Με γνώση και προτάσεις για τα προβλήματα του νομού Τρικάλων η Ηρώ Διώτη Reviewed by Momizat on . Την επίσημη έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας κήρυξε με συνεντεύξεις στους τρεις νομούς της Θεσσαλία, η υποψήφια Περιφερειάρχισσα, Ηρώ Διώτη. Το απόγευμα από Την επίσημη έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας κήρυξε με συνεντεύξεις στους τρεις νομούς της Θεσσαλία, η υποψήφια Περιφερειάρχισσα, Ηρώ Διώτη. Το απόγευμα από Rating: 0

Με γνώση και προτάσεις για τα προβλήματα του νομού Τρικάλων η Ηρώ Διώτη

Με γνώση και προτάσεις για τα προβλήματα του νομού Τρικάλων η Ηρώ Διώτη

Την επίσημη έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας κήρυξε με συνεντεύξεις στους τρεις νομούς της Θεσσαλία, η υποψήφια Περιφερειάρχισσα, Ηρώ Διώτη. Το απόγευμα από τα Τρίκαλα, παρουσίασε τους βασικούς άξονες του συνδυασμού. Ως γενική θεώρηση, αναφέρθηκε στο ότι «οι Περιφερειακές εκλογές είναι μια κεντρική πολιτική μάχη ενάντια στις εφαρμοζόμενες πολιτικές του μνημονίου, στην φτώχεια, στην υποτέλεια, στο ξεπούλημα των δημόσιων αγαθών, στην ανεργία.. Αλλά και «μία μάχη ενάντια στον Καλλικράτη, που φόρτωσε την αυτοδιοίκηση αρμοδιότητες, αποστερώντας την από πόρους, συρρικνώνοντας ταυτόχρονα τη δημοκρατία». Επομένως, «στις εκλογές αυτές οι τοπικές κοινωνίες θα καταδικάσουν στην πράξη, με την ψήφο τους, όσους αιρετούς υπηρέτησαν πιστά όλα τα παραπάνω και σήμερα εμφανίζονται ως υπερκομματικοί ή ακομμάτιστοι, για να μην αναγκαστούν να απολογηθούν για τα πεπραγμένα τους».

dioti1

Κατά διπόλων
Η κα Διώτη αναφέρθηκε στη «διάσπαση» της Θεσσαλίας σε δύο δίπολα, στα οποία «οι κυβερνήσεις του δικομματισμού τα τελευταία χρόνια, μαζί με τις νομαρχιακές και περιφερειακές –μετέπειτα – αρχές, έχουν επικεντρώσει: της Λάρισας με τη Μαγνησία από τη μια και των Τρικάλων με την Καρδίτσα, της Δυτικής Θεσσαλίας δηλαδή, από την άλλη».  Ο συνδυασμός όμως, θεωρεί ότι «η Περιφέρεια έχει αναπτυξιακό ρόλο, δεν υπάρχουν 4 πόλοι, αλλά κάθε επαρχία και περιοχή σε κάθε νομό, κάθε μεγάλη πόλη και κωμόπολη, αποτελούν ξεχωριστούς πόλους ανάπτυξης, με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, τα οποία πρέπει να συνεκτιμηθούν και να αξιοποιηθούν ώστε να επιτευχθεί ανάπτυξη, με όρους κοινωνίας».
Και συνέχισε: «Καμιά διοίκηση και κανένας αιρετός δεν ασχολήθηκε σοβαρά με αυτά τα ζητήματα δεν κινητοποιήθηκε, δεν κινητοποίησε τον κόσμο, δεν έψαξε λύσεις. Οι αιρετοί του κυβερνητικού στρατοπέδου δεν αμφισβήτησαν ποτέ την κυβερνητική πολιτική, τον Καλλικράτη και όλα τα θεσμικά πλαίσια που καταρράκωσαν την τοπική αυτοδιοίκηση. Μάλιστα, ακόμη και οι ελάχιστες θετικές προβλέψεις του νομοθετήματος αυτού, όπως η δημιουργία επιτροπών διαβούλευσης με συμβουλευτικό χαρακτήρα και η συμμετοχή πολιτών σε αυτές, με ευθύνη αυτών των αιρετών δεν ενεργοποιήθηκαν ποτέ».

Οπότε, «Εμείς σκοπεύουμε αυτό να το αλλάξουμε, αφού είναι πεποίθησή μας ότι οι μέρες που ζούμε απαιτούν περιφερειάρχες και δημάρχους που θα συγκρουστούν με τις κατεστημένες αντιλήψεις και πολιτικές, θα θέσουν στο επίκεντρο του σχεδιασμού τους τις κοινωνικές ανάγκες, θα εντοπίσουν, θα συζητήσουν με τους πολίτες και από κοινού θα αποφασίσουν για την ανάπτυξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων κάθε περιοχής. Είναι θέμα δημοκρατίας και δεν είναι διαπραγματεύσιμο».

syrΣτον νομό μας

Για τον νομό Τρικάλων σημείωσε ότι η γενική οικονομική κατάσταση «συμβαδίζει με την συνολική ζοφερή εικόνα της χώρας. Η ανεργία στην περιοχή αυξάνει διαρκώς. Ο πρωτογενής τομέας συρρικνώνεται, ενώ ο τουρισμός παραμένει στάσιμος σε χαμηλά επίπεδα. Το εμπόριο και οι υπηρεσίες μειώνονται σταθερά, ενώ και ο κλάδος των τροφίμων και της αγροτικής βιομηχανίας πλήττεται σημαντικά. Βασικό ζήτημα η απουσία ενός συνολικού σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης της οικονομίας της περιοχής.

Τα Τρίκαλα είναι πρωτίστως μία αγροτοκτηνοτροφική περιοχή, η οποία σε επίπεδο γεωργίας εστιάζει σε δυναμικές καλλιέργειες κυρίως, ενώ παράλληλα θεωρείται –και πράγματι είναι- μία από τις πιο παραγωγικές κτηνοτροφικές περιοχές της Ελλάδας. Φυσικά, ο κεντρικός σχεδιασμός και στο ένα και στο άλλο πεδίο είναι αν όχι ανύπαρκτος, τουλάχιστον αντιαναπτυξιακός, ενώ η παρούσα Περιφερειακή Αρχή έχει αρκεστεί σε ευχολόγια αλλά δεν έχει προσφέρει ουσιαστική βοήθεια στους πληττόμενους αυτούς κλάδους. Τα ζητήματα του περιβάλλοντος και της χρήσης των υδάτινων πόρων, της αύξησης του κόστους παραγωγής και τα χρέη των αγροτικών συνεταιρισμών και παραγωγών, αποτελούν τις βασικές αιτίες μείωσης της αγροτικής δραστηριότητας στην περιοχή. Αντίστοιχα, οι κτηνοτρόφοι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με τις εγκαταστάσεις και την χαρτογράφηση των βοσκοτόπων, ενώ ένα νέο αγκάθι αποτελεί το θέμα του φρέσκου γάλακτος. Τυχόν επιμήκυνση που επιδιώκει η κυβέρνηση θα οδηγήσει σε πολλά επιπλέον προβλήματα».

syr1
Τουρισμός στα Τρίκαλα

 

Ως «δυναμικό τομέα» χαρακτήρισε τον τουρισμό στον νομό μας η κα. Διώτη, που, όπως, «αναπτύσσεται στρεβλά». Οι δε «προκλήσεις είναι πολλές και αφορούν και το μοντέλο ανάπτυξης του και το χωροταξικό του καθώς και τις υποδομές υποστήριξής του. Τα Μετέωρα και ο ορεινός όγκος του Περτουλίου αποτελούν περιοχές μεγάλου φυσικού κάλλους που προσελκύουν τουρισμό. Εντούτοις, η τουριστική ανάπτυξη παραμένει εστιασμένη σε ένα μαζικό μοντέλο. Άρα, το ζητούμενο εδώ είναι ανάδειξη των περιοχών και η ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού στην περιοχή, αφού φτιαχτεί ένα εντελώς διαφορετικό χωροταξικό.

 

Ο σιδηρόδρομος

Αναφερόμενη στις μεταφορές, είπε ότι «η ηλεκτροκίνηση του σιδηροδρόμου μεταξύ των 4 “πρωτευουσών” των ισάριθμων Περιφερειακών Ενοτήτων της Θεσσαλίας που όλο έρχεται κι όλο …μένει από ρεύμα, που αποτελεί όμως ζήτημα που χρειάζεται επείγουσα λύση. Και η λύση θα έρθει μόνο μέσω διαρκούς, από τα κάτω, πίεσης, στην οποία πρωτεύοντα ρόλο καλείται να διαδραματίσει η Περιφερειακή Αρχή. Αν δεν αποκτήσουμε μία σύγχρονη σιδηροδρομική σύνδεση, και ένα αξιόπιστο σύστημα Μέσων Μαζικής Μεταφοράς η Δυτική Θεσσαλία θα παραμένει ουσιαστικά αποκομμένη όχι μόνο από την υπόλοιπη Περιφέρεια, αλλά και από την υπόλοιπη χώρα».

syr2

Τα νερά και ο Αχελώος

Για το θέμα των υδάτων, ήταν σαφής:

«Ένα θέμα κομβικής σημασίας που εν τάχει ανέφερα και πιο πάνω είναι αυτό των νερών. Η μεγάλη καθυστέρηση της Πολιτείας στην εκπόνηση των διαχειριστικών σχεδίων σε συνδυασμό με την εμμονή ορισμένων στη “μεγάλη ιδέα” της εκτροπής Αχελώου, έχει πάει πολύ πίσω το θέμα της διαχείρισης υδάτων. Το σύμπλεγμα των έργων της εκτροπής του Αχελώου,  αποτελεί ένα ακόμα φαραωνικό έργο, μια ακόμα «μεγάλη ιδέα» που δεν δίνει όμως λύσεις και αντίθετα σπαταλά πολλά χρήματα. Εμείς επιμένουμε στη δημιουργία μικρών και μεσαίων φραγμάτων και ταμιευτήρων για τη συγκράτηση των νερών και για εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα. Και προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε».

 

Στη συνέχεια ανέφερε ότι τα προβλήματα έχουν ήδη ιεραρχηθεί, τονίζοντας ότι «η Περιφέρεια, παρότι δεν έχει ιδιαίτερους πόρους ούτε είναι κεντρική κυβέρνηση, έχει δυνατότητες να καλυτερεύσει τη ζωή των πολιτών και να επέμβει με δυναμικό τρόπο στους σχεδιασμούς των κυβερνήσεων. Οι λύσεις βέβαια θα δοθούν όχι με μαγικό ραβδί αλλά μέσα από διαβουλεύσεις και συνδιαμόρφωση με τους ίδιους τους πολίτες, που είναι οι πρώτοι και τελευταίοι αποδέκτες όσων γίνονται ή δε γίνονται στον τόπο τους».

Η κοινωνία δεν έχει χρώμα

«Δεν είναι καιροί να στηρίζουμε μνημονιακούς υποψηφίους, ούτε να αφήσουμε χώρο στις μισαλλόδοξες και αντικοινωνικές ιδεολογίες της ακροδεξιάς που παριστάνουν ότι είναι ενάντια στο σύστημα, ενώ ποτέ δεν ήταν και ποτέ δεν θα είναι», είπε. «Εμείς θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας να δώσουμε μια άλλη προοπτική στη Θεσσαλία και στους ανθρώπους της. Η δική μας απεύθυνση είναι στην κοινωνία που για μας δεν έχει χρώμα. Είναι οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες, οι άνεργοι, οι αγρότες, οι μικρομεσαίοι. Είναι όλοι αυτοί που αγωνίζονται για να σταθούμε όρθιοι και να μην χάσουμε την ανθρωπιά μας. Είναι οι δάσκαλοι και οι καθηγητές, οι γιατροί, το νοσηλευτικό προσωπικό, οι εργάτες στα εργοστάσια, όλοι όσοι αγωνίζονται ενάντια στην πολιτική που μας θέλει φτωχούς, αναξιοπρεπείς και με σκυμμένο το κεφάλι. Κι αυτό θα προσπαθήσουμε να το αποτυπώσουμε και στα ψηφοδέλτιά μας».

syr3
Ερωτηθείσα για το πότε θα συμβεί αυτό, απάντησε ότι περί τα μέσα Μαρτίου, θα είναι έτοιμα. Επίσης, σε ερώτηση για τις πιθανές συμμαχίες, ήταν σαφής: συμμαχία μας είναι η κοινωνία.
Νωρίτερα, προλόγισα η βουλευτίνα κα Παναγιώτα Δριτσέλη και ο γραμματέας της ΝΕ Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ, Στ. Νταούλας. Παρέστησαν αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στα Τρίκαλα.

Θανάσης Μιχαλάκης

 

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή