Μας… “αντέγραψαν” στη Πάτρα για το μητροπολιτικό δίκτυο οπτικών ινών Reviewed by Momizat on . Αναρωτιόμασταν χθες: «Πόσο είναι το ευρυζωνικό δίκτυο στα Τρίκαλα; Ποιους εξυπηρετεί; Ποιους βοηθά; Σε ποια κατάσταση βρίσκεται;», με αφορμή τα όσα γίνονται στη Αναρωτιόμασταν χθες: «Πόσο είναι το ευρυζωνικό δίκτυο στα Τρίκαλα; Ποιους εξυπηρετεί; Ποιους βοηθά; Σε ποια κατάσταση βρίσκεται;», με αφορμή τα όσα γίνονται στη Rating: 0

Μας… “αντέγραψαν” στη Πάτρα για το μητροπολιτικό δίκτυο οπτικών ινών

Μας… “αντέγραψαν” στη Πάτρα για το μητροπολιτικό δίκτυο οπτικών ινών

Αναρωτιόμασταν χθες: «Πόσο είναι το ευρυζωνικό δίκτυο στα Τρίκαλα; Ποιους εξυπηρετεί; Ποιους βοηθά; Σε ποια κατάσταση βρίσκεται;», με αφορμή τα όσα γίνονται στην Πάτρα (αναλυτικά εδώ).

Τελικά, η πόλη των Τρικάλων είναι ήδη πιο μπροστά από τους Πατρινούς. Σχεδόν όλα όσα περιγράφουν ότι θα γίνουν ως προς τα ευρυζωνικά δίκτυα, έχουν ήδη γίνει ή έχουν μπει σε ρότα να γίνουν στα Τρίκαλα.

 

Το ΜΑΝ

Το ΜΑΝ είναι ο ορισμός για το επονομαζόμενο μητροπολιτικό δίκτυο οπτικών ινών. Στα Τρίκαλα αυτό έχει ήδη γίνει σε δύο φάσεις, το 2007 και το 2009, μετά τους τότε διεξαχθέντες διαγωνισμούς και την επιλογή αναδόχου εταιρίας. Το συγκεκριμένο δίκτυο ουσιαστικά διασυνδέει περίπου 60 τελικούς χρήστες. Δηλαδή, δημόσιες και δημοτικές υπηρεσίες, όπως Δημαρχείο, Εφορία, Αστυνομία, Πυροσβεστική κ.α. Και, βεβαίως, είναι «αφανές». Δηλαδή η ωφελιμότητά του στον τελικό «δικαιούχο», τον τρικαλινό πολίτη, δεν φαίνεται άμεσα. Εχει, όμως πολλαπλές ωφέλειες, ως προς την ταχύτητα με την οποία διασυνδέονται οι υπηρεσίες, ως προς την εξυπηρέτηση του πολίτη. Για παράδειγμα, αν απαιτείται ένα έγγραφο από μια υπηρεσία προς μια άλλη, αυτό πιο γρήγορα θα δοθεί μέσω του δικτύου. Ετσι, ο πολίτης θα πάρει ταχύτερα το έγγραφο, χωρίς,, όμως, να γνωρίζει, πώς έγινε αυτό.

Γενικά, το ΜΑΝ είναι μια υποδομή. Πάνω στην οποία «κουμπώνουν» άλλες υποδομές, οι οποίες – μερικές εκ των οποίων, ακριβέστερα – έχουν ωφέλειες και για τον πολίτη.

 

Τα επόμενα έργα

Συγκεκριμένα, ήδη σχεδιάζεται να προωθηθούν τρία δίκτυα πάνω στο ΜΑΝ.
Το ένα θα σχετίζεται με το ΣΥΖΕΥΞΙΣ, που ουσιαστικά διατρέχει όλο το Δημόσιο. Αυτό θα συνδέει μεταξύ τους περισσότερες υπηρεσίες. Ας σκεφτούμε, για παράδειγμα, το ότι η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου έχει ήδη μετακομίσει, οπότε η ανταλλαγή εγγράφων θα είναι ευκολότερη. Με δεδομένο ότι θα συνδεθούν μεταξύ τους Νοσοκομείο, Εφορία, Δήμος και άλλες υπηρεσίες, η ταχύτητα των δεδομένων θα είναι μεγαλύτερη, επομένως, γρηγορότερη η εξυπηρέτηση των πολιτών.

Το δεύτερο δίκτυο είναι το ΕΔΕΤ. Αφορά ουσιαστικά στο ΤΕΦΑΑ και το ΤΕΙ, για να έχουν ταχύτερες υπηρεσίες.

Το τρίτο, είναι το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο, που αφορά σχολεία που είτε διαθέτουν ασύρματο δίκτυο, είτε μέσω σύνδεσης Adsl. Και στις δύο περιπτώσεις που σχετίζονται με την εκπαίδευση, όλες οι δράσεις (μαθήματα, έρευνα) θα γίνονται με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα (έως και 100 megabit!)

Συμπληρώνοντας το ότι, ορισμένοι κόμβοι του e-trikala, ήδη λειτουργούν πάνω στο ΜΑΝ και έτσι εξηγείται που σε ορισμένα σημεία της πόλης υπάρχει ταχύτερη πρόσβαση στο ασύρματο δίκτυο, σε σχέση με άλλα.
Επομένως, οι Πατρινοί, αυτό που ουσιαστικά έκαναν, μέσω των Ψηφιακών Πόλεων Δυτικής Ελλάδας (κατά το Κεντρικής Ελλάδας, που έχει ήδη συσταθεί), ήταν, να λάβουν γνώσεις από την πρώτη λειτουργία του δικτύου στα Τρίκαλα και, μέσω της υφιστάμενης συνεργασίας, να προωθήσουν το δικό τους δίκτυο.

Αυτό που έχει σημασία, πλέον, είναι να προχωρούν τα έργα και να βλέπουμε στην πράξη, πού και πώς ωφελούνται οι πολίτες Και, φυσικά, πάντα υπάρχει δυνατότητα βελτίωσης των υποδομών.

Θανάσης Μιχαλάκης

 

 

Σχόλια (1)

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή