Με αντιδράσεις σήμερα η λαϊκή Reviewed by Momizat on . Θα μείνει χωρίς λαϊκή αγορά σήμερα η πόλη και γενικά ο νομός Τρικάλων; Θα υπάρξει για πρώτη φορά στην ιστορία της, αποχή των παραγωγών και των πωλητών από τις α Θα μείνει χωρίς λαϊκή αγορά σήμερα η πόλη και γενικά ο νομός Τρικάλων; Θα υπάρξει για πρώτη φορά στην ιστορία της, αποχή των παραγωγών και των πωλητών από τις α Rating: 0

Με αντιδράσεις σήμερα η λαϊκή

Με αντιδράσεις σήμερα η λαϊκή

Θα μείνει χωρίς λαϊκή αγορά σήμερα η πόλη και γενικά ο νομός Τρικάλων; Θα υπάρξει για πρώτη φορά στην ιστορία της, αποχή των παραγωγών και των πωλητών από τις αγοραπωλησίες; Θα φανεί, αφού θα φανεί η συμμετοχή των παραγωγών στην απεργία διαρκείας που εξήγγειλε η Πανελλαδική Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων πωλητών Λαϊκών Αγορών. Οι τρικαλινοί παραγωγοί έχουν ήδη πραγματοποιήσει επαφές (π.χ. με τη βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ, Παν. Δριτσέλη) και για σήμερα έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση. Το ερώτημα είναι, αν θα μετάσχουν όλοι οι παραγωγοί και οι πωλητές στην απεργία, με δεδομένο ότι, για πολλούς από αυτούς, η συγκεκριμένη ημέρα είναι πηγή εσόδων. Από την άλλη, ορισμένες διατάξεις του νομοσχεδίου, ουσιαστικά βάζει λουκέτο στη δραστηριότητα του υπαίθριου εμπορίου, αφού επιλέγει την κλήρωση (!) για τις θέσεις στη λαϊκή ή προνοείται στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων (!) για ένα πρόστιμο…

Οι παραγωγοί και πωλητές λαϊκών αγορών διαμαρτύρονται γιατί το νέο σχέδιο νόμου για τις Λαϊκές Αγορές και το Υπαίθριο Εμπόριο περιλαμβάνει διατάξεις που – όπως ισχυρίζονται – «απειλούν με διάλυση 50.000 οικογένειες, εξυπηρετώντας στο έπακρο τα μεγάλα συμφέροντα». Σε ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Συλλόγων Αγροτικών, παρατίθενται τα επίμαχα άρθρα του νομοσχεδίου:

-Με κλήρωση κάθε χρόνο θα δίνονται όλες οι θέσεις σε όλες τις λαϊκές αγορές.

– Με απόφαση του κάθε δήμου θα καθορίζεται ο ανώτατος αριθμός θέσεων (συμμετεχόντων) σε όλες τις λαϊκές αγορές.

– Χωριστά θα τοποθετούνται οι παραγωγοί από τους επαγγελματίες πωλητές μέσα στις λαϊκές όλης της χώρας.

– Υπέρογκα είναι τα πρόστιμα από 1.000 έως 5.000 ευρώ και οι διοικητικές κυρώσεις για τα παραπτώματα και στην πλειονότητά τους συνοδεύονται με ποινές φυλάκισης από τρεις μήνες έως και έναν χρόνο.

– Τριμελείς επιτροπές συστήνονται ανά Περιφέρεια, ενώ πρέπει να συστήνονται σε κάθε δήμο για την άμεση εξυπηρέτηση των Παραγωγών.

– Ενίσχυση της γραφειοκρατίας και των διαδικασιών έκδοσης και ανανέωσης της παραγωγικής άδειας.

Ανάμεσα στα αιτήματα των απεργών είναι τα εξής:

– Απόδοση των θέσεων με κριτήρια, σύμφωνα με τη θεσμοθετημένη διαδικασία και τις πενταμελείς επιτροπές, που αναφέρουν τα Προεδρικά Διατάγματα 51|2006 και 116|2008. Η κλήρωση καταργεί τη θέσπιση κριτηρίων. Οι συχνές αλλαγές θέσεων δεν επιτρέπουν την ανάπτυξη σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών, καθώς και τον προγραμματισμό της αγροτικής παραγωγικής διαδικασίας.

– Οι δήμοι να μην εμπλέκονται στις υφιστάμενες λαϊκές, οι οποίες είναι ήδη οριοθετημένες με συγκεκριμένο αριθμό θέσεων ανά λαϊκή και εγκεκριμένες από την Περιφέρεια.

– Όχι στον διαχωρισμό παραγωγών και επαγγελματιών πωλητών. Από τη μέχρι σήμερα λειτουργία των λαϊκών αγορών, έχει αποδειχθεί ότι για την καλύτερη εξυπηρέτηση των καταναλωτών τοποθετούνται παραγωγοί και επαγγελματίες ανά οικοδομικό τετράγωνο, ώστε να υπάρχει όλη η ποικιλία των διαθέσιμων προϊόντων με ευκολότερη πρόσβαση και επιλογή.

– Απόσυρση του άρθρου 39 – Ποινικές Κυρώσεις και του άρθρου 40 – Διοικητικές Κυρώσεις, τα οποία αναφέρουν υπέρογκα πρόστιμα και συνοδεύονται με ποινές φυλάκισης. Τα πρόστιμα και οι κυρώσεις που ισχύουν σήμερα είναι ήδη εξοντωτικά και μεγάλα και οι πωλητές αδυνατούν να τα αποδώσουν, λαμβάνοντας υπόψιν και την οικονομική κρίση.

– Σύσταση τριμελών επιτροπών ανά δήμο σε όλη τη χώρα, ώστε να μπορούν να προμηθεύονται έγκαιρα την απαιτούμενη, για έκδοση ή ανανέωση άδειας, βεβαίωση από τις επιτροπές.

 

Θανάσης Μιχαλάκης
Πρώη δημοσίευση ΕΝΕΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ 28-4-14

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή