"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

21.4 C
Trikala

Μελέτη για τα βιβλία της Μαρούλας Κλιάφα από την Κρυσταλλία Μακατού

lafarm

Σχετικά άρθρα

Εδώ και ένα μήνα κυκλοφορεί το βιβλίο «Μικρές Ιχνηλατήσεις στο έργο της Μαρούλας Κλιάφα για παιδιά» της Κρυσταλλίας Μακατού. Πρόκειται για μία επιστημονική περιδιάβαση, την πρώτη μονογραφία για το σύνολο των παιδικών βιβλίων της αγαπημένης Τρικαλινής συγγραφέα, που δημοσιεύεται στο ευρύ κοινό. Στόχος του βιβλίου είναι να ιχνηλατήσει και να συμβάλει στο περαιτέρω άνοιγμα της συζήτησης γύρω από τα βιβλία της Κλιάφα.

makatou-kliafa


Η μελέτη περιλαμβάνει αναλυτικά βιογραφικές πληροφορίες για την Κλιάφα και παρουσιάζει με περιεκτικό τρόπο τα βιβλία της για παιδιά και εφήβους. Ξεκινώντας από τα «Παραμύθια της Χαράς» (1971) και την «Ηλιαχτίδα» (1974), ταξιδεύει τον αναγνώστη μέχρι το πιο πρόσφατο εφηβικό μυθιστόρημα με τίτλο «Μια μπαλάντα για τη Ρεβέκκα» (2011). Σε ξεχωριστά κεφάλαια παρουσιάζονται οι μεταφράσεις της Κλιάφα για παιδιά και τα παραδοσιακά παραμύθια-θρύλοι.

Το τελευταίο κεφάλαιο περιλαμβάνει μια ευσύνοπτη παρουσίαση των βιβλίων της συγγραφέα για ενήλικες. Στον επίλογο συζητιούνται οι ιδεολογικές και παιδαγωγικές αφετηρίες της γραφής της Κλιάφα, ενώ στον πίνακα του Παραρτήματος παρατίθενται όλα τα έργα της συγγραφέως και οι μεταφράσεις των βιβλίων της σε άλλες γλώσσες κατά χρονολογική σειρά.


Το βιβλίο «Μικρές Ιχνηλατήσεις στο έργο της Μαρούλας Κλιάφα για παιδιά» επιστρατεύεται εργαλεία της θεωρίας της λογοτεχνίας, της ιστορίας της παιδικής λογοτεχνίας και της παιδαγωγικής, για να αναλύσει την εργογραφία της Κλιάφα που απευθύνεται σε μικρούς αναγνώστες. Σε αυτό το πλαίσιο, η μελέτη αποτελεί ένα εύχρηστο εγχειρίδιο για εκπαιδευτικούς, επιστήμονες, γονείς, παιδαγωγούς κ.ά. που ενδιαφέρονται για τα βιβλία της Κλιάφα. Συνάμα το βιβλίο, -αξιοποιώντας μέχρι τώρα αδημοσίευτες εργασίες (όπως π.χ. της Σ. Παθέκα κ.ά.), δημοσιευμένα άρθρα σε συλλογικούς τόμους ή περιοδικά (όπως λ.χ. του Θ. Πυλαρινού, της Τζ. Καλογήρου κ.ά.) αλλά και αποδελτιώσεις κριτικών και παρουσιάσεων του συνόλου του έργου της Κλιάφα σε έντυπα περιοδικά και εφημερίδες, ηλ. περιοδικά, ιστοσελίδες κ.ά.-, συγκροτεί έναν βιβλιογραφικό οδηγό για όλους αυτούς που ενδιαφέρονται για το έργο της συγγραφέα.


Χαρακτηριστική της εργασίας αυτής είναι η μορφή της, διότι δεν κυκλοφορεί ως παραδοσιακό έντυπο βιβλίο, αλλά ως ψηφιακό βιβλίο (Ebook). Οι αναγνώστες το βρίσκουν ηλεκτρονικά από την ιστοσελίδα www.yantzi.gr -των Εκδόσεων Ανατολικός-, ‘κατεβάζουν’ (download) το βιβλίο, το αποθηκεύουν στον υπολογιστή τους και μπορούν είτε να το διαβάζουν με αυτόν τον τρόπο, είτε μπορούν να το εκτυπώσουν.

Τα ψηφιακά βιβλία (Ebooks) είναι μια εκδοχή σύγχρονων βιβλίων, που κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος στη χώρα μας. Μάλιστα, η ψηφιακή αυτοέκδοση αποτελεί ιδιαίτερα διαδομένη πρακτική για επίδοξους συγγραφείς, που επιθυμούν να εκδώσουν τα βιβλία τους με εναλλακτικό τρόπο και να εισπράττουν άμεσα κέρδη από τα συγγραφικά τους δικαιώματα.


Η συγγραφέας της μελέτης Κρυσταλλία Μακατού ζει και εργάζεται στη Λάρισα. Σπούδασε Φιλολογία στο Α.Π.Θ. και συνέχισε με τα μεταπτυχιακά «Παιδικό Βιβλίο και Παιδαγωγικό Υλικό» (υποτροφία Ι.Κ.Υ., Πανεπιστήμιο Αιγαίου) και «Ευρωπαϊκή Λογοτεχνία και Πολιτισμός» (Α.Π.Θ.). Ως αφηγήτρια παραδοσιακών παραμυθιών οι Τρικαλινοί είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν στις Μέρες Παραμυθιού του ‘Μύλου των Ξωτικών’ το 2014, με την παράσταση αφήγησης λαϊκών παραμυθιών «Οι Καλικάντζαροι κι ο μύλος τους».
Info:


«Μικρές ιχνηλατήσεις στο έργο της Μαρούλας Κλιάφα για παιδιά»
Κρυσταλλία Μακατού
Λάρισα, Αυτοέκδοση, 2016
www.yantzi.gr
τιμή 5€

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης