Με αφορμή τον Μανώλη Γλέζο Reviewed by Momizat on . Γιατί καθήλωσε ο Μανώλης Γλέζος; Γιατί εκατοντάδες τρικαλινοί συνωστίστηκαν (κυριολεκτικώς, όχι σαν αυτόν της Ρεπούση) στο Δημαρχείο για να τον ακούσουν; Γιατί Γιατί καθήλωσε ο Μανώλης Γλέζος; Γιατί εκατοντάδες τρικαλινοί συνωστίστηκαν (κυριολεκτικώς, όχι σαν αυτόν της Ρεπούση) στο Δημαρχείο για να τον ακούσουν; Γιατί Rating: 0

Με αφορμή τον Μανώλη Γλέζο

Με αφορμή τον Μανώλη Γλέζο

Γιατί καθήλωσε ο Μανώλης Γλέζος; Γιατί εκατοντάδες τρικαλινοί συνωστίστηκαν (κυριολεκτικώς, όχι σαν αυτόν της Ρεπούση) στο Δημαρχείο για να τον ακούσουν; Γιατί έχει σημασία ο λόγος ενός 90άρη;

Διότι ο κόσμος και της αριστεράς, προσπαθεί να πιαστεί από έναν οδηγό. Να ακούσει, να διασταυρώσει, να πληροφορηθεί, να μάθει, να διυλίσει, να ελπίσει, να νιώσει. Θέλει α

λλαγές ο κόσμος. Θέλει να κάνει κάτι διαφορετικό. Ή, έστω, να ελπίσει σε αλλαγή της γκρίζας, εντός Συμπληγάδων καθημερινότητάς του.
Με την πληθώρα των μέτρων, η αλλαγή επιβάλλεται, αλλά δεν προωθείται. Ολοι ξέρουν ότι ο Μ. Γλέζος είναι η ζωντανή ιστορία της Αντίστασης. Ότι είναι αυτός που αψήφησε τα πάντα και κατέβασε τη σβάστικα από την Ακρόπολη. Ότι είχε δις εις θάνατος καταδίκη. Ότι παραμένει νέος και ζωντανός στη σκέψη, ενώ έχει λόγο και άποψη. Ότι μπορεί, με μια συμβολική φράση, να δώσει μια ελπίδα. Μεταφυσικώς, ενσαρκώνει αυτό που πολλοί θα ήθελαν να κάνουν: αντίσταση. Στην πράξη ψυχολογικώς, ενίοτε είναι η μετάθεση ή η ανάθεση της μάχης που θα ήθελε να δώσει ο καθένας. Και, πολιτικώς, είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά λίγοι το σκέφτονται έτσι. Κυρίως τον σκέφτονται ως τη γνήσια αριστερή φωνή, που επιμένει.

Επομένως, οι τρικαλινοί διαφόρων πολιτικών και κομματικών πιστεύω, ήθελαν να δουν όλα τα παραπάνω και να ακούσουν ακόμη περισσότερα. Για τον φασισμό, το παρελθόν και το παρόν, τις συλλήψεις των χρυσαυγιτών, τη σύνδεση γεγονότων.

Λείπει από τον τόπο μας η ουσιαστική σκέψη. Λείπει ο παλιός τρόπος εξήγησης των πραγμάτων. Λείπει η εξέταση των δεδομένων και η ένταξή τους σε ένα πλαίσιο. Ενίοτε, αποσπασματικές απόψεις εμφανίζονται. Αλλά δεν αρκούν. Εξήγησε αρκετά και ο καθηγητής Πανεπιστημίου, Σπύρος Μαρκέτος, για τον φασισμό, αλλά και ο ιστορικός Κ. Παλούκης. Οι απόψεις διέφεραν, αφού τα αίτια πάντα ερευνώνται με βάση την οπτική γωνία, που με τη σειρά της εξαρτάται από την ιδεολογικοπολιτική αφετηρία. Κοινή συνισταμένη, όμως, το ότι ο φασισμός εκπορεύεται από το σύστημα, ότι επιδιώκει να εμφανιστεί με φιλολαϊκό προσωπείο και ότι χρησιμοποιεί συγκεκριμένες μεθόδους.

Κι όλα τα παραπάνω, έχουν αξία, επειδή οργανώθηκαν από το Διασωματειακό φορέων των Τρικάλων. Δηλαδή, από ανθρώπους οι οποίοι κινούνται σε εργασιακούς χώρους, με διαφορετικές πολιτικές καταβολές, αλλά με ίδια αγωνία: «να γίνει κάτι».

Στα θετικά, επίσης, ότι η εκδήλωση προβλήθηκε από το on line σύστημα μετάδοσης των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου. Υπήρχαν, βέβαια, κάποια προβλήματα, αλλά σε γενικές γραμμές, ήταν σημαντική η πρωτοβουλία.
Σημειώνεται ότι ο Μανώλης Γλέζος μιλά σήμερα το απόγευμα στα Μ. Καλύβια (στις 8) σε εκδήλωση που διοργανώνει ο ΕΛΟΚ για την Εθνική Αντίσταση.
Σημειωτέον: Την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου συμπληρώθηκαν 69 ολόκληρα χρόνια από την απελευθέρωση των Τρικάλων από τους ναζί. Όλα έχουν τη σημασία τους…

Θανάσης Μιχαλάκης

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή