Μενδώνη: Δεν υπάρχει βλάχικη γλώσσα Reviewed by Momizat on . Σε συγκλονιστικές δηλώσεις προχώρησε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Μενδώνη απαντώντας στην Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή Β2 Δυτικής Αθήνας του ΜέΡΑ25 Σε συγκλονιστικές δηλώσεις προχώρησε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Μενδώνη απαντώντας στην Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή Β2 Δυτικής Αθήνας του ΜέΡΑ25 Rating: 0

Μενδώνη: Δεν υπάρχει βλάχικη γλώσσα

Μενδώνη: Δεν υπάρχει βλάχικη γλώσσα

Σε συγκλονιστικές δηλώσεις προχώρησε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Μενδώνη απαντώντας στην Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή Β2 Δυτικής Αθήνας του ΜέΡΑ25 κ. Κρίτωνα Αρσένη με θέμα “Αναχρονιστικός αποκλεισμός του Επιστημονικού φορέα Πολιτισμού των Βλάχων από το ΥΠΠΟ”.

Σύμφωνα με δελτίο τύπου: “H κ. Μενδώνη υποστήριξε ότι δεν υπάρχει βλάχικη γλώσσα, καθώς δεν χρησιμοποιείται δημόσια αλλά μόνο ιδιωτικά στα σπίτια των ανθρώπων. Είπε μάλιστα ότι προχώρησε στην απόσυρση της χρηματοδότησης για την καταγραφή της βλάχικης γλώσσας, δύο μήνες αφού την είχε εγκρίνει με διθυραμβικά σχόλια και ο λόγος ήταν ότι ήθελε να προστατεύσει του Βλάχους  από εντάσεις και διαφωνίες καθώς δεν υπάρχει συμφωνία για το ποια είναι η βλάχικη γλώσσα μεταξύ διαφόρων οργανώσεων.

Η ερώτηση αφορούσε την απόσυρση της πρότασης  της Επιστημονικής Εταιρείας Μελέτης του Πολιτισμού των Βλάχων που αφορούσε την δημιουργία ψηφιακής βάσης δεδομένων μνημείων του λόγου των Ελλήνων Βλάχων, η οποία είχε αξιολογηθεί αρχικώς θετικά από την αρμόδια επιτροπή του Υπουργείου Πολιτισμού, καθώς συμβάλλει με τρόπο συστηματικό στην ανάδειξη του πλουραλιστικού χαρακτήρα της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας μέσα από την ανάδειξη των προφορικών παραδόσεων των Ελλήνων Βλάχων, αναδεικνύει μια συμμετοχική αντίληψη για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση δράσεων για τη διαφύλαξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, υποστηρίζεται από ομάδα ειδικών επιστημόνων.

Ο πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρίας Μελέτης του Πολιτισμού των Βλάχων και καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Νιτσιάκος, δήλωσε στην εφημερίδα των Συντακτών “Είμαι σε θέση να γνωρίζω τι ακριβώς έχει συμβεί, αλλά αυτά είναι ζητήματα που αφορούν τις μυστικές υπηρεσίες του κράτους. Αν (αυτό) είναι κράτος. Αυτές οι μυστικές υπηρεσίες συνεργάζονται με πολύ συγκεκριμένους ανθρώπους οι οποίοι εκφράζουν μια “πατριωτική” αλητεία “.

Καθώς είναι γνωστό ότι ο ίδιος έχει στοχοποιηθεί στο παρελθόν από τη Χρυσή Αυγή, φαίνεται πως η κ. Μενδώνη με την απόφαση της να αποσύρει τη συγκεκριμένη χρηματοδότηση, συντάσσεται με αυτούς τους ακροδεξιούς κύκλους. Ξαναφέρνει ένα βλάχικο ζήτημα σε μία χώρα που έχει ξεπεράσει τέτοιους διαχωρισμούς”.

Σχόλια (4)

 • Δικαιωματιστές

  Υπάρχει Βλάχικη διάλεκτο, όχι Βλάχικη Γλώσσα.
  Η προσπάθεια να αναβιώσει η Ρουμάνικη Προπαγάνδα για δική τους μειονότητα στα Βαλκάνια, είναι επικίνδυνη.

  Απάντηση
 • ΘΩΜΑΣ ΔΑΣΚΑΛΟΥ

  Είναι ένα λατινογενές ιδίωμα, περιορισμένου και φτωχού λεξιλογίου, το οποίο εξυπηρετούσε τις ποιμενικές ανάγκες των ορεσίβιων κτηνοτρόφων. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε λογοτεχνικές ή επιστημονικές απαιτήσεις. Δεν έχει κανένα ενδιαφέρον η οποιαδήποτε αναβίωση ή εκμάθηση Θα μπορούσε να αποτελέσει μόνον αντικείμενο γλωσσολογικής μελέτης. Σωστά έπραξε η κ. Μενδώνη.

  Απάντηση
 • Ιωάννης Κ. Τσιαμήτρος

  Πρώτο λάθος του βουλευτή του ΜΕΡΑ5, Κ. Αρσένη . Η Χρυσή Αυγή δεν επενέβη για τη χρήση της βλάχικης γλώσσας!
  Δεύτερον λάθος: Δεν ξέρουμε αν ο κος Νιτσιάκος στη συνέντευξη στον ΕΦΣΥΝ ομιλεί για τη Χρυσή Αυγή. Λάθος εκτίμηση του βουλευτή. οκ Νιτσιάκος δεν το αναφέρει!
  Τρίτον: Λάθος εκτίμηση ότι δεν υπάρχει βλάχικο Ζήτημα στον 21ο αιώνα!. Υπάρχει βλάχικο Ζήτημα ακόμα και τώρα (μας το αποδεικνύει η ύπαρξη Μακεδονοαρμάνων και εντόπιων φίλων αυτών που έρχονται συχνά στην Ελλάδα και συμμετείχαν μερικοί στα Κέντρον Μειονοτικών ομάδων με έκδοση του βιβλίων τους, όπου ομιλούν για βλάχικη μειονότητα ( πχ. Επιστήμων Γερμανός Thede Kahl.( Για την ταυτότητα των Βλάχων εκδόσεις ΚΕΜΟ)
  Άρα συμπεραίνω ότι ο κος Κ. Αρσένης δεν γνωρίζει καλά το θέμα, Δεν το έχει εξετάσει πολύπλευρα ή μάλλον το κοίταξε προς κομματικό συμφέρον και επικεντρώθηκε στην Χρυσή Αυγή.
  Στη τοποθέτηση σας εδώ στην ιστοσελίδα σας δεν αναφέρθηκαν τα επιχειρήματα της κας Μενδώνη με κύριο της επιχείρημα ότι το θέμα των Βλάχων δεν συνδέεται με τη Χρυσή Αυγή.
  Στη δευτερολογία του ο κ. Αρσένης ρωτάει ποιος έκανε ένσταση για την πρώτη απόφαση. Εννοεί βέβαια ότι δέχτηκε πιέσεις από την ακροδεξιά. Και ρωτάει αν η υπουργός συμβάλει στο μίσος και στη μισαλλοδοξία.
  Δευτερολογία της κ.Μενδώνη: Δεν δόθηκε χρηματοδότηση για να την πάρουμε πίσω. Ξεκαθάρισε ότι δεν πρέπει να υπάρχει σύγχυση και σύνδεση ανάμεσα σε ένα πρόσωπο ενός Σωματείου ΙΔ και σε ένα πρόσωπο Κρατικού φορέα και ας πρόκειται για το ίδιο άτομο. Είναι δυο διακριτά εντελώς πράγματα!
  Επίσης στην τοποθέτηση της η ιστοσελίδα παραπλανάει τους αναγνώστες, μιλώντας ότι τα βλάχικα δεν είναι γλώσσα! Η κα Μενδώνη είπε ακριβώς ότι το βλάχικο ιδίωμα συνιστά ένα δευτερεύον ιδίωμα που χρησιμοποιείται αποκλειστικά σε στενό οικογενειακό περιβάλλον και έχει ατροφική υπόσταση και δεν έχει εξελιχθεί σε γλώσσα ανεξάρτητη. Ούτε καν σε διάλεκτο. Η επίσημη γλώσσα των Βλάχων ήταν ανέκαθεν η ελληνική (παιδεία, διοίκηση, λατρεία).
  Επίσης απαντάει ευθέως στον κο Αρσένη:
  Δεν χρειάζεται να βρούμε φαντάσματα για το τι μεσολάβησε. Η ίδια η Ομοσπονδία πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων έστειλε την άποψή του στην υπουργό. Αρα υπάρχει αντίδραση από τους ίδιους τους Βλάχους.
  Δεν θα ήθελε το Υπουργείο Πολιτισμού να αποτελέσει αιτία πόλωσης μεταξύ των Βλάχων.
  Άποψη μου: Οι ίδιοι οι Βλάχοι θα αποφασίσουν για το γλωσσικό τους ιδίωμα!!

  Απάντηση
  • Παλατος Νίκος χ.

   Σε λίγο θα μας πείσουν Ότι δεν Υπάρχουν ούτε Βλάχοι .. πχ οι Τοσιτσας,Σβωλος,Σίνας,Αβέρωφ,. Και ουκ έστι Αριθμός είχαν κυρία Γλώσσα τα Αριανα( Από τον ΑΡΗ) και ολίγα βλάχικα …

   Απάντηση

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή