"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

25.1 C
Trikala

Με αφορμή τις επισκέψεις στα Νοσοκομεία από «golden boys», ωραιοπαθείς κυρίες και τηλεμαϊντανούς

lafarm

Σχετικά άρθρα

του Χρήστου Ζήση *

Με αφορμή τις αυξανόμενες επισκέψεις στα Νοσοκομεία όλων εκείνων των πολιτικών, πολιτικάντηδων, γραβατωμένων goldenboys και ωραιοπαθών κυρίων και τις καθημερινές εμφανίσεις των τηλεμαϊντανών που μιλούν για τη δημόσια υγεία, θα ήθελα να τους θυμίσω:

Μέρος 1ο

Μαρέβα Μητσοτάκη – Γκραμπόφσκι

Μέσω twitter η Μαρέβα Μητσοτάκη – Γκραμπόφσκι κάλεσε τους πολίτες να βγουν στα μπαλκόνια του την Κυριακή 15 Μάρτιου 2020, στις 9 το βράδυ, για να δείξουν με χειροκρότημα την αλληλεγγύη «σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό που δίνουν τη μάχη στο πλευρό των ασθενών που πάσχουν από κορωνοϊό!!».

Ανταποκρίθηκαν το αρκετοί πολίτες που βγήκαν στα μπαλκόνια τους και με ένα παρατεταμένο χειροκρότημα, είπαν ένα ξεχωριστό «ευχαριστώ» στους Έλληνες γιατρούς και νοσηλευτές που βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή της μάχης για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.

Άρειος Πάγος

Ο Άρειος Πάγος είναι το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης της Ελλάδας

Αντίθετες με το Σύνταγμα κρίθηκαν από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου οι περικοπές των γιατρών του ΕΣΥ που έγιναν με μνημονιακό νόμο 4093 του 2012.

Η Ολομέλεια (3/2022 απόφαση) έκρινε οριστικά ότι παράνομα καταβάλλονταν μειωμένες οι αποδοχές στους ιατρούς ΕΣΥ λόγω των περικοπών που επέβαλε ο νόμος 4093/2012 (έγκριση Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013−2016).

Σύμφωνα με τον Άρειο Πάγο ο νόμος 4093/2012 είναι αντισυνταγματικός γιατί:

1. Δεν προέβη σε «εκτιμήσεις για τις επιπτώσεις από τις εν λόγω μειώσεις», ούτε «αν το αναμενόμενο οικονομικό όφελος που θα προκύψει από τις μειώσεις είναι μικρότερο ή μεγαλύτερο από τις επιπτώσεις των μειώσεων». Δηλαδή νομοθετήθηκαν μειώσεις που μπορούσαν να προκαλέσουν συνολικά ζημία αντί για όφελος και πιθανότατα προκάλεσαν ζημία.

2. Δεν εξετάστηκε από το νόμο «αν θα μπορούσαν να ληφθούν άλλα μέτρα ισοδύναμου αποτελέσματος» ως προς τη μείωση των δημοσίων δαπανών, αλλά με μικρότερο κόστος για τους γιατρούς του ΕΣΥ.

3. Δεν εξετάστηκε αν οι αποδοχές των γιατρών του ΕΣΥ παραμένουν μετά τις νέες μειώσεις επαρκείς για την αντιμετώπιση του κόστους αξιοπρεπούς διαβίωσής τους και ανάλογες της αποστολής που τους έχει ανατεθεί με το άρθρο 5 παρ. 5 του Συντάγματος.

Σύμφωνα με νομικές εκτιμήσεις η απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου έδινε αναδρομικά στους γιατρούς του ΕΣΥ που έφταναν σε βάθος 5ετιας τις 50.000 ακόμη και τις 60.000 ευρώ.

Προηγουμένως είχαν προηγηθεί αλλεπάλληλες δικαστικές αποφάσεις Πρωτοδικείων και Εφετείων που δικαίωναν τους γιατρούς, ήδη από το 2017, όπως τους δικαίωναν και οι αποφάσεις της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου (437/2014) και της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (431/2018).

Τα δικαστήρια στα οποία είχαν προσφύγει οι γιατροί έχουν επιδικάσει μεικτές μηνιαίες διαφορές περίπου στα 1000 ευρώ για τους προσφεύγοντες.

Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ)

Το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) είναι το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο

Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει ιατροί του Ε.Σ.Υ. κατά των μισθοδοτικών τους καταστάσεων

Από την Ολομέλεια ΣτΕ έγιναν δεκτές οι αιτήσεις τους κατά το σκέλος που εστρέφετο κατά των μισθοδοτικών καταστάσεων του μηνός Ιουλίου 2018, κρίνοντας αντισυνταγματικές τις επίμαχες διατάξεις των άρθρων με τις οποίες θεσπίστηκε νέο μισθολόγιο (ο βασικός μισθός, τα επιδόματα και τα ωρομίσθια εφημεριών) των γιατρών του ΕΣΥ, το 2017 (επί κυβέρνησης Σύριζας).

Συγκριμένα, κατά πλειοψηφία η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου , με την υπ΄ αρθμ. 1408/2022 απόφασή της έκρινε ότι οι διατάξεις των άρθρων 138-140 του ν. 4472/2017, αντίκεινται στην απορρέουσα από Σύνταγμα (άρθρο 21 παρ. 3) αρχή της ιδιαίτερης μισθολογικής μεταχειρίσεως των ιατρών του Ε.Σ.Υ., καθώς και στην συνταγματική αρχή της αναλογικότητας και της ισότητας στα δημόσια βάρη.

Οι συνέπειες της αντισυνταγματικότητας των διατάξεων αυτών, θα επέλθουν από τη δημοσίευση της απόφασης.

Αντίθετα απερρίφθη κατά το μέρος που εστρέφετο κατά της σιωπηρής απορρίψεως από την πλευρά του νοσοκομείου στο οποίο υπηρετούν, του αιτήματός τους περί ανακλήσεως προγενεστέρων μισθοδοτικών τους καταστάσεων και επανεκδόσεως τους, με επανυπολογισμό των αποδοχών τους, βάσει των διατάξεων που ίσχυαν προ του ν. 4093/2012, για λόγους δημοσίου συμφέροντος

Δηλαδή, οι γιατροί του ΕΣΥ θα έπρεπε από την έκδοση της απόφασης να αμείβονται με βάση το μισθολόγιο πριν του 2017, αλλά δεν δικαιούνται αναδρομικά για λόγους δημοσίου συμφέροντος, ρίχνοντας κατά κάποιο τρόπο το μπαλάκι στην Κυβέρνηση για πιθανή πολιτική βούληση στη χορήγηση αναδρομικών.

Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ Σεπτέμβριος του 2022

Δήλωσε:

« Αυξάνονται 10% οι μισθοί για τους νοσοκομειακούς γιατρούς

« Θα ήθελα να ήταν μεγαλύτερη η αύξηση, αλλά δυστυχώς αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν άλλα δημοσιονομικά περιθώρια»

«Για να μη φύγει έξω ο νέος γιατρός πρέπει να δίνουμε καλό μισθό εδώ στο νοσοκομείο. Βλέπω τα καθήκοντά μας ως μια διαρκή μάχη»

Αλέξης Τσίπρας

O Αλέξης Τσίπρας ως αντιπολίτευση εξήγγειλε από τη ΔΕΘ το 2022 τα κάτωθι:

-Πρόσληψη 5.500 μόνιμων υγειονομικών, συν 10.000 στην τριετία..

-Ένταξη όλων στα βαρέα και ανθυγιεινά.

-Πρώτος μισθός γιατρού 2.000€.

Ως πρωθυπουργός

Ο κύριος υπεύθυνος για τις αντισυνταγματικές διατάξεις των άρθρων με τις οποίες θεσπίστηκε το μισθολόγιο των γιατρών του ΕΣΥ, το 2017

Όλα τα κόμματα

Απολυτή σιωπή για τις δικαστικές αποφάσεις

Για να προλάβω κάποιους, θα ήθελα να τονίσω, ότι σε ένα κράτος που παραοικονομία οργιάζει τόσο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα , η πλειοψηφία των Νοσοκομειακών Ιατρών βασίζεται μόνο στο μισθό του για να φέρει σε πέρας τις καθημερινές ανάγκες, πληρώνοντας ακόμη και διπλούς φόρους και χωρίς να έχει δικαίωμα επιδομάτων.

*Ο Χρήστος Ζήσης είναι νοσοκομειακός γιατρός και αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Τρικάλων

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης