"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

11.5 C
Trikala

Μεγάλα ανοίγματα από τον Τσίπρα ενόψει συνεδρίου

lafarm

Σχετικά άρθρα

TSIPRAS

Το τηλέφωνο που δέχθηκε ο Φώτης Κουβέλης την ημέρα της γιορτής του από τον Αλέξη Τσίπρα, γύρω στις 9.30΄ το βράδυ δεν περιείχε μόνο τις καθιερωμένες ευχές αλλά και μια πρόσκληση για συνάντηση-συμπόρευση.

«Λοιπόν Φώτη τις αμέσως επόμενες ημέρες να τα πούμε από κοντά» κατέληξε το τηλεφώνημα.

Στη συνάντησή τους, όπως αποκάλυψε την Κυριακή η “R”, δεν θα συζητηθεί απλώς η συνεργασία της «Ενωτικής Κίνησης Ευρωπαϊκής Αριστεράς» του Φώτη Κουβέλη με τον ΣΥΡΙΖΑ. Θα συζητηθεί και το ενδεχόμενο ένταξης της Κίνησης στον ΣΥΡΙΖΑ-εξέλιξη που επιδιώκει ο Αλέξης Τσίπρας και υπό όρους και προϋποθέσεις συζητά ο Φώτης Κουβέλης. Η εκλογή άλλωστε του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας και η διείσδυσή του στο χώρο της κεντροαριστεράς αναγκάζει το Μέγαρο Μαξίμου να κινηθεί πιο αποφασιστικά στο σχεδιασμό του, με επίκεντρο το επικείμενο Συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος.

«Το Συνέδριο, εάν είναι ένα τυπικό Συνέδριο δεν έχει κανένα νόημα να γίνει» συνηθίζει να λέει ο Αλέξης Τσίπρας στους συνομιλητές του. «Πρέπει να σηματοδοτεί μια ευρύτατη διεύρυνση» αναφέρει-και δίνει το στίγμα: «Να ζητήσουμε κατ’ αρχήν να επιστρέψουν πίσω όσοι έχουν περάσει από τον Συνασπισμό και τον ΣΥΡΙΖΑ, είτε προέρχονταν από το ΚΚΕ, είτε από το ΚΚΕεσωτ., είτε ως ανένταχτοι». Ακόμα και κάποιοι που ανήκουν σήμερα σε άλλα κόμματα. Γιατί να τους χαρίσουμε;».

Ο πρωθυπουργός, με τη συνέντευξή του στη “R” την προπερασμένη Κυριακή, έδωσε το στίγμα του «νέου» ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και το χώρο που αυτός σχεδιάζει να καταλάβει: «Ο ΣΥΡΙΖΑ καταλαμβάνει πια το μεγαλύτερο κομμάτι του πολιτικού φάσματος της κεντροαριστεράς. Το δυστύχημα είναι ότι στο Κέντρο δεν έχουμε συνομιλητές (…). Είμαι όμως αισιόδοξος ότι οι επιτυχίες της κυβέρνησης τη νέα χρονιά θα φέρουν διεργασίες και εξελίξεις και σε αυτόν τον χώρο».

Και προς βουλευτές άλλων κομμάτων

Οι πληροφορίες της “R” την Κυριακή επιμένουν μάλιστα πως τα ανοίγματα που επιθυμεί ο Αλ. Τσίπρας ενόψει του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ δεν περιορίζονται μονάχα στην «Ενωτική Κίνηση Ευρωπαϊκής Αριστεράς» του Φώτη Κουβέλη.

Ο πρωθυπουργός επικοινωνεί με παλαιά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, με τα οποία διατηρεί επαφές όλο αυτό το διάστημα όπως π.χ. ο Μίμης Ανδρουλάκης, με τον οποίο εάν δεν είχε ήδη τηλεφωνική επικοινωνία και ραντεβού, θα έχει εντός των προσεχών ημερών. Δεν αποκλείει μάλιστα και ανοίγματα σε βουλευτές άλλων κομμάτων, όπως π.χ. στον Σπύρο Δανέλλη του Ποταμιού, ακόμα-ακόμα και σε αυτόν τον Σπύρο Λυκούδη παρά την αντιπαράθεση που υπήρξε το προηγούμενο διάστημα και τις επιλογές του πρώην Γραμματέα της ΔΗΜΑΡ κόντρα στον ΣΥΡΙΖΑ με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας κοκ. Η Κουμουνδούρου, μάλιστα δεν αποκλείει επιστροφές το διάστημα του Συνεδρίου από την Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, κυρίως από το χώρο της αυτοδιοίκησης-ήδη γίνεται λόγος για έναν τουλάχιστον αντιπεριφεριάρχη από το συνδυασμό της Ρένας Δούρου στην Αττική.

Οι δυο προϋποθέσεις

Για να συμβούν, ωστόσο, τα παραπάνω, πρέπει να συντρέχουν την άνοιξη που θα διεξαχθεί το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, δυο τουλάχιστον προϋποθέσεις:
Πρώτον, να περάσει η κυβέρνηση τον «κάβο» του ασφαλιστικού και των άλλων μέτρων για την πρώτη αξιολόγηση, χωρίς να απολέσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Να έχουν, δηλαδή, δημιουργηθεί συνθήκες πολιτικής σταθερότητας και ενδείξεις ύπαρξης προοπτικών για τον ΣΥΡΙΖΑ, που ασφαλώς θα δημιουργήσουν αναταράξεις στον υπόλοιπο χώρο της κεντροαριστεράς.

Δεύτερον, να γίνει αποδεκτή η θέση του Αλέξη Τσίπρα για μια τέτοιου μεγέθους διεύρυνση από τον κομματικό μηχανισμό. Στην Κουμουνδούρου στελέχη του κόμματος εκτιμούν πως ναι μεν πρέπει να υπάρξει διεύρυνση, αλλά αυτή να είναι «αριστερόστροφη» και να αποκλείει παντελώς πρόσωπα που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο είχαν ταυτιστεί ή συνεργαστεί με το «παλαιό» πολιτικό σύστημα. Ο ΣΥΡΙΖΑ εξάλλου-και αυτό αποτελεί και επιλογή της ηγεσίας του-διαθέτει πλειάδα νεαρών στελεχών, που σήμερα είναι συνεργάτες υπουργών ή στον μηχανισμό του Μαξίμου, τα οποία θα θελήσει να αξιοποιήσει ενόψει του Συνεδρίου, αφού ο Αλέξης Τσίπρας τείνει να είναι εκ των μικρότερων ηλικιακά κορυφαίων στελεχών!

Ήρθε για να …μείνει ο Γραμματέας Παν. Ρήγας!

Χαρακτηριστικό παράδειγμα «απόδοσης» νέων στελεχών είναι ο Παναγιώτης Ρήγας, που αντικατέστησε τον Τάσο Κορωνάκη στη θέση του Γραμματέα του κόμματος. Αν και αρχικά πολλοί τον θεώρησαν ως «μια προσωρινή επιλογή έως το Συνέδριο», έχει εκπλήξει θετικά, με το ευρύ πνεύμα που επιδεικνύει, τις πολιτικές του τοποθετήσεις, ακόμα και με τις εμφανίσεις του στα μέσα ενημέρωσης, ενώ παράλληλα «οργώνει» όλη την Ελλάδα προκειμένου να ανασυγκροτήσει τις οργανώσεις και τον κομματικό μηχανισμό.

Οι πληροφορίες της “R” επιμένουν πως ο Παναγιώτης Ρήγας είναι το μεγάλο φαβορί προκειμένου να προταθεί για Γραμματέας στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή που θα προκύψει από το Συνέδριο και να επανεκλεγεί. Ο μόνος ίσως λόγος να μην προταθεί είναι να επιλεγεί για τη θέση του Γραμματέα πρόσωπο που θα σηματοδοτεί τη διεύρυνση, κάτι που στην παρούσα στιγμή φαντάζει ιδιαίτερα δύσκολο. Ιδιαίτερα επιτυχημένη, επίσης, εμφανίζεται η επιλογή της Ράνιας Σβίγκου ως εκπρόσωπος Τύπου, καθώς και άλλων νεαρών μελών της Πολιτικής Γραμματείας, όπως ο Γιάννης Μπουρνούς, ενώ αναμένεται να αξιοποιηθούν και νεαροί βουλευτές μεταξύ των οποίων και ο Κώστας Μπάρκας από την Πρέβεζα.

Real.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης