Μεγάλες διαδηλώσεις με συγκρούσεις, δακρυγόνα και ξύλο σε Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα Reviewed by Momizat on . Η αστυνομία χρησιμοποίησε εναντίον των Κούρδων διαδηλωτών μάνικες νερού και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης - Τουλάχιστον 22 προσαγωγές και πολλοί τραυματίες σε Κων Η αστυνομία χρησιμοποίησε εναντίον των Κούρδων διαδηλωτών μάνικες νερού και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης - Τουλάχιστον 22 προσαγωγές και πολλοί τραυματίες σε Κων Rating: 0

Μεγάλες διαδηλώσεις με συγκρούσεις, δακρυγόνα και ξύλο σε Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα

Μεγάλες διαδηλώσεις με συγκρούσεις, δακρυγόνα και ξύλο σε Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα

Η αστυνομία χρησιμοποίησε εναντίον των Κούρδων διαδηλωτών μάνικες νερού και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης – Τουλάχιστον 22 προσαγωγές και πολλοί τραυματίες σε Κωνσταντινούπολη, Άγκυρα και Αττάλεια

Το δρόμο της βίας ακολούθησε η τουρκική αστυνομία, προκειμένου να διαλύσει τις μεγάλες διαδηλώσεις που οργανώθηκαν από Κούρδους και όχι μόνο πολίτες σε Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα. Χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους προκειμένου να εκφράσουν την αγανάκτησή τους για τις συλλήψεις και τις απολύσεις που προέβη η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου εναντίον του. Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, ήταν η σύλληψη 12 Κούρδων πολιτικών παραγόντων, με την κατηγορία της συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση και η παραπομπή εκπαιδευτικών και δημοσιογράφων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η σύλληψη οκτώ μελών της εφημερίδας Τζουμχουριέτ, με την κατηγορία της υποστήριξης του Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο στο «στρατόπεδο» του Ερντογάν κατονομάζει ως οργανωτή του πραξικοπήματος.

Στην Κωνσταντινούπολη και στην Άγκυρα χιλιάδες άνθρωποι κατέκλυσαν τους κεντρικούς δρόμους και ήρθαν αντιμέτωποι με τις δυνάμεις ασφαλείας και την αστυνομία, οι άνδρες της οποίας έκαναν ευρεία χρήση χημικών, δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης. Προκειμένου να διαλύσουν τις συγκεντρώσεις εναντίον του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οι δυνάμεις της αστυνομίας επιστράτευσαν και τα ειδικά οχήματα με τις μάνικες νερού, τις οποίες έστρεψαν εναντίον του πλήθους.

Οι πολίτες – Κούρδοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία – συγκρούστηκαν με τους αστυνομικούς, ενώ υπάρχουν αναφορές για τραυματισμούς, δίχως να έχει γίνει γνωστός ο αριθμός. Πολλοί υπέφεραν από αναπνευστικά προβλήματα εξαιτίας των δακρυγόνων και των χημικών, ενώ υπήρξαν και προσαγωγές διαδηλωτών από την αστυνομία. Πιο συγκεκριμένα, μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί 10 προσαγωγές στην Άγκυρα, 5 στην Αττάλεια και 7 στην Κωνσταντινούπολη.

Το κεντρικό σύνθημα που επικράτησε στις διαδηλώσεις σε όλες τις πόλεις της Τουρκίας, ήταν το εξής: «Ελευθερία στους Κούρδους», «Ανεξαρτησία για τους Κούρδους». Αντιδράσεις Κούρδων υπήρξαν και σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις, αλλά και στην Αθήνα, όπου αρκετοί ήταν εκείνοι που συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Συντάγματος, με κουρδικές σημαίες και συνθήματα εναντίον του Τούρκου προέδρου και της κυβέρνησής του.

Μπλόκαραν την πρόσβαση στα social media

Η τουρκική κυβέρνηση, σε μία ακόμη κίνηση που δεν συνάδει με το δημοκρατικό χαρακτήρα που επιθυμεί να εμφανίσει, μπλόκαρε, σύμφωνα με καταγγελίες μεγάλου αριθμού πολιτών, την πρόσβαση στα social media, προφανώς με σκοπό να μην κυκλοφορήσουν σε όλον τον κόσμο οι εικόνες από τις διαδηλώσεις και η βία που χρησιμοποίησαν οι αστυνομικές δυνάμεις για να διαλύσουν τις συγκεντρώσεις.


Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή