"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

11.5 C
Trikala

Με αφορμή τα νέα προβλήματα στα παράλια

lafarm

Σχετικά άρθρα

Ανακοίνωση της Αριστερής Παρέμβασης στη Θεσσαλία

Για μια ακόμη φορά στο ίδιο έργο θεατές βρέθηκαν οι κάτοικοι κυρίως  στα παράλια του Δήμου Αγιάς μετά τη νέα κακοκαιρία που έπληξε την περιοχή. Σπίτια και καταστήματα πλημμύρισαν , ενώ τα ρέματα κατέβασαν μεγάλες ποσότητες νερού και όλα αυτά δέκα ημέρες μετά την τελευταία καταστροφή που έπληξε την ίδια περιοχή.

 

Από τις τελευταίες  βροχοπτώσεις υπήρξαν κατολισθήσεις και καθιζήσεις εδάφους στην περιοχή της Σκήτης, στο δρόμο Σκήτης-Αγιοκάμπου,  Βελίκας – Κουτσουπιάς ,από Αγιά προς Μελιβοία , στην Τσαγγαράδα ,το Πηλίο κλπ.

Η << Αριστερή Παρέμβαση στη Θεσσαλία Ανταρσία για την Ανατροπή >> εκφράζει την συμπαράστασή της σε όσους ανθρώπους έπαθαν ζημιές στα σπίτια, στα καταστήματα και τα αυτοκίνητα τους και συνεχίζουν να περνούν δύσκολες ώρες, από την πλημμύρα στους παραλιακούς οικισμούς Αγιοκάμπου, Βελίκας, Σωτηρίτσας.

Τα καταστροφικά αποτελέσματα που βιώνουν τόσο οι κάτοικοι εκεί , όσο και σε άλλες περιοχές όπως στην Τσαγκαράδα, το Πήλιο  αλλά και αλλού δεν μπορούν να αποδίδονται κάθε φορά στον όγκο της βροχής .

Μπορεί η έντονη βροχόπτωση να αποτελεί εκδήλωση ενός φυσικού φαινομένου, άμεσα συνδεδεμένο με την κλιματική αλλαγή, όμως οι συνέπειες του είναι απολύτως ταξικές καθώς πλήττει τους ισοπεδωμένους της κοινωνίας.

Για εμάς κύρια αιτία είναι η έλλειψη των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων και η απουσία από τις εκάστοτε κυβερνήσεις σχεδίου οικιστικής ανάπτυξης με σεβασμό στο περιβάλλον και στον άνθρωπο. Ο καπιταλιστικός τρόπος ανάπτυξης που στόχος του είναι το κέρδος , εκμεταλλεύεται  τόσο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του όσο και  το περιβάλλον .Το κράτος και  η Περιφέρεια,υπηρέτες της “επιχειρηματικότητας”  αποκαλύπτονται πλήρως ύστερα από μία έντονη βροχόπτωση.

Τα αποτελέσματα των καιρικών φαινομένων  μπορούν  να  αντιμετωπιστούν μόνο  με ανάλογη πολιτική πρόληψης. Όλοι αναγνωρίζουν στα λόγια την άμεση ανάγκη για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, για αντιδιαβρωτικά έργα, μέτρα αντιπυρικής προστασίας, έργα αντισεισμικής θωράκισης .Στην πράξη όμως Κυβέρνηση και Περιφέρεια δεν παίρνουν τα αναγκαία μέτρα .

Τα απαραίτητα  αυτά έργα εκτός των άλλων θα έδιναν εργασία και σε χιλιάδες ανέργους οικοδόμους και συναφή επαγγέλματα που σήμερα μαστίζονται από την ανεργία. Όμως τέτοια έργα , για τη δική τους πολιτική, δεν είναι έργα ανάπτυξης, δεν έχουν μεγάλο επιχειρηματικό ενδιαφέρον, δεν εξασφαλίζουν μεγάλα κέρδη στο κεφάλαιο . Αυτός είναι ο λόγος που χαρακτηρίζονται  «μη επιλέξιμα» και  δεν χρηματοδοτούνται από την Ε.Ε .

Επισημαίνουμε πως στο πρόσφατο <<αναπτυξιακό συνέδριο >> που συνδιοργάνωσαν στη Λάρισα Κυβέρνηση και Περιφέρεια Θεσσαλίας, κουβέντα δεν είπαν  για τέτοια έργα υποδομής  γιατί είναι αντίθετα  στη λογική του κέρδους ,στα μνημόνιά τους και συνάμα προκαλούν ζημιά  στα «πλεονάσματά» τους.

Η ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ – Aνταρσια για την Ανατροπή

Απαιτεί να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ανακούφισης των κατοίκων των περιοχών που πλήγηκαν, να καταγραφούν οι ζημιές και να δοθεί  άμεσα αποζημίωση  στο 100% των ζημιών.

Απαιτεί να ξεκινήσουν άμεσα οι μελέτες και η υλοποίηση, όλων των απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων τόσο στην παραλιακή ζώνη Αγιοκάμπου, όσο και σε όλους τους Δήμους της Θεσσαλίας .

Απαιτεί  να γίνουν άμεσα οι απαραίτητες επεμβάσεις για τη διευθέτησή  της κοίτης  των ποταμών,  χειμάρρων και ρεμάτων  κύρια μέσα και γύρω από κατοικημένες περιοχές .

Να γίνουν άμεσα αντιδιαβρωτικά, αντιπλημμυρικά έργα στις  καμένες περιοχές  των ορεινών όγκων κύρια της δυτικής και ανατολικής Θεσσαλίας.

Καλούμε τους εργαζόμενους, τους μικρομεσαίους αγρότες και επαγγελματίες, να μην περιμένουν τίποτε –  εκτός από ανέξοδες υποσχέσεις  – από την Κυβέρνηση και την Περιφέρεια και να οργανώσουν από τα κάτω τον αγώνα της προστασίας της ζωής τους και των περιουσιών τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης