήσουν σε ορισμένα καθημερινά, αλλά γνήσια φιλοσοφικά, ερωτήματα όπως αυτό της αλήθειας και του ψέματος.

Ακολούθησε η αφήγηση του παραμυθιού «Για την αλήθεια και για το ψέμα» των Μπριζίτ Λαμπέ και Μισέλ Πυές.

vivlioth_mathisi1 vivlioth_mathisi2 vivlioth_mathisi3

Τα παιδιά κλήθηκαν να παρατηρήσουν προσεκτικά όσα συμβαίνουν γύρω μας, να δούνε ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Δεν ξεχωρίζουν πάντα από τη μια μεριά το πραγματικό – η αλήθεια, κι από την άλλη η φαντασία – το ψέμα. Στη ζωή η αλήθεια και το ψέμα πάνε συχνά παρέα.

Στη συνέχεια επέλεξαν χαρτάκια με φράσεις από ένα καλάθι διακρίνοντας την αλήθεια από το ψέμα, έφτιαξαν τις δικές τους ιστορίες και έγραψαν σ΄ένα πίνακα ψέματα που θα ήθελαν να είναι αλήθεια όπως «δεν υπάρχει πόλεμος», «δεν υπάρχουν πολυκατοικίες», «τα πολλά γλυκά κάνουν καλό», «δεν υπάρχει ρύπανση»

Η Παρασκευή 18 Ιουλίου ήταν η ημέρα των ανέμων.

Η εμψυχώτρια Μαρία Κουτούπη διάβασε αποσπάσματα από τα βιβλία «Ένα πρωϊ με τον Αίσωπο» της Αγγελικής Βαρελλά και «Οδυσσέας: η πολυμήχανη ιστορία» της Μαρίας Αγγελίδου και προχώρησαν στην βιωματική αναπαράστασή τους.

Έμαθαν επίσης την ορολογία των ανέμων στην γλώσσα των ψαράδων όπως μαϊστρος, λεβάντες, τραμουντάνα, όστρια, σορόκος, γρέγος, πουνέντες, γαρμπής και κατασκεύασαν ένα ανεμοδείκτη με την πολύτιμη καθοδήγηση της δημιουργικής εθελόντριας Στέλλας Σιώμου, μαθαίνοντας για το βοριά και το νοτιά, τον ανατολικό και δυτικό άνεμο.

vivlioth_mathisi4 vivlioth_mathisi5

 

Το πρόγραμμα εκδηλώσεων της επόμενης και τελευταίας εβδομάδας στα πλαίσια της καλοκαιρινής εκστρατείας ανάγνωσης και δημιουργικότητας της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Τρικάλων, είναι το κάτωθι:

 

21 Ιουλίου, 10:00 – 11:00, το πρωί

«Μια μέρα με φως και σκοτάδι»

Διαβάζουμε την ιστορία του Αντώνη Παπαθεοδούλου « Το σκοτάδι φοβάται τον Νικόλα»

Με την ηθοποιό Βίκυ Ιακωβάκη.

Για παιδιά 5 – 8 ετών.

22 Ιουλίου, 10:00 – 12:00, το πρωί

«Η μέρα της τάξης και της ακαταστασίας. Η μέρα της ταξινόμησης»

Ταξινομούμε με διάφορους τρόπους, τα παιδιά, τα βιβλία, τα αντικείμενα, τα παιχνίδια της βιβλιοθήκης.

Για παιδιά 5 – 10 ετών.

23 Ιουλίου, 10:00 – 11:00, το πρωί

«Η μέρα του δικού μου και του ξένου»

Διαβάζουμε την ιστορία του Jon Klassen «Αυτό δεν είναι το καπέλο μου»

Με την εκπαιδευτικό Μαρία Κουτούπη.

Για παιδιά 5 – 9 ετών.

23 Ιουλίου, 11:00 – 12:00, το πρωί

«Η μέρα του ορθού και του ανάποδου. Οι ανάποδες ιστορίες»

Διαβάζουμε γνωστές ιστορίες και παραμύθια και μετά τα αναποδογυρίζουμε και τα διηγούμαστε αλλιώς.

Με την εκπαιδευτικό Μαρία Κουτούπη.

Για παιδιά 5 – 9 ετών.

24 Ιουλίου, 10:00 – 12:00, το πρωί

«Το μομπίλ των βιβλίων»

Κατασκευάζουμε ένα μομπίλ που θα περιλαμβάνει τους ήρωες, τα αντίθετα και τα βιβλία που διαβάσαμε αυτό το καλοκαίρι με αφορμή τους αντίθετους κόσμους.

Για όλα τα παιδιά.

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή