"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

19.8 C
Trikala

Μαλώσαμε, χάλασε η φάση

lafarm

Σχετικά άρθρα

Με πάταγο σκάνε η έμφυλη βία και οι γυναικοκτονίες στα μούτρα μας. Χάλασε η φάση, όπως είπε κι ο συλληφθείς στη Φολέγανδρο.

Χάλασε η φάση μπορεί να σημαίνει πως ένα κορίτσι θέλει να χωρίσει ή να μην τα φτιάξει ή να μην κοιμηθεί μαζί του, θέλει να είναι αύταρκες, να έχει φίλους και φίλες. Θέλει να αποφασίζει. Και δε θέλει να τρώει χαστούκια.

Χάλασε η φάση γιατί όσα λύνονταν με ωμή δύναμη και υποταγή τώρα δε λύνονται τόσο βουβά.Η τοξική αρρενωπότητα κρυβόταν κάτω από “εγκλήματα πάθους”, “τη σκότωσε γιατί την αγαπούσε” και “για λόγους τιμής”.

Τώρα ξεχύνεται από παντού, τη βλέπουμε. Τα κορίτσια φοβούνται και θυμώνουν. Και μιλάνε. Κυρίως αυτό.Κι εμείς; Εμείς ξέρουμε. Ένα αιμάτινο νήμα συνδέει τον πατέρα βιαστή και τον αστυνομικό νταβαντζή της Ηλιούπολης με τον γυναικοκτόνο της Φολεγάνδρου, τον πιλότο-greek dream των Γλυκών Νερών, τα παλικάρια της Ρόδου που συνέτριψαν την Ελένη, τον συζυγοκτόνο στη Σητεία και άλλους πολλούς.

Ακόμα και τους θεατρίνους κακοποιητές που προσπαθούν να ξεχαστούν.Αυτή την ώρα αποκτούν ξανά νόημα έννοιες όπως αυτοοργάνωση, συλλογικότητα, αλληλεγγύη. Αυτά από κάτω. Γιατί από πάνω δύσκολα να περιμένει κανείς κάτι.

Οι θεσμοί για την ισότητα, πάντα ισχνοί, τώρα έγιναν θεσμοί “για την ελληνική οικογένεια”.

Η πολιτεία μεριμνά κυρίως για τη γονιμότητα, η αστυνομία είναι συχνότατα μέρος του προβλήματος, οι εισαγγελικές αρχές αποδεικνύονται συχνά απρόθυμες να ανοίξουν τα μάτια τους.

Βία, εκφοβισμός, βιασμός και κακοποίηση είναι ιεραρχικές σχέσεις, είναι άσκηση εξουσίας. Αυτά για όσους ακόμα αναρωτιούνται αν είναι σωστός ο όρος γυναικοκτονία.

Κωστής Παπαϊωάννου

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Μία γενιά πριν, εάν γυρνούσες σπίτι και έλεγες ότι χαστούκισες( μόνο) μία γυναίκα, σε πλάκωνε ο πατέρας σου στο ξύλο και σε έφτυνε η ίδια η μάνα σου, διότι λέρωνες την τιμή και την αξιοπρέπεια της οικογένειας. Οι δε φίλοι σε κάνανε παραπέρα. Ήσαν υψηλά ιδανικά και αξίες, μη διδασκόμενες σε σχολές και Πανεπιστήμια.Τώρα στην Ρόδο, βιάζουμε, δέρνουμε(με σίδερο ρούχων!!!) σκοτώνουμε και πετάμε στην θάλασσα. Ούτε σκυλί να ήταν!!! Οι πιλότοι το βλέπουνε ”από πάνω” και διάφοροι ”χαλάνε την φάση”. Καλά κάνουνε ρε παιδιά, αφού και ισόβια να φάνε, νάσου ο γηραλέος ποινικολόγος, θα αναλάβει την υπόθεση, έναντι πινακίου φακής και σε τέσσερα χρονάκια θα είσαι έξω. Τι δεν καταλαβαίνετε; Σας τα είπε και ο αρχιμπάτσος και φωνάζατε.Σκούξτε όσο θέλετε, αυτή είναι η πραγματικότητα. Δέστε στον τόπο σας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης