Με ενδιαφέρον αναμένεται η απάντηση για τις ΜΚΟ του υπουργείου Πολιτισμού Reviewed by Momizat on . Θα έχει ενδιαφέρον η απάντηση στην ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων που κατέθεσε ο βουλευτής Τρικάλων της ΔΗΜΑΡ κ. Γ. Κυρίτσης. Με αυτά, ζητά από τον υπουρ Θα έχει ενδιαφέρον η απάντηση στην ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων που κατέθεσε ο βουλευτής Τρικάλων της ΔΗΜΑΡ κ. Γ. Κυρίτσης. Με αυτά, ζητά από τον υπουρ Rating: 0

Με ενδιαφέρον αναμένεται η απάντηση για τις ΜΚΟ του υπουργείου Πολιτισμού

Με ενδιαφέρον αναμένεται η απάντηση για τις ΜΚΟ του υπουργείου Πολιτισμού

Θα έχει ενδιαφέρον η απάντηση στην ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων που κατέθεσε ο βουλευτής Τρικάλων της ΔΗΜΑΡ κ. Γ. Κυρίτσης. Με αυτά, ζητά από τον υπουργό Πολιτισμού στοιχεία για τις χρηματοδοτήσεις ΜΚΟ και πολιτιστικών φορέων από το 1999 μέχρι σήμερα. Αν θυμηθούμε τα διάφορα στοιχεία που είχαν δημοσιοποιηθεί μερικά χρόνια πριν, μάλλον θα υπάρξουν πολλές εκπλήξεις.

 

Η ερώτηση έχει ως εξής:

Προς τον κ. Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού

ΘΕΜΑ: «Χρηματοδότηση Μ.Κ.Ο. και πολιτιστικών σωματείων»

Αθήνα, 27 Φεβρουαρίου 2013

Το τελευταίο διάστημα είδαν το φως της δημοσιότητας αποκαλύψεις για τον τρόπο λειτουργίας Μ.Κ.Ο., που χειρίστηκαν με σκανδαλώδη τρόπο τις υπέρογκες επιχορηγήσεις τις οποίες λάμβαναν.

Οι αδιαφανείς διαδικασίες με τις οποίες χρηματοδοτούνταν χιλιάδες Μ.Κ.Ο. ανέδειξαν την απουσία ενός ξεκάθαρου θεσμικού πλαισίου λειτουργίας τους. Επίσης, αναδείχθηκε η ανεπάρκεια αλλά και η έλλειψη βούλησης της Πολιτείας να χαρτογραφήσει το τοπίο δράσης και λειτουργίας τους αλλά και να ελέγξει οργανώσεις που παρότι λάμβαναν επιχορηγήσεις, η δράση τους ήταν αμφισβητούμενη ή ελάχιστη.

Όμως, είναι αναγκαίο να υπάρξει έλεγχος των χρηματοδοτήσεων που λάμβαναν οι Μ.Κ.Ο. στο παρελθόν, ιδιαίτερα κατά τη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία. Επίσης, ο έλεγχος των επιχορηγήσεων θα βοηθήσει να διαχωριστούν οι Μ.Κ.Ο. που λειτουργούσαν με διαφανείς διαδικασίες και πάγιες αρχές από αυτές που δρούσαν εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος.

Επίσης, θα πρέπει να υπάρξει ένα ξεκάθαρο θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία των Μ.Κ.Ο. αλλά και των πολιτιστικών φορέων, ούτως ώστε να μην υπάρχει διασπάθιση δημοσίου χρήματος.

Κατόπιν όλων αυτών,

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός

  1. 1.      Σε πόσες και σε ποιες περιπτώσεις έχουν διενεργηθεί έλεγχοι στα οικονομικά Μ.Κ.Ο. που έχουν λάβει επιχορήγηση από το Υπουργείο Πολιτισμού; Σε πόσες εξ αυτών έχουν διαπιστωθεί ατασθαλίες και έχουν παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη;
  2. 2.      Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί για τον έλεγχο των χρηματοδοτήσεων των Μ.Κ.Ο. ούτως ώστε να παύσουν φαινόμενα αδιαφάνειας στο μέλλον; 

Παρακαλούμε, όπως μας προσκομίσετε όλα τα απαραίτητα έγγραφα που αποδεικνύουν:

  • Τι ποσά έχουν διατεθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού προς Μ.Κ.Ο. και πολιτιστικά σωματεία από το 1999 μέχρι σήμερα.

 

Ο ερωτών βουλευτής

 

Γεώργιος Κυρίτσης

 

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή