"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

16.6 C
Trikala

Μαξίμου: Οχι στα τελεσίγραφα – Οι δημοκρατίες δεν εκβιάζουν και δεν εκβιάζονται

lafarm

Σχετικά άρθρα

Maksimou
«Η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορούσε να κάνει αποδεκτό ένα κείμενο που είναι σε πλήρη αντίθεση με την εντολή του ελληνικού λαού» τονίζεται στην απάντηση του Μαξίμου στα όσα συνέβησαν στο Eurogroup – Πυρετός συσκέψεων και επαφών

Την απάντηση της ελληνικής πλευράς στο “take or leave it” κείμενο του Eurogoup παραθέτει το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου σε ανοικτή γραμμή με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Βαρουφάκη στις Βρυξέλλες.

«Τις τελευταίες μέρες και ώρες υπήρξε προσπάθεια γεφύρωσης των διαφορών με συνεχείς διαβουλεύσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης με ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους.
Το κείμενο, που θα αποτελούσε τη βάση συζήτησης στο Eurogroup, και στο οποίο η ελληνική πλευρά ήταν καταρχήν θετική, αντικαταστάθηκε με ένα τελείως διαφορετικό κείμενο που βρισκόταν σε ριζικά αντίθετη κατεύθυνση. Το κείμενο αυτό ζητούσε την παράταση του Μνημονίου.

Όπως γίνεται αντιληπτό, η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορούσε να κάνει αποδεκτό ένα κείμενο που είναι σε πλήρη αντίθεση με την εντολή του ελληνικού λαού. Φαίνεται ότι κάποιοι δεν θέλουν διαπραγματεύσεις και επιμένουν να στηρίζουν ένα πρόγραμμα που έχει αποτύχει. Σε όλη την ευρωπαϊκή ιστορία οι δημοκρατίες απέρριπταν τα τελεσίγραφα. Οι ευρωπαϊκές δημοκρατίες δεν εκβιάζουν και δεν εκβιάζονται».

Κυβερνητικά στελέχη έλεγαν ότι “το τελεσίγραφο του Eurogoup πίσω από το οποίο κρύβεται το Βερολίνο δεν μπορεί να γίνει δεκτό”. Το βασικό ερώτημα είναι αν θα το απορρίψουν αμέσως ή δεχθούν την εβδομάδα παράτασης στο διάστημα της οποίας θα υπάρξουν μεσολαβήσεις. Από την άλλη όμως θα αυξηθούν οι πιέσεις ενώ θα κινηθεί και το “εσωτερικό μέτωπο εναντίον της κυβέρνησης που θέλουν να συμπήξουν ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-Ποτάμι. Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας μίλησε με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ και άλλους υπουργούς του. H πρώτη απάντηση δόθηκε από τον κ. Καμμένο με ανάρτηση στο Twitter: “Δέν πρόκειται να αιτηθούμε καμία παράταση μνημονίου έχουμε λαϊκή εντολή να πάμε μέχρι τέλους.ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΛΕΜΕ ΟΧΙ. ΔΕΝ ΕΚΒΙΑΖΟΜΑΣΤΕ”

Η πρώτη απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης είχε δοθεί λίγα λεπτά πριν την διακοπή της συνεδρίασης του Eurogroup της Δευτέρας όταν κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι «στο Eurogroup παρουσιάστηκε ως βάση συζήτησης ένα κείμενο που αποτελεί ριζική υπαναχώρηση από την κοινή ανακοίνωση του κ. Ντάισελμπλουμ με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, την προηγούμενη Πέμπτη. Η επιμονή ορισμένων κύκλων να εφαρμόσει η νέα ελληνική κυβέρνηση το Μνημόνιο είναι παράλογη και μη αποδεκτή. Η υλοποίηση του μνημονιακού προγράμματος “έφυγε” από το τραπέζι στη Σύνοδο Κορυφής. Όσοι την επαναφέρουν χάνουν το χρόνο τους. Με αυτά τα δεδομένα δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία σήμερα».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης