Με την αυστριακή “Ευρώπη Διαφορετικά” ευρω-υποψήφιος ο Γιώργος Χονδρός Reviewed by Momizat on . Με μια διαδικασία που ούτε κατά διάνοια έχουμε σκεφτεί στην Ελλάδα – εκτός από τη συμπαράταξη για τον Δήμο Λαρισαίων – «γεννήθηκε» στην Αυστρία το ευρωψηφοδέλτι Με μια διαδικασία που ούτε κατά διάνοια έχουμε σκεφτεί στην Ελλάδα – εκτός από τη συμπαράταξη για τον Δήμο Λαρισαίων – «γεννήθηκε» στην Αυστρία το ευρωψηφοδέλτι Rating: 0

Με την αυστριακή “Ευρώπη Διαφορετικά” ευρω-υποψήφιος ο Γιώργος Χονδρός

Με την αυστριακή “Ευρώπη Διαφορετικά” ευρω-υποψήφιος ο Γιώργος Χονδρός

Με μια διαδικασία που ούτε κατά διάνοια έχουμε σκεφτεί στην Ελλάδα – εκτός από τη συμπαράταξη για τον Δήμο Λαρισαίων – «γεννήθηκε» στην Αυστρία το ευρωψηφοδέλτιο της Αριστεράς. Το περασμένο Σάββατο, τρία κόμμα και ανεξάρτητοι, επέλεξαν σε επίπεδο προσώπων, όσους θα εκφράσουν τις ήδη ληφθείσες αποφάσεις στο πολιτικό επίπεδο. Τα τρία κόμματα είναι, το Κομμουνιστικό Κόμμα Αυστρίας, οι Πειρατές, και το Wandel (ριζοσπάστες σοσιαλιστές)

Η διαδικασία έγινε ως εξής: Πρώτα τα κόμματα συζήτησαν επί μακρόν για το πολιτικό πλαίσιο, μεταξύ τους και με τα μέλη τους. Μετά – το περασμένο Σάββατο – από τις 9 μέχρι τις 13.00 πραγματοποιήθηκαν συνδιασκέψεις των ανώτερων στελεχών των τριών κομμάτων σε μια μεγάλη αίθουσα χωρισμένη στα τρία.

Εκεί, εγκρίθηκε η συνεργασία, το πλαίσιο και οι τρεις πρώτοι υποψήφιοι από λίστα 8 που είχαν προκριθεί με ηλεκτρονική διαβούλευση. Οι υποψήφιοι μίλησαν διαδοχικά και στις τρεις διασκέψεις, απάντησαν σε ερωτήσεις συνέδρων και δεσμεύτηκαν στο προτεινόμενο πλαίσιο.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας, χωρίσματα άνοιξαν και ξεκίνησε κοινή συνεδρίαση όλων των συνέδρων και των τριών κομμάτων μαζί με τους ανένταχτους. Ένα σύνολο, δηλαδή, 400 και πλέον ατόμων. Μίλησαν οι εκπρόσωποι των κομμάτων και προβλήθηκε χαιρετιστήριο μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα που έγινε αποδεκτό με μεγάλο ενθουσιασμό. Ακολούθησαν τοποθετήσεις των καλεσμένων από άλλες χώρες. Τον ΣΥΡΙΖΑ εκπροσώπησε ο τρικαλινός Γιώργος Χονδρός (στη φωτό με τον Martin Ehrenhauser).

xondros1Στο τέλος, οι τρεις πρώτοι υποψήφιοι έκλισαν τη συνεδρίαση και ακολούθησε η μυστική ψηφοφορία για την κατάταξη των υποψηφίων στο ψηφοδέλτιο. Από αυτή αναδείχθηκε ο επικεφαλής, ο οποίος είναι ο ανεξάρτητος αυστριακός ευρωβουλευτής Martin Ehrenhauser. Δεύτερη, η επίσης ανεξάρτητη υποψήφια Ulli Fuchs. Δηλαδή τα κόμματα δεν επέλεξαν κάποιο μέλος τους, αλλά επέμειναν στην προβολή ανεξάρτητων υποψηφίων.

Μάλιστα οι 42 υποψήφιοι τέθηκαν εναλλάξ σε σχέση με το φύλο (άνδρας – γυναίκα). Επίσης, στην πρόταση του ΚΚ Αυστρίας (που για πρώτη φορά «ανοίγεται» σε άλλες δυνάμεις και επιχειρείται η κοινή κάθοδος κατέβασμα σε εκλογές) περιλαμβάνονται και δύο Έλληνες: η Κατερίνα Αναστασίου, από το δίκτυο Solidarity for All Vienna, και ο Γιώργος Χονδρός από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η πρόταση εγκρίθηκε και ο μεσοχωρίτης θα βρεθεί υποψήφιος στην Αυστρία!

 

Αυτό το συμμαχικό σχήμα, λοιπόν, με το όνομα «Europa Anders» («Ευρώπη Διαφορετικά») ουσιαστικά αποτέλεσε μια ακόμη παράμετρος στην απήχηση της υποψηφιότητας Τσίπρα για την προεδρία της Κομισιόν, ως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Θυμίζουμε τη «Λίστα Τσίπρα» στην Ιταλία και τη γενικότερη στήριξη του ελληνικού εγχειρήματος από κόμματα και πολίτες που αναφέρονται στην αριστερά, σε ολόκληρη την ΕΕ.

Αυτό που ιδιαιτέρως τονίστηκε στην πρωτόγνωρη διαδικασία, ήταν η ανάγκη για μια άλλη, διαφορετική Ευρώπη. Αυτό το διαφορετικό, όμως, είναι, ταυτοχρόνως και η βασική δέσμευση του συμμαχικού σχήματος.

Από την Κυριακή, μάλιστα, ξεκίνησε με ενθουσιασμό, λόγω και της συμμετοχής πολλών νέων στο σχήμα, η εκλογική μάχη.

 

 

*Περισσότερες φωτογραφίες και video θα βρείτε στο www.europaanders.at

Σχόλια (2)

Αφήστε το σχόλιο σας