"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

9.5 C
Trikala

Με μεγάλη επιτυχία οι εκδηλώσεις του 40ου Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή στα Τρίκαλα

lafarm

Σχετικά άρθρα

Συνεχίζουμε με νέα ορμή «Για να φτιάξουμε έναν κόσμο στο μπόι των ονείρων και των ανθρώπων»

Με μεγάλη επιτυχία κορυφώθηκαν χθες Σάββατο οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ της ΚΝΕ & του «Οδηγητή» στα Τρίκαλα. Παρά τις «απειλές» του καιρού πλήθος κόσμου, κάθε ηλικίας, κατέκλυσε το γνώριμο χώρο του Μύλου Ματσόπουλου. Σ’ ένα χώρο που η ΚΝΕ άρχισε να διοργανώνει εδώ και δεκαετίες τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ της. Σ’ ένα χώρο που η ΚΝΕ έχει συμβάλει σημαντικά στην ανάδειξή του , διοργανώνοντας εκδηλώσεις όταν ο Μύλος ήταν ακόμη κλειστός και απροσπέλαστος για το κοινό και όταν πλευρές και σημεία του πάρκου ήταν εγκαταλελειμμένα στη μοίρα τους.

Μέσα και από τέτοιες στιγμές , το Φεστιβάλ συμπληρώνει φέτος 40 χρόνια μαχητικής παρέμβασης, αγωνιστικής και ασυμβίβαστης πορείας

Είναι μοναδικός θεσμός που ταξιδεύει από το 1975 έως και σήμερα στο 2014, εκεί που ζει, δουλεύει και μορφώνεται η νέα γενιά.

Είναι μία νεολαιίστικη γιορτή, μία αιχμηρή πολιτική και πολιτιστική πρόταση. Συνδυάζει την πρωτοπόρα και ανατρεπτική πολιτική πρόταση του ΚΚΕ με πολλές μορφές τέχνης, δραστηριότητες, συζητήσεις και εκδηλώσεις

Έτσι και φέτος οι πολύμορφες εκδηλώσεις αναπτύχθηκαν σε όλους τους χώρους του Φεστιβάλ.

  1. Έντονο ενδιαφέρον είχαν οι συζητήσεις στο εργατικό και μαθητικό στέκι. Στην έκθεση «Αλήθειες και Ψέματα για τον Σοσιαλισμό», όπως και στο βιβλιοπωλείο η ροή του κοινού ήταν συνεχής.

  2. Στον παιδότοπο αίσθηση προκάλεσε η δραματοποίηση του παραμυθιού της Ζ. Σαρρή: «το κουκί και το ρεβίθι», με πρωταγωνιστές τα ίδια τα παιδιά

Στη μουσική σκηνή οι «Last Raw», μαθητικό σχήμα του μουσικού λυκείου έκαναν δυναμική είσοδο με rock και metal ήχους. «Μουσικό αφιέρωμα στα 40 ΧΡΟΝΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ-Οδηγητή» από το μουσικό σχήμα της ΚΝΕ ταξίδευσε το κοινό στην ιστορία του Φεστιβάλ .

Οι εκρηκτικοί KollektivA ήταν αυτοί που απογείωσαν το κοινό σε μια αντιφασιστική συναυλία από παλιότερα αλλά και σύγχρονα τραγούδια. Δεν ήταν λίγες οι φορές που παρακινούσαν το κοινό να τραγουδά μαζί τους , να υψώνει τις σφιγμένες του γροθιές στον ουρανό, ενώ δεν σταμάτησαν από σκηνής να ευχαριστούν για την πρόσκληση να ξαναπαίξουν στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ στα Τρίκαλα, μιας και ήταν η δεύτερη φορά που τα επισκέπτονταν, καθώς και να δηλώνουν τον ενθουσιασμό τους για την ανταπόκριση των νέων της περιοχής. Κορυφαία στιγμή της εμφάνισής τους ήταν όταν στο κοινό ανέμιζαν οι κόκκινες σημαίες κόκκινη σημαία για να τραγουδήσουν όλοι μαζί τη θρυλική «Μπαντιέρα Ρόσα» και τους στίχους της: Bandiera rossa la trionferà / Evvivailcomunismoelalibertà. (Η κόκκινη σημαία θα θριαμβεύσει,Ζήτω ο κομουνισμός και η ελευθερία.)

Η όμορφη βραδιά του 40ου Φεστιβάλ της ΚΝΕ έκλεισε μ’ ένα λαϊκό γλέντι σε ανατολίτικους ήχους από τους «Sevdalim Aman».

Στην πολιτική ομιλία των εκδηλώσεων, ο ομιλητής Θοδωρής Αναπλιώτης ,Γραμματέας του Συμβουλίου Περιοχής Θεσσαλίας της ΚΝΕ , μιλώντας για τα ιδανικά και τις αξίες που προβάλει το Φεστιβάλ ,αλλά και οι αγώνες της ΚΝΕ,τόνισε χαρακτηριστικά:

« Το Φεστιβάλ της ΚΝΕ χτίζεται με όπλο τη δημιουργικότητα , τη φαντασία και τη συλλογικότητα. Ποτέ δεν κατέφυγε σε εταιρείες , «σπόνσορες» και χορηγούς για να το στήσουν. Έχει σπόνσορα και χορηγό τα όνειρα, τη γνώση και την αγωνιστική αντοχή των μελών και των φίλων της ΚΝΕ. Γι’ αυτό όχι μόνο άντεξε στο χρόνο, αλλά γιγαντώθηκε, ωρίμασε και βελτιώθηκε με τα χρόνια, εξέφρασε τις ανάγκες τις νέας γενιάς, καθιερώθηκε ως ένα μοναδικό ετήσιο αντάμωμα.

Φέτος το Φεστιβάλ έχει σύνθημαδανεισμένο από την απολογία του εκτελεσμένου Κομμουνιστή Νίκου Μπελογιάννη

Για να φτιάξουμε έναν κόσμο στο μπόι των ονείρων και των ανθρώπων”

Τιμάμε με τις εκδηλώσεις , αλλά και την καθημερινή μας δράση όσους πάλεψαν για έναν κόσμο στο μπόι των ονείρων μας και των ανθρώπων, όσους ανέδειξαν και μέσα από το Φεστιβάλ τα ιδανικά του σοσιαλισμού-κομμουνισμού . Σε αυτόν τον δρόμο συνεχίζουμε. Με πείσμα, γνώση, εμπειρία, με θέληση και τόλμη.

Γι ένα κόσμο στο μπόι των ιδανικών μας, των αξιών της πιο πρωτοπόρας τάξης της κοινωνίας, των ονείρων που έγιναν πράξη και θα ξαναγίνουν. Γι έναν κόσμο, μια κοινωνία, που θα σηκώνει και το μπόι των ίδιων των ανθρώπων, που δε θα τους θέλει σκυφτούς, άβουλους, στη γωνία, αλλά θα τους χρειάζεται πρωταγωνιστές, δυνατούς, ζωντανούς και πρωτοπόρους, ελεύθερους από τις αλυσίδες της εκμετάλλευσης, της άγνοιας, του φόβου. Χωρίς ναρκωμένα μυαλά. Γι’ αυτόν τον κόσμο παλεύει η ΚΝΕ.

Παλεύουμε για μια κοινωνία της πραγματικής ελευθερίας και των σύγχρονων δικαιωμάτων κι όχι “ελεύθεροι” να ζητιανεύουμε, “ελεύθεροι” ν’ αποφασίζουμε με το πιστόλι στον κρόταφο, “ελεύθεροι” να διαλέγουμε ανάμεσα στο σκοτάδι και τη μαύρη νύχτα.

Για να μην χαθεί άλλος χρόνος με αυταπάτες και ψέματα εύκολων λύσεων, “σωτήρες” και “άφθαρτους”, κόντρα στις μειωμένες απαιτήσεις απ’ τη ζωή, κόντρα στις μάταιες αυταπάτες ότι ο κόσμος θ’ αλλάξει με ανάθεση, παρακάλια ή «επικοινωνιακά» και πολιτικά κόλπα.

Προχωράμε μπροστά. Πιο αποφασιστικά.

Έχουμε μαζί μας τις παρακαταθήκες των αγωνιστών της Εθνικής μας Αντίστασης, του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ, του ηρωικού Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Των μετέπειτα δημοκρατικών αγώνων, της αντιδικτατορικής πάλης, της ανειρήνευτης ταξικής πάλης.

Δεν πετάμε στα σύννεφα. Ξέρουμε τις δυσκολίες. Θα αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες.

Στηριζόμαστε στη μεγάλη πείρα του Κόμματος. Στην αλύγιστη πάλη μας.

Οι κομμουνιστές δεν δειλιάζουν ποτέ. Δεν λυγάνε. Αντιμετωπίζουν κατάματα την πραγματικότητα. Αναμετριούνται με τις δυσκολίες σε όλες τις καμπές και τις στροφές της πάλης.

Θα τα καταφέρουμε. Είναι ανεξάντλητες οι δυνάμεις του λαού μας, της νεολαίας μας.»

Τ.Σ Τρικάλων της ΚΝΕ 07/9/2014

Χ9 (1)

Χ7ΤραπεζάκιΠανώΈκθεση 5Α

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης