Μεγάλη κουβέντα σήκωσε το προηγούμενο διάστημα η προσπάθεια της κυβέρνησης να λειτουργήσει το υδροηλεκτρικό έργο της Μεσοχώρας, ένα έργο που σύμφωνα με τους φορείς της Αιτωλοακαρνανίας δεν έχει «αποκοπεί» από τα σχέδια για την εκτροπή του Αχελώου.
Υπό το πρίσμα και της ενεργειακής κρίσης η κυβέρνηση -και χαρακτηριστικές προς τούτο ήταν οι δηλώσεις Γεωργιάδη περί «μουρλών»- προσπάθησε να προβάλλει την αναγκαιότητα το έργο της Μεσοχώρας να ολοκληρωθεί και να λειτουργήσει ως ενεργειακό έργο, υποστηρίζοντας ότι έχει απεξαρτηθεί από το σχέδιο της εκτροπής του Αχελώου. Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός πριν από περίπου ένα χρόνο είχε δηλώσει ότι «η Μεσοχώρα είναι το πρώτο βήμα, η αναγκαία συνθήκη για να επανεξετάσουμε τη μερική μεταφορά υδάτων από τη Δυτική Ελλάδα στη Θεσσαλία».
Όπως αναμένονταν σύντομα το λόγο θα έχει ξανά το ΣτΕ. Λίγο πριν από τα Χριστούγεννα του 2021 εκδόθηκε η νέα ΑΕΠΟ για το υδροηλεκτρικό έργο Μεσοχώρας. Σύμφωνα με αυτή, το υδροηλεκτρικό της Μεσοχώρας βρίσκεται στον άνω ρου του Αχελώου, στη θέση Ρομωσέικα και είναι έργο ταμίευσης και υδροηλεκτρικής αξιοποίησης, ισχύος 161,6 MW. Το έργο αποτελείται από ταμιευτήρα 7,8 χλμ, φράγμα ύψους 150 μ. από την κοίτη του ποταμού, σήραγγα εκτροπής 645 μ., μικρό ΥΗΣ στον πόδα του φράγματος, ισχύος 1570 KW, σήραγγα προσαγωγής ύδατος μεταξύ Μεσοχώρας και Γλίστρας 7,4 χλμ και σταθμό παραγωγής στη Γλίστρα, με δύο μονάδες, ισχύος 80 MW η κάθε μία.
Στις αρχές Φεβρουαρίου 2022 όμως ο Σύνδεσμος Κατακλυζομένων της Μεσοχώρας υπέβαλε νέα προσφυγή στο ΣτΕ κατά της ΑΕΠΟ και αναμένεται ο προσδιορισμός της δικασίμου. Μάλιστα στην περίπτωση που δεν προκύψει νέο «πάγωμα» του έργου από το ΣτΕ, η ΔEΗ, που ετοιμάζεται να ολοκληρώσει εντός του 2022 τη διαδικασία των απαλλοτριώσεων – αποζημιώσεις των κατοίκων της Μεσοχώρας, τοποθετεί την έναρξη πλήρωσης του ταμιευτήρα το 2024 ή το αργότερο το 2025.
Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας δέσμευσε πριν από δύο εβδομάδες κονδύλι μέσω του ΕΣΠΑ, για να προχωρήσει σε μελέτη για την «αξιολόγηση των κοινωνικό-οικονομικών και περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την εκτροπή του Αχελώου». Μπορεί βέβαια τα νομικά επιχειρήματα των φορέων κατά της εκτροπής του Αχελώου, να έχουν αποδεχθεί πολλές φορές σωστά, υπό την έννοια ότι έγιναν δεκτά από το ΣτΕ, όμως δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι τα υφιστάμενα Σχέδια Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών σε όλη τη χώρα οδεύουν προς αναθεώρηση…
Υπό το πρίσμα αυτά η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει σκοπό να εμπλουτίσει τα επιχειρήματα κατά της εκτροπής του Αχελώου, μέσα από μια ολοκληρωμένη μελέτη, που δεν αποκλείεται να φέρει και την υπογραφή κάποιου εκ των κολοσσών σε παγκόσμιο επίπεδο στον τομέα των συμβουλευτικών υπηρεσιών.
Η μελέτη αναμένεται να αξιολογήσει συγκριτικά επιλογές που σχετίζονται με την ολοκλήρωση ή μη της εκτροπής του Αχελώου, αναγνωρίζοντας τόσο την ιστορική διαδρομή των έργων, αλλά και διαστασιολογώντας σε οικονομικούς και κοινωνικούς όρους τις επιλογές, οι οποίες υφίστανται αυτή τη στιγμή.
Τα αποτελέσματα της ανάλυσης, τα οποία θα μπορούν να αξιοποιηθούν για τη λήψη αποφάσεων είναι:
• Οικονομική αποτίμηση της αναμενόμενης προσόδου και των έμμεσων οικονομικών ωφελειών για τις τοπικές κοινωνίες
• Μεταβολές στο κόστος προμήθειας ύδατος (χρηματοοικονομικό, περιβαλλοντικό και πόρου) για τους υφιστάμενους και μελλοντικούς χρήστες
• Οικονομική αποτίμηση υποβάθμισης ή αναβάθμισης οικοσυστημάτων και οικοσυστημικών λειτουργιών, καθώς και των περιβαλλοντικών χαρακτηριστικών στις περιοχές που επηρεάζονται
• Εκτιμήσεις για τις μεταβολές στην Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία στις περιοχές που σχετίζονται με το έργο
• Εκτίμηση των άμεσων, έμμεσων και πολλαπλασιαστικών επιπτώσεων στα πλαίσια της λειτουργίας του έργου.
agrinioculture.gr