"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

20.3 C
Trikala

 Μενδώνη:  Το 2024 έργα για το Διαχρονικό Μουσείο Τρικάλων

lafarm

Σχετικά άρθρα

Στις αρχές του 2024 εκτιμά η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, ότι θα ξεκινήσουν οι εργασίες για το Διαχρονικό Μουσείο Τρικάλων. Όπως ανακοίνωσε σε ευρεία σύσκεψη στο μουσείο Τσιτσάνη, στα Τρίκαλα, η ολοκλήρωση της μελέτης αποκατάστασης των κτηρίων της πρώην ΤΑΞΥΠ «έχει μπει στις ράγες», εκτιμώντας ότι σε ορίζοντα τετραετίας το αργότερο, το Μουσείο θα λειτουργήσει.
Η κ. Μενδώνη αναφέρθηκε στη συνεργασία με τον Δήμο Τρικκαίων ήδη από το 2020 για την εκπόνηση των μελετών και την υπογραφή της σχετικής σύμβασης (και με το ΥΕΘΑ) για τη χρήση του χώρου και την ανάδειξή του.
Μάλιστα προσφάτως και συμπληρωματικά με το Μουσείο, ο Δήμος Τρικκαίων δημοσιοποίησε και τον διαγωνισμό για
– την πλήρη ανάδειξη του υπερκείμενου λόφου του προφήτη Ηλία με έμφαση στο περιβάλλον, στην εκπαίδευση για αυτό και στην τοπική γαστρονομία,
– τη δημιουργία Διαδραστικού Χώρου Τεχνολογίας, δίπλα από το Αρχαιολογικό Μουσείο.

Ο Ασκληπιός

Επίσης η Υπουργός αναφέρθηκε στη σημασία ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου Τρίκκης, με τα ήδη εκτελούμενα έργα, καθώς και σε ένα άλλο πολύ σημαντικό για τον Δήμο Τρικκαίων έργο, την ανάδειξη του μύθου του Ασκληπιού. Ο Δήμος, εξάλλου, έχει ήδη προχωρήσει έργα και μελέτες για τη δημιουργία του Ψηφιακού Μουσείου – Ασκληπιείου στο Πρίνος, αναδεικνύοντας ακριβώς τον μύθο του πρώτου γιατρού της ανθρωπότητας, του θεού της Ιατρικής.
Ειδικότερα ζητήματα για τη γενικότερη συνεργασία του Δήμου Τρικκαίων με το ΥΠΠΟΑ έθεσε ο αντιδήμαρχος Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού Μιχάλης Λάππας. Στάθηκε στην ανάγκη για εξέταση ζητημάτων σχετικών με τη ενοποίηση των χώρων Βαρουσίου – αρχαίας Τρίκκης, την προώθηση των πολιτιστικών διαδρομών, καθώς και τη δημιουργία ψηφιακών χαρτών.

Η Υφυπουργός Τουρισμού

Στην ίδια σύσκεψη μετείχε και η Υφυπουργός τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη, η οποία έδωσε έμφαση στην ανάγκη βελτίωσης συγκεκριμένων τομέων τουρισμού στη Θεσσαλία, όπως ο τουρισμός ευεξίας και οι ιαματικές πηγές. Τομέας στον οποίο ο Δήμος Τρικκαίων έχει ενεργοποιηθεί ήδη από το 2016, με τον Ιαματικό Πόρο Ριζώματος (εγκρίσεις, μελέτες). Επίσης η κ. Ζαχαράκη τόνισε τη σημασία του οδικού τουρισμού, ως τρόπου ενίσχυσης της πρόσβασης σε περισσότερες περιοχές της χώρας. Μάλιστα το συγκεκριμένα ζήτημα θα είναι ένα εκ των αντικειμένων που θα συζητηθούν στο επικείμενο συνέδριο #Τρίκαλα2030 που διοργανώνει ο Δήμος Τρικκαίων. Συγκεκριμένα, θα τεθεί επί τάπητος, το μέλλον του τουρισμού με βάση την ολοκλήρωση του αυτοκινητόδρομου Ε65 και τη νέα αφετηρίας για την επέκταση της σιδηροδρομικής γραμμής από Τρίκαλα και Καλαμπάκα προς δυσμάς (Ιωάννινα – Ηγουμενίτσα).

Το μουσείο Τσιτσάνη

Ειδική αναφορά στο Μουσείο Τσιτσάνη έκανε η πρόεδρος του Δ.Σ., Νικολέτα Μπρουζούκη, τονίζοντας, τόσο τη σημασία του ως χώρου πολιτισμού και ανάδειξή τους, όσο και στα εγκαίνια του. η νέα του μορφή, επεσήμανε η κ. Μπρουζούκη, αναμένεται να εγκαινιαστεί εντός του Μαρτίου, με εκθέματα και μουσειολογική μελέτη που αποτυπώνουν το εύρος του έργου του Βασίλη Τσιτσάνη.

Η σύσκεψη

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε με την αφορμή επίσκεψης κυβερνητικού κλιμακίου υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη Θεσσαλία. Ο Δήμαρχος Τρικκαίων και πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου, παραβρέθηκε στη συνάντηση των Δήμων της ΠΕΔ Θεσσαλίας με τον αν. υπουργό Εσωτερικών Στ. Πέτσα και στην παρουσίαση κυβερνητικού σχεδιασμού για τη Θεσσαλία.
Πριν την έναρξη της σύσκεψης, η κ. Μενδώνη ξεναγήθηκε σε έκθεση που φιλοξενείται στο Δίδυμο Οθωμανικό Λουτρό, από την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Τρικάλων κ. Κρ. Μαντζανά. Η περιοδική αυτή έκθεση έχει τίτλο «Ο Πηλός μιλάει – Αρχαιολογικά ευρήματα από τις ανασκαφές της περιοχής των Τρικάλων».
Στη συνάντηση στο Μουσείο Τσιτσάνη παρίσταντο επίσης, από την πλευρά του Δήμου Τρικκαίων η αντιδήμαρχος Σοφία Αλεστά, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΤ ΑΚης Αναστασίου, οι εντεταλμένοι σύμβουλοι Βασίλης Κρανιάς και Εφη Λεβέντη, καθώς και ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρ. Μιχαλάκης, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Χρ. Γακόπουλος, ο περιφερειακός σύμβουλος Ντίνος Μπάρδας, ο πρ. Δήμαρχος Τρικκαίων Μιχάλης Ταμήλος, εκπρόσωποι των Δήμων Λαρισαίων, Μετεώρων, Φαρκαδόνας, Πύλης, Μουζακίου Ανατ. Πηλίου και πολιτιστικών συλλόγων. Μετά το πέρας της πρώτης σύσκεψης ακολούθησε δεύτερη, με την κ. Ζαχαράκη και εκπροσώπους συλλόγων για θέματα τουρισμού. Στην κ. Ζαχαράκη τα στελέχη του Δήμου Τρικκαίων επέδωσαν αναμνηστικό λεύκωμα για τα 125 χρόνια της Δημοτικής Φιλαρμονικής Τρικάλων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης