Μεγαλειώδης η πρωτομαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στα Τρίκαλα Reviewed by Momizat on .  (Το παρακάτω κείμενο δημοσιεύεται με την άδεια της Ενωσης Συντακτών Θεσσαλίας, Στ, Ελλάδας και Εύβοιας, καθώς οι δημοσιογράφοι μετέχουν στην απεργία)   1η  (Το παρακάτω κείμενο δημοσιεύεται με την άδεια της Ενωσης Συντακτών Θεσσαλίας, Στ, Ελλάδας και Εύβοιας, καθώς οι δημοσιογράφοι μετέχουν στην απεργία)   1η Rating: 0

Μεγαλειώδης η πρωτομαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στα Τρίκαλα

Μεγαλειώδης η πρωτομαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στα Τρίκαλα

 (Το παρακάτω κείμενο δημοσιεύεται με την άδεια της Ενωσης Συντακτών Θεσσαλίας, Στ, Ελλάδας και Εύβοιας, καθώς οι δημοσιογράφοι μετέχουν στην απεργία)

 

1η Μάη: Τίποτα δε χαρίζεται, όλα κατακτώνται μέσα από σκληρούς αγώνες, δεν υπάρχουν σωτήρες.

 

Από νωρίς η κεντρική πλατεία των Τρικάλων  είχε γεμίσει από εργάτες , αυτοαπασχολούμενους , αγρότες , άνεργους , νέους και νέες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Π.Α.ΜΕ. για την εργατική πρωτομαγιά. Λίγο μετά τις 10 :00 πμ  ξεκίνησε η απεργιακή συγκέντρωση στην Κεντρική πλατεία των Τρικάλων   με απαγγελία του ποιήματος « ο φασισμός» από την νέα εργαζόμενη

Η κεντρική ομιλία στη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε από το Βάσω Μπακάση , μέλος της Γραμματείας Τρικάλων του ΠΑΜΕ που μεταξύ άλλων τόνισε:

Η Απεργία της Πρωτομαγιάς δεν είναι μια οποιαδήποτε μάχη. Είναι κορυφαία μέρα για την εργατική τάξη, κουβαλάει μεγάλο ιστορικό φορτίο.

Θυμίζει ότι τα πάντα κατακτήθηκαν με ταξικούς αγώνες, σε σύγκρουση για το κεφάλαιο και πως κανένα δικαίωμα δεν είναι διασφαλισμένο στον καπιταλισμό.

 

Τίποτα δε χαρίζεται, όλα κατακτώνται μέσα από σκληρούς αγώνες, δεν υπάρχουν σωτήρες.

Τα δικαιώματα και οι κατακτήσεις, που σήμερα μας αφαιρούν κυβέρνηση, ΕΕ και εργοδοσία, δε γεννήθηκαν από μόνα τους, δε μας τα χάρισε κανείς, δεν προέκυψαν «μία και έξω». Προέκυψαν μέσα από μακροχρόνιους σκληρούς και αιματηρούς αγώνες, μέσα από διωγμούς και χιλιάδες νεκρούς. Επομένως, δε βγαίνει τίποτα σήμερα με το κλαψούρισμα και το σιχτίρισμα, ούτε περιμένοντας τις κάλπες για να βγουν οι καινούργιοι σωτήρες.

Δε φτάνει να λέμε και να ξαναλέμε «ότι μας γυρίζουν στο μεσαίωνα» αλλά πρέπει να θυμίζουμε και το πώς κατακτήθηκαν τα δικαιώματα που σήμερα μας αφαιρούν.

Κάθε εργάτης, νέος, άνεργος πρέπει μέσα από την εμπειρία του να απαντήσει στο ερώτημα, « τι φταίει»… και ζούμε στην απόγνωση, στην ανασφάλεια, στο άγχος, χωρίς δικαιώματα.

Η απάντηση στο ερώτημα «τι φταίει και βασανιζόμαστε» βρίσκεται στο γεγονός ότι τον παραγόμενο από εμάς πλούτος τον αρπάζουν μια χούφτα καπιταλιστές.

Ότι κριτήριο της παραγωγής δεν είναι η κάλυψη των λαϊκών αναγκών, αλλά η αύξηση της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Τα κόμματα της συγκυβέρνησης μας ζητάνε να «βάλουμε πλάτη» για να επιστρέψει η καπιταλιστική ανάκαμψη, για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία του κεφαλαίου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και άλλα κόμματα ανταγωνίζονται με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ για το ποιος θα είναι ο εκλεκτός διαχειριστής της ΕΕ και της καπιταλιστικής οικονομίας.

Μιλάνε εξ ονόματος τμημάτων του κεφαλαίου που αναζητούν μια διαφορετική διαχείριση, με προνόμια που θα πληρώσει και πάλι ο λαός, ενταγμένη στον ίδιο δοκιμασμένο δρόμο ανάπτυξης που μας έφερε στη βαθιά κρίση.

Όλα αυτά τα κόμματα υπερασπίστηκαν εδώ και χρόνια την ΕΕ και σήμερα, που αυτό το αντιδραστικό οικοδόμημα έχει αποκαλυφθεί στα μάτια του λαού, σπέρνουν ξανά αυταπάτες ότι μπορεί να γίνει «καλύτερη και ανθρώπινη η ΕΕ».

Κρύβουν ότι η ΕΕ έχει αποφασίσει μνημόνια διαρκείας και μηχανισμούς εποπτείας, για να επιβάλλει τις απαιτήσεις των ευρωπαϊκών μονοπωλίων για ακόμη πιο φτηνή και υποταγμένη εργατική δύναμη.

Κρύβουν ότι αυτά τα μέτρα εφαρμόζονται σε όλες τις χώρες της ΕΕ, με ή χωρίς μνημόνια.

Κρύβουν ότι η επιστροφή στην καπιταλιστική ανάκαμψη δε θα φέρει πίσω δικαιώματα και κατακτήσεις.

Κρύβουν ότι τα συνεχόμενα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα που προσφέρουν τεράστια κέρδη και προνόμια στα μονοπώλια είναι όρος για να ξεπεράσουν την κρίση τους.

Οι εξελίξεις αυτές χτυπούν τη συντριπτική λαϊκή πλειοψηφία, τους εργαζόμενους, τους φτωχούς αγρότες, τους μικροβιοτέχνες και τους επαγγελματίες, τη νεολαία, τις γυναίκες.

Κρύβουν ότι τα μονοπώλια και το σύστημά τους βάζουν λουκέτο στα μαγαζιά, ξεκληρίζοντας τους αγρότες από τη γη τους.

Το ταξικό κίνημα της εργατικής τάξης χρειάζεται αποφασιστικά  να ορθώσει εμπόδια, έχει την ικανότητα, μπορεί να δώσει ισχυρό πλήγμα στη λογική της ανάθεσης, στην απάτη που καλλιεργείται, των δήθεν “σωτήρων”, που αν τάχα τους ψηφίσει η εργατική τάξη, θα δώσουν λύση στα προβλήματά της.

Πείρα υπάρχει και πρέπει να αξιοποιηθεί, να αναδειχθεί η οργάνωση και ο ταξικός αγώνας για όλα τα προβλήματα που απασχολούν την εργατική τάξη, ως μοναδικό και αναντικατάστατο όπλο.

Με γραμμή που θα σημαδέψει στα ίσα τον αντίπαλο, τα μονοπώλια, την ΕΕ, τα αστικά και οπορτουνιστικά κόμματα, που με την πολιτική τους υπηρετούν τα συμφέροντα των μονοπωλίων.

Σε μια περίοδο που η σήψη του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού ξεχειλίζει από παντού, που το καθήκον της ανασύνταξης γίνεται σύνθημα σε ανερχόμενες δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, το ΠΑΜΕ, με τις θέσεις του, τις πρωτοβουλίες και τη δράση του, επιδιώκει να αναδειχτεί στον κύριο παράγοντα ταξικής συσπείρωσης και της ενότητας της εργατικής τάξης.

Η ανασύνταξη και η ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος δεν αποτελούν σύνθημα, δε μπορούν να εγκλωβιστούν σε παιχνίδια κυβερνητικών εναλλαγών.

Ανασύνταξη του κινήματος, χωρίς να θίγονται η κυριαρχία και τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων, χωρίς να αμφισβητείται η στρατηγική της ΕΕ, χωρίς συγκρούσεις με τις αντιλαϊκές πολιτικές, με την εργοδοσία και τους μηχανισμούς της, χωρίς ανατροπές των συσχετισμών δύναμης στα συνδικάτα δεν μπορεί να υπάρξει.

Για αυτό σήμερα είναι αναγκαίο όσο ποτέ oι συνδικαλιστικές οργανώσεις που συγκροτούν το ΠΑΜΕ να ριζώσουν παντού, να είναι το θετικό παράδειγμα για όλο το συνδικαλιστικό κίνημα.

Είμαστε η τάξη του παρόντος και του μέλλοντος.

Ξέρουμε ότι δεν είμαστε μόνοι μας.

Έχουμε συμμάχους στα άλλα λαϊκά στρώματα.

Παλεύουμε για την ανασυγκρότηση σε ταξική βάση του συνδικαλιστικού εργατικού κινήματος.

Προωθούμε τη λαϊκή συμμαχία με τους αυτοαπασχολουμένους της πόλης και του χωριού,

 

Ζήτω η 1η Μάη!

Ζήτω η παγκόσμια εργατική τάξη!».

Η πρωτομαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωση ολοκληρώθηκε με μαζική μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης  με κατάληξη την πλατεία Εργατικής Πρωτομαγιάς . Εκεί έγινε κατάθεση στεφανιών στο Μνημείο του Εργάτη, που δεσπόζει στην πλατεία, από σωματεία ( όπως των εργαζομένων  των μισθωτών λογιστών,  των συνταξιούχων του ΙΚΑ ) , το ΠΑΜΕ , την ΠΑΣΥ, την ΠΑΣΕΒΕ, το Σύλλογο Γυναικών Τρικάλων(μέλος της ΟΓΕ), την Πανελλήνια Ένωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας(ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ) , την Επιτροπή Ειρήνης  Τρικάλων,  την Κομματική Οργάνωση Τρικάλων του ΚΚΕ και το ΤΣ Τρικάλων της ΚΝΕ.

Στην συγκέντρωση του Π.Α.ΜΕ. συμμετείχαν οι υποψήφιοι Δήμαρχοι της Λαικης Συσπείρωσης : Γιώργος Καίκης υποψήφιος Δήμαρχος Τρικάλων, Λεωνίδας Κεραμίδας υποψήφιος Δήμαρχος Τρικάλων, Αποστόλης Θωμόπουλος υποψήφιος Δήμαρχος Φαρκαδόνας και Αποστόλης Ζάχος υποψήφιος Δήμαρχος Πύλης.

Γραμματεία Τρικάλων του ΠΑΜΕ

pame-1mai10 pame-1mai11 pame-1mai7 OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA pame-1mai8 OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Αφήστε το σχόλιο σας