"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

23.8 C
Trikala

Με «σφραγίδα» του ΣτΕ η καταστροφή του περιβάλλοντος

lafarm

Σχετικά άρθρα

Της Ευθυμίας Εφραιμίδου

Τα τελευταία 50 χρόνια οι δασικές πυρκαγιές αποτελούν πλέον το πιο συνηθισμένο φαινόμενο στην Ελλάδα. Κάθε χρόνο και χειρότερα και κάθε χρόνο οι κυβερνώντες με το ίδιο τρόπο και το ίδιο λεκτικό διαβεβαιώνουν ότι θα λάβουν αυστηρά μέτρα αλλα τελικά όπως θα διαβάσετε παρακάτω όχι μόνο αυστηρά μέτρα δεν πήραν ποτέ αλλά και συνέβαλαν με έμμεσο τρόπο στην αύξηση των πυρκαγιών που πολλές φορές ήταν και ανθρωποκτόνες.

Για τους νεότερους να θυμίσω στα πρακτικά της αναθεωρητικής βουλής του 1975 ο εισηγητής Κ.Τσάτσος για την ειδική διάταξη του άρθρου 117 παρ. 3 του Συντάγματος είχε αναφέρει ότι ο λόγος  που θεσπίζεται η διάταξη αυτή είναι ο «κίνδυνος μετατροπής των καταστροφεισών εκτάσεων με δασική βλάστηση είτε εις οικόπεδα είτε εις χωράφια…».

Το Σύνταγμα λοιπόν έχει δύο (2) άρθρα που αναφέρονται στην προστασία του περιβάλλοντος, το άρθρο 24 και άρθρο 117 παρ.3 όπου εκεί ο νομοθέτης πλέον έχοντας υπόψιν του την πλήρη προστασία των δασών εξειδικεύει την διάταξη μην αφήνοντας περιθώριο για εξαιρέσεις. Εξάλλου πολλές φορές έχουμε ακούσει την φράση «εκτός αν διάταξη νόμου ορίζει ρητά» και εδώ έχουμε  διάταξη άρθρου του ίδιου του Συντάγματος που ορίζει ρητά το πώς θα γίνεται η μεταχείριση των αναδασωτέων εκτάσεων από εκείνες των δασικών (άρθρο 24).

Ενώ λοιπόν ο νομοθέτης έχει εξειδικεύσει τις αναδασωτέες εκτάσεις με άρθρο του Συντάγματος το οποίο δεν αφήνει κανένα περιθώριο για εξαίρεση έρχεται το Συμβούλιο της Επικρατείας και εκδίδει μια απόφαση σταθμό και στην ουσία ανοίγει μια κερκόπορτα για την εγκατάσταση ΑΣΠΗΕ(Αιολικός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας) σε αναδασωτέες εκτάσεις.

Μάλιστα το σκεπτικό της απόφασης για όσους θα μπουν στον κόπο να την διαβάσουν θα τους εκπλήξει και θα τους βάλει σε σκέψεις για το τι μπορεί να κάνει το ΣτΕ σε άρθρα του Συντάγματος και σε πόσο επικίνδυνο σημείο για την Δημοκρατία μπορεί να φτάσει η έκδοση μιας τέτοιας είδους απόφαση.

Μάλιστα  τα νομικά σαΐνια στο σκεπτικό της απόφασης προβάλλουν το εξής παρανοϊκό 14.«….λόγω του γεγονότος ότι προηγήθηκε καταστροφή της δασικής βλάστησης, που ενδεχομένως, μάλιστα, να προκλήθηκε, με σκοπό τη ματαίωση του έργου.» δηλαδή “σκέφτηκαν” ότι ο εμπρησμός μπορεί διευκολύνει την μη εγκατάσταση ΑΣΠΗΕ σε αναδασωτέες εκτάσεις διότι με το άρθρο 24 του Συντάγματος αυτό μπορεί να γίνει σε δασικές εκτάσεις ενώ αν καεί μια δασική έκταση τότε αυτομάτως θα εμπίπτει στην παρ.3 του άρθρου 117 οπότε και αυτό θα ήταν αρνητικό για μια εγκατάσταση ΑΣΠΗΕ.

Το καταλάβατε;;;; Μα τι διαστροφικά μυαλά μπορεί να έχουν σκεφτεί κάτι τέτοιο;;

Μας δουλεύουν κυριολεκτικά όλοι αυτοί που έχουν πιάσει μια θεσμική καρέκλα είτε σε δημόσια υπηρεσία είτε στον δικαστικό χώρο είτε σε δημόσιο Πανεπιστήμιο.

Μας λένε πως οι εμπρησμοί μπορεί να γίνονται από αυτούς που δεν θέλουν να εγκατασταθούν οι ΑΣΠΗΕ… οπότε εμείς ας τους προλάβουμε και ας βγάλουμε και μια απόφαση ώστε να μην έχουν την απαγόρευση της αναδάσωσης λόγω του άρθρου 117 παρ.3 του Συντάγματος  .

Ναι ναι, όπως το διαβάσατε, μιλάμε για πλήρη παραλογισμό, ζούμε την πλήρη κατάπτωση της ανθρώπινης νοημοσύνης.

Επειδή δεν υπάρχει τύχη η ανόητη πρόφαση που προβάλλουν για την έκδοση μια τέτοιας απόφασης δεν ευσταθεί. Αυτό που πρέπει να ξέρουν οι πολίτες για το τι ισχύει τελικά για την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών είναι ότι ο εμπρησμός δασικών εκτάσεων που έχουν επιλεγεί για τις ΑΣΠΗΕ βολεύει αποκλειστικά και μόνο τις εταιρίες που θέλουν να τις βάλουν διότι έτσι έχουν  εύκολη πρόσβαση , διότι πλέον δεν υπάρχουν δέντρα που έπρεπε να κοπούν οπότε κάμπτεται η άρνηση των δασαρχείων για την διάνοιξη δρόμων πρόσβασης καθότι οι ανεμογεννήτριες είναι τεράστιες σε μήκος ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΣ μειώνεται και το κόστος των έργων που απαιτούνται για την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών. Τόσο απλά είναι τα πράγματα.

Η κατάπτυστη λοιπόν απόφαση του ΣτΕ , η περίφημη 2499/2012 είναι αυτή που έβαλε την ταφόπλακα στα δάση μας τα οποία καίγονται τα τελευταία χρόνια σε τόσο έντονο βαθμό καθιστώντας  κρανίου τόπο  όλη την χώρα, καταστρέφοντας χλωρίδα και πανίδα σε βαθμό επικίνδυνο για το περιβάλλον μας και πολλές φορές αφήνοντας πίσω ανθρώπινα θύματα .

3 ΣΧΟΛΙΑ

    • Τα είπαμε αυτά. Φέτος για τις φωτιές έφταιγαν οι χαοτικές κηλιδώσεις. Πέρυσι το πυρονέφος της νύχτας. Καμία σχέση με τις ανεμογεννήτριες.
      Τελεία και παύλα. Μην σας ξανακούσω. Μπααα…
      Λέει ποτέ ψέματα ο Μάνθος Φουστάνος;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης