Με το βλέμμα στον πολιτισμό Reviewed by Momizat on . Ο πολιτισμός ενός Δήμου, μίας πόλης ορίζεται από τη σημασία, την προσοχή και το πως αντιμετωπίζει την Ιστορία και το παρελθόν της. Στην πόλη των Τρικάλων τα τελ Ο πολιτισμός ενός Δήμου, μίας πόλης ορίζεται από τη σημασία, την προσοχή και το πως αντιμετωπίζει την Ιστορία και το παρελθόν της. Στην πόλη των Τρικάλων τα τελ Rating: 0

Με το βλέμμα στον πολιτισμό

Με το βλέμμα στον πολιτισμό

Ο πολιτισμός ενός Δήμου, μίας πόλης ορίζεται από τη σημασία, την προσοχή και το πως αντιμετωπίζει την Ιστορία και το παρελθόν της. Στην πόλη των Τρικάλων τα τελευταία είκοσι χρόνια ιδρύθηκαν, αναπτύχθηκαν και ΕΚΛΕΙΣΑΝ Μουσεία όπως το Λαογραφικό, Κατσικογιάννη, συλλογή Μενέλαου Καταφυγιώτη, πινακοθήκες κλπ.

Τα εκθέματα του Λαογραφικού, ευαίσθητα από τη φύση τους και ευπαθή λόγω παλαιότητας (κεντήματα, στολές, έγγραφα, φωτογραφίες τουλάχιστον 100 ετών), αφέθηκαν εδώ και 5 χρόνια χωρίς στοιχειώδη συντήρηση, μέσα σε ένα πολύ προβληματικό κτίριο. Είναι δε αναντικατάστατα.

Στο Βαρούσι αποκτήθηκαν (αγοράσθηκαν με χρήματα του Δήμου) κτίρια διατηρητέα, που αφέθηκαν να καταρρεύσουν.

Το Φρούριο, το σύμβολο και καμάρι της πόλης, το σήμα κακατεθέν της, πνίγεται από οργιώδη βλάστηση, η οποία προκαλεί φθορές στην τοιχοποιία και εξαφανίζει τη θέα του μνημείου από τον παρατηρητή. Θυμηθείτε το κάστρο του Πλαταμώνα, της Λαμίας (αναφέρω τα πιο κοντινά), πως δεσπόζουν των πόλεων πεντακάθαρα και φωτισμένα, αληθινά στολίδια. Στεφανώνουν τις περιοχές με σεβασμό που τους οφείλουν οι πολίτες και ο Δήμος τους.

Στην περιφέρεια με την πλούσια αγροτική Ιστορία, οφείλουμε να ιδρύσουμε αντίστοιχο Μουσείο. Συλλογισθείτε το πλήθος των εκθεμάτων! Πρέπει να ανοίξουμε τα Μουσεία μας και να γίνουν ζωντανές κοιτίδες εκκόλαψης και δημιουργίας ενεργών πολιτών (χωρις ιδιαίτερη οικονομική επιβάρυνση του Δήμου, επειδή υπάρχουν ειδικά προγράμματα), όχι μόνο για μαθητές και νέους αλλά για όλους τους Δημότες.

Μόνο η ιδιωτική πρωτοβουλία (Κέντρο Ιστορίας και Πολιτισμού της εταιρίας Κλιάφα) κινείται και προσπαθεί επιτυχώς μεν αλλά είναι αναγκαία η κρατική και δημοτική μέριμνα.

Αν σε οποιαδήποτε πόλη του κόσμου είχαν γεννηθεί και μεγαλουργήσει μουσικοσυνθέτες, ενδεικτικά αναφέρονται Βίρβος, Σαμολαδάς και άλλοι αξιόλογοι ιδία δε ο μεγάλος ΤΣΙΤΣΑΝΗΣ, θα είχε ιδρυθεί παγκοσμίου εμβέλειας σχολή στην οποία θα διαγωνίζονταν να φοιτήσουν οι άριστοι όλου του κόσμου, προσφέροντας στην πόλη στήριξη πολιτιστική και οικονομική.

Οι γειτονικοί Νομοί κατάφεραν να εγκρίνουν και να υλοποιήσουν έργα σχετικά με τον πολιτισμό μέσω προγραμμάτων. Εμείς πάντα ΟΥΡΑΓΟΙ! ΓΙΑΤΙ;

ΜΑ οι Τρικαλινοί Δημότες αγαπάμε την πόλη μας, φαίνεται δε αυτό από το εξαιρετικό έργο όλων των συλλόγων μας (ΦΙΛΟΣ, χορευτικοί σύλλογοι, Πολιτιστικός Σύλλογος «Το Βαρούσι» κλπ.).

Τελικά ποιος δεν αγαπά με το πρόσχημα της οικονομικής κρίσης αυτόν τον τόπο και με ποιο σκεπτικό καταστρέφεται το Βαρούσι και η υπόλοιπη πολιιστική μας κληρονομιά;

ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΡΕΙΑΣ! Με σεβασμό, ήθος και αγάπη για το Δήμο μας!

Με εκτίμηση,
Αρετή Αναγνωστιάδου-Μοράκη
Υποψήφια Δημοτικός Σύμβουλος Δ. Τρικκαίων με τον συνδυασμό του Δημήτρη Χατζηγάκη.

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή