Μας ξέρουν μόνο για το γλειφιτζούρι… Reviewed by Momizat on . Τον περασμένο χειμώνα, δημιουργήθηκε ένα ρεκόρ στον μύλο των ξωτικών. Αυτό του μεγαλύτερου γλειφιτζουριού στον κόσμο, όπως πιστοποιήθηκε από την αρμόδια επιτροπ Τον περασμένο χειμώνα, δημιουργήθηκε ένα ρεκόρ στον μύλο των ξωτικών. Αυτό του μεγαλύτερου γλειφιτζουριού στον κόσμο, όπως πιστοποιήθηκε από την αρμόδια επιτροπ Rating: 0

Μας ξέρουν μόνο για το γλειφιτζούρι…

Μας ξέρουν μόνο για το γλειφιτζούρι…

Τον περασμένο χειμώνα, δημιουργήθηκε ένα ρεκόρ στον μύλο των ξωτικών. Αυτό του μεγαλύτερου γλειφιτζουριού στον κόσμο, όπως πιστοποιήθηκε από την αρμόδια επιτροπή των ρεκόρ Γκίνες.
Εξι μήνες μετά, η εθνική ομάδα στο ποδόσφαιρο ταξιδεύει στη Βραζιλία για το μουντιάλ. Και η ΦΙΦΑ, η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου, δημιουργεί ένα βίντεο για κάθε μια από τις ομάδες των χωρών που λαμβάνουν μέρος.
Για τη χώρα μας, εκτός των γνωστών περί αρχαίων προσφορών στη σημερνή γνώση και πολιτική ζωή, ξεχωρίζει η αναφορά σε αυτό τούτο το γλειφιτζούρι!
Μια αναφορά που μας ξενίζει: «Μα, μόνο ένα γλειφιτζούρι βρήκαν να αναφέρουν; Σιγά τα αβγά!», θα μπορούσε κάποιος να πει. Ούτε καν μια φωτογραφία από τα Μετέωρα, σε ένα κοινό, στο οποίο η εικόνα παίζει σημαντικό ρόλο. Θα ήταν η τέλεια διαφήμιση.
Αλλά δεν είναι.
glifΕίναι η γνωστή, προσφιλής στη Δύση τακτική, να προβάλλεται κάτι ανάλαφρο για την ιστορία μιας χώρας. Επελέγη για την Ελλάδα και το γλειφιτζούρι. Ετυχε αυτό να έχει δημιουργηθεί στο περυσινό μύλο των ξωτικών.
Οι Ευρωπαίοι, οι Κολοβιανοί, οι Νοτιοκορεάτες, οι Ινδοί, όσοι, τέλος πάντων αυτό το μικρό φιλμ με την παρουσίαση της εθνικής μας ομάδας, το πιθανότερο είναι να προσπεράσουν το γλειφιτζούρι. Μπορεί, το αμέσως επόμενο λεπτό, να μην το θυμούνται καν.
– Οι κανόνες της τηλεόρασης, που οδηγούν στην «παρουσίαση» αυτού του ανάλαφρου…

– Η ταχύτητα της εικόνας…
– Η ίδια η εικόνα λίγο πριν τον αγώνα

Μας κάνουν να σκεφτόμαστε: τελικά, για κοτζάμ διοργάνωση των ξωτικών επαιρόμαστε, για μέγα συμβάν καμαρώνουμε, για τον Τσιτσάνη χαιρόμαστε, για τα Μετέωρα υπερηφανευόμαστε… αλλά είμαστε άξιοι αναφοράς για τρία δευτερόλεπτα, για ένα γλειφιτζούρι.
Και με αφορμή, ούτε καν ένα στοιχείο πολιτισμού. Αλλά ένα στοιχείο θεάματος – διότι το μουντιάλ δεν είναι το κανονικό ποδόσφαιρο, αλλά η παγκόσμια έκθεση εμπορίου του.
Δεν θα μπορούσε να ήταν διαφορετικά… Ούτε καν θα είχαμε διανοηθεί, φυσικά, να προβληθούμε σε παγκόσμια κλίμακα. Το ερώτημα είναι: προβληθήκαμε;
Θανάσης Μιχαλάκης
(Η φωτό του κανονικού γλειφιτζουριού προέρχεται από τον Μύλο των Ξωτικών)

Δείτε το βίντεο εδώ

ή εδώ (ανοίγει στο yt)

 

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή