Μην «πυροβολείτε» τη Μεσοχώρα Reviewed by Momizat on . Τον τελευταίο καιρό και μετά την καταλυτική απόφαση του ΣτΕ για τη συνολική εκτροπή του Αχελώου και ενόψει των αυτοδιοικητικών και ευρωεκλογών, διάφοροι παράγον Τον τελευταίο καιρό και μετά την καταλυτική απόφαση του ΣτΕ για τη συνολική εκτροπή του Αχελώου και ενόψει των αυτοδιοικητικών και ευρωεκλογών, διάφοροι παράγον Rating: 0

Μην «πυροβολείτε» τη Μεσοχώρα

Μην «πυροβολείτε» τη Μεσοχώρα

Τον τελευταίο καιρό και μετά την καταλυτική απόφαση του ΣτΕ για τη συνολική εκτροπή του Αχελώου και ενόψει των αυτοδιοικητικών και ευρωεκλογών, διάφοροι παράγοντες (υποψήφιοι του Δήμου Πύλης αλλά και  συντεχνιακοί φορείς-επιμελητήρια) διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους, ζητώντας μετ΄ επιτάσεως την απεμπλοκή του φράγματος Μεσοχώρας από την εκτροπή Αχελώου και την άμεση λειτουργία του. Έχουν βέβαια απογοητευθεί από τη μη πραγμάτωση της εκτροπής και προσπαθούν να πάρουν τη ρεβάνς με τη λειτουργία του φράγματος Μεσοχώρας.

Κάποιοι μάλιστα κάνουν και παρα-ανάγνωση της απόφασης του ΣτΕ και το επικαλούνται για την απεμπλοκή του έργου Μεσοχώρας. Η ακρίβεια είναι (αρ.14) ότι το ΣτΕ ακύρωσε την επικύρωση των σχεδίων διαχείρισης των υδατικών πόρων Δυτ. Στερεάς και Θεσσαλίας που προτείνουν την απεμπλοκή (παρ. δ) από την εκτροπή του Αχελώου. Συνεπώς δεν υπάρχει καμιά διοικητική πράξη που να στηρίζει τη συνέχιση έργων στα πλαίσια της εκτροπής.

 

Κι αν κάποιοι επικαλούνται ότι το έργο ολοκληρώθηκε και μάλιστα κόστισε και πολλά χρήματα, τους θυμίζουμε πως κι άλλα έργα κόστισαν χρήματα αλλά εγκαταλείφθηκαν ή άλλαξε ο σχεδιασμός τους (στην περιοχή μας η τυφλή γέφυρα στην Αγία Κυριακή Νεράιδας). Και τελικά το πρόβλημα το έχουν αυτοί που σχεδίασαν και αποφάσισαν ένα φαραωνικό έργο με την ελληνική λογική των έργων, «ας το ξεκινήσουμε και βλέπουμε».

Απορούμε γιατί όλοι κόπτονται για τη λειτουργία του έργου, κανείς όμως δεν έχει την ευαισθησία να πει δυο κουβέντες  για το ιστορική ΜΕΣΟΧΩΡΑ που εξαφανίζεται και τους ανθρώπους που ξεριζώνονται. Την ιστορία ενός τόπου δεν την γράφουν τα έργα αλλά οι άνθρωποι που τους δίνεται η δυνατότητα να ζήσουν και να δημιουργήσουν στον τόπο τους. Γιατί οι άνθρωποι γράφουν την ιστορία με προοπτική το μέλλον, ενώ τα έργα περιορίζονται στο παρόν ή σε σύντομο χρόνο.

Και επειδή πολύς λόγος γίνεται για ανάπτυξη της περιοχής από τη δημιουργία της λίμνης Μεσοχώρας. Είναι αυτοί που πιστεύουν ότι ανάπτυξη είναι καφετέριες και ταβέρνες ( γι αυτό γέμισαν οι πόλεις μας από καφέ-μπαρ) παραβλέποντας τον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα παραγωγής. Είναι αυτοί που «ονειρεύονται» μια λίμνη Πλαστήρα αλλά δεν έχουν συζητήσει με τους επιχειρηματίες Ελάτης-Περτουλίου –Χρυσομηλιάς!  Είναι αυτοί που δεν έχουν κάποιο άλλο παράδειγμα ανάπτυξης σε τεχνητή λίμνη να μας παρουσιάσουν από τις πάμπολλες που έχει δημιουργήσει η ΔΕΗ! ( Ας συνεχίσουν μετά τη Μεσοχώρα για Άρτα, να συναντήσουν τη λίμνη Πουρναρίου και να δουν τα παραλίμνια χωριά Μελάτες, Καλεντίνη κ.α.!)

Τέλος κάποιοι να είναι βέβαιοι πως οι λίγοι Μεσοχωρίτες με τους πολλούς φίλους τους από όλη την Ελλάδα, θα συνεχίσουν να παλεύουν για την ύπαρξη της Μεσοχώρας. Γιατί το φράγμα έχει πεπερασμένο και μάλιστα σύντομο χρόνο ζωής, ενώ η Μεσοχώρα έχει δημιουργική ζωή μερικών εκατοντάδων χρόνων και προόρισται να έχει πολλά περισσότερα.

Καλαντζής Θανάσης
Μεσοχώρα
www.mesochoranet.gr

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή