"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

9.5 C
Trikala

Με τοποθέτησης αναμνηστικής πλακέτας η δεύτερη εκδήλωση για τον Αρη στα Τρίκαλα

lafarm

Σχετικά άρθρα

Με μια ακτιβιστική μεν, πολιτικής σημασία δε, κίνηση, οι Λέσχες Αλληλεγγύης και Πολιτισμού από Ν. Σμύρνη και Τρίκαλα, απέτισαν φόρο τιμής στον μεγάλο αγωνιστή της Εθνικής μας Αντίστασης, Αρη Βελουχιώτη. Παρά το μίσος ορισμένων ακόμη και τώρα (όπως διαφάνηκε από έναν ενοχλημένο που θέλησε να δικαιολογήσει με κείμενό του τη Δευτέρα 8 Ιουνίου, σε τοπική εφημερίδα, τους… ταγματασφαλίτες), η ιστορική μνήμη και η πολιτική προσφορά του Αρη Βελουχιώτη, του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ της Εθνικής Αντίστασης και του ΚΚΕ, ως εμψυχωτή του ΕΑΜ, είναι αδιαμφισβήτητα. Στο πνεύμα αυτό, οι δύο Λέσχες πραγματοποίησαν διήμερο μνήμης. Το Σάββατο 6 Ιουνίου 2015 αρχικώς πραγματοποιήθηκε πορεία από το Φρούριο και, διαμέσου του μνημείου για την Αγροτική – Λαϊκή Εξέγερση της 2ας Φλεβάρη 1925, κατέληξαν στην πλατεία Ρήγα Φεραίου. Στην ιστορική πλατεία, όπου κρέμασαν τα κομμένα κεφάλια του Αρη και του Τζαβέλλα, έγινε συγκέντρωση και συζήτηση, με ιστορικούς, για το νόημα όλης αυτής της Αντίστασης, για το σήμερα, για την προσπάθεια να μη φανεί η ιστορική μνήμη ως συνέχεια, ως αναγκαιότητα και ως πολιτική πράξη.
Πράξη που απέκτησε σημασία, με την τοποθέτηση δύο πλακετών, λίγο πιο πέρα από το εικαζόμενο σημείο της απαράδεκτης επίδειξης των κεφαλιών δύο εξαίρετων αγωνιστών, σε τοιχάκι επί της πλατείας.
Η μία πλακέτα αφορούσε στο αναμνηστικό του διημέρου και η δεύτερη η πιο σημαντική, αυτή που έδινε πρώτη τον τόνο: ανάμνηση του τόπου θυσίας. Την Κυριακή πραγματοποιήθηκε, υπό καταρρακτώδη βροχή, επίσκεψη στον τόπο αυτοκτονίας του Αρη, στη Μεσούντα.
Βέβαια στα Τρίκαλα την άλλη μέρα, ασκήθηκε κριτική από μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, για το ότι τοποθετήθηκε η αναμνηστική αυτή πλάκα, θεωρώντας ότι για κάποιον λόγο πρέπει να μεταφερθεί στο σημείο ένας φανοστάτης που χωρίς καμία απολύτως απόδειξη –έχει αποδειχθεί ήδη το αντίθετο από την κ. Μαρούλα Κλιάφα – θεωρείται ότι είναι ο φανοστάτης στον οποίο κρέμασαν τα δυο κεφάλια. Κυρίως, όμως, ενόχλησε το ότι δεν υπήρξε αναμονή για υλοποίηση της απόφασης της Δημοτικής Κοινότητας Τρικκαίων, να τοποθετηθεί πλάκα από τον Δήμο (η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου αναμένεται). Αλλά το θέμα είναι μάλλον πολιτικό και αφορά το ότι δεν ανέμεναν να γίνει κάτι που…. δεν ανέμεναν. Προβάλλεται η άποψη ότι βασικά, μπορεί να  είναι μέχρι και προβοκατόρικη ενέρργεια, εν όψει συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο, ότι δεν πρέπει να είναι… κάτω η πλάκα και ότι δεν μπορεί ο καθένας να χτίζει ό,τι θέλει.

aris5 aris1 aris2 aris3 aris4

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης