"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

12.1 C
Trikala

Γιώργος Τσίγκας : Ν.Δ. – Αλλού η θάλασσα ,αλλού το πλοίο

lafarm

Σχετικά άρθρα

Γιώργος Τσίγκας :

tsigkas

Ξεκίνησε επίσημα η εσωκομματική συζήτηση  στη Νέα Δημοκρατία με στόχο την εκλογή νέου αρχηγού. Διαδικασία  εσωκομματικής εκλογής “χωρίς εσωκομματικό διάλογο”. Βουλευτές και πολιτευτές  βγαίνουν να λένε ότι εγώ είμαι με τον Α ή με τον Β .
Tο κόμμα δεν ξεκίνησε διαδικασίες συνεδρίου για   απολογισμό και χάραξη μελλοντικού  προγράμματος, ούτε υπήρξαν διαδικασίες για  να εκφραστούν και να ακουστούν τα μέλη και τα στελέχη  για να απαντήσουν στο ερώτημα γιατί η Ν.Δ.. έχασε τέσσερις εκλογές σε 15 μήνες.  Τι φταίει και οι νέοι άνθρωποι  την ψηφίζουν σε χαμηλό ποσοστό; Τα μεγάλα κόμματα δίνουν χρόνο στον εσωκομματικό τους διάλογο.

TZITZI 3
Από τον Ιανουάριο  δεν άλλαξε κάτι εκτός από τον πρόεδρο.  Όλοι αναγνωρίζουν ότι η Ν.Δ. οφείλει να κάνει την αυτοκριτική της, να επαναπροσδιορίσει το πολιτικό της στίγμα και την αντιπολιτευτική της στρατηγική και να κάνει τον πολιτικό της λόγο ξανά ελκυστικό στην κοινωνία. Να κάνει ανανέωση και να φέρει νέα στελέχη στο προσκήνιο.
Kανείς από τους τέσσερις υποψηφίους για την ηγεσία της Ν.Δ. δεν έχει καταθέσει ολοκληρωμένο σχέδιο για το μέλλον του κόμματος  Κανένας εκ των  τεσσάρων υποψηφίων  δεν έχει προτείνει να συγκλειθούν πρώτα τα όργανα δεδομένου ότι υπάρχει και ο απαιτούμενος χρόνος, αλλά όλα θα γίνουν αφού εκλεγεί ο ίδιος .
Με αποχρώσεις στην πολιτική φιλοσοφία, στην αντίληψη και την προσωπική σφραγίδα του ο καθένας,  υπόσχονται την αναζωογόνηση της παράταξης . Μπορεί να γίνει αυτό;


Οι επαναλαμβανόμενες  εκλογικές νίκες του ΣΥΡΙΖΑ άνοιξαν με τη συνυπογραφή του εκλογικού σώματος έναν νέο πολιτικό κύκλο  . Μπορεί να διαπιστώνουμε  μια  αδιαφορία  και μια  πολιτική καταπόνηση του κοινωνικού σώματος  από  τον χαμένο πόλεμο που οδήγησε τον ελληνικό λαό η προηγούμενη κυβέρνηση , όμως το αίτημα της βαθιάς  μεταβολής στη κοινωνία  είναι εδώ .
Η ήττα των μεταπολιτευτικών κομμάτων εξουσίας που έχει ήδη συντελεστεί είναι πια –κατά τη γνώμη μου– χαραγμένη στη συνείδηση  και δεν είναι ούτε στιγμιαία ,ούτε  συγκυριακή.  Για το ΠΑΣΟΚ είναι πασιφανές  . Η Νέα Δημοκρατία  έχει υποστεί μια ήττα μέσα στην διαχείριση  της κρίσης από το λεγόμενο αντιμνημονιακό μπλοκ   και πρόσφατα στο ερώτημα ποιος θα διαχειριστεί το νέο μνημόνιο..

Μετά την υπογραφή του τρίτου μνημονίου και την αποχώρηση της ριζοσπαστικής πτέρυγας ο νέος ΣΥΡΙΖΑ απέκτησε νέα θέση στο πολιτικό σύστημα .αποδεχόμενος χωρίς υποσημειώσεις , την πάση θυσία παραμονή στην ευρωζώνη, αφαίρεσε από τη ΝΔ το βασικό της επιχείρημα .

Η νέα δημοκρατία δεν είναι πια ο εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής προοπτικής και της οικονομικής σταθερότητας . Τον ρόλο αυτόν τον έχει  ο ΣΥΡΙΖΑ.
Υπάρχει  πολιτική συνταγή που μπορεί να αναστήσει ένα σχετικά απαξιωμένο  στη συνείδηση του κοινωνικού συνόλου πολιτικό κόμμα;

Υπάρχει  συνταγή που μπορεί να πετύχει τη διεύρυνση της πολιτικής επιρροής  και να καταστήσει μια πολιτική δύναμη κυρίαρχη στο ιδεολογικό και πολιτικό μέτωπο;
Οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στη χώρα είναι τελείως διαφορετικές .Η κύρια αντίθεση δεν είναι πλέον μνημόνιο –αντιμνημόνιο  Το μέτωπο αυτό δεν μπορεί να στηθεί ξανά όπως το γνωρίσαμε. Ζητούμενο είναι η αναγέννηση της χώρας από την πολύμορφη παρακμή της.
Σήμερα το κόμμα είτε προσέρχεται  με καινοτόμο και ανατρεπτικό τρόπο πολιτική  είτε ακολουθεί τους παλαιούς συμβατικούς τρόπους δράσης, όπως αυτοί «διδάχθηκαν» από εκφραστές του υπάρχοντος τύπου εξουσίας στη Ν.Δ.
Ένας δρόμος απομένει για τη Νέα Δημοκρατία.  O γενναίος, διακηρυγμένος και συνειδητός  μετασχηματισμός της . Αυτό σημαίνει ότι καταστατικά πρέπει να προχωρήσει  σε αναγκαία ιδρυτική  πράξη που θα θέσει τις προϋποθέσεις ενός  νέου δικού της πολιτικού κύκλου.
Νέα διακήρυξη, νέα εσωκομματική λειτουργία,  εγγυημένες λειτουργίες , ιδεολογική αποσαφήνιση, νέες πρακτικές εξουσίας. Ποτέ δεν μπορεί να υπάρξει νέα αρχή και κανείς δεν μπορεί να διεκδικεί το νόημά της αν δεν τολμήσει την «ασέβεια» της αμφισβήτησης των παλαιών  δεδομένων , απέναντι σε πρόσωπα, κληρονομημένες σχέσεις και αυτονόητες ιεραρχίες.  Τα μέλη  θέλουν να έχουν πραγματικό λόγο στο κόμμα .

Γεώργιος Τσίγκας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης