"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

19.7 C
Trikala

Μηχανικοί: Το νέο Ασφαλιστικό «κόβει» 10 χρόνια ζωής από το ΤΣΜΕΔΕ

lafarm

Σχετικά άρθρα

Δέκα χρόνια ζωής θα «κόψει» από το ΤΣΜΕΔΕ το νέο Ασφαλιστικό, παρά την σχεδόν τριπλάσιες εισφορές που θα κληθούν να καταβάλουν οι μηχανικοί!  Αυτό προκύπτει από αναλογιστική μελέτη που παρουσίασε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο δείκτης εργαζομένων προς συνταξιούχους είναι 4,5 προς 1 (ενώ στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης είναι 1,4 προς 1), ο δείκτης περιουσίας (2,3 δισ. ευρώ) προς υποχρέωση, είναι 10% (έναντι 1% στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης) και ο δείκτης εισφορών προς συντάξεις στο 100% (αντί 50%). Με βάση τα αποτελέσματα της αναλογιστικής μελέτης που παρουσίασε ο αναλογιστής – επίκουρος καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Αλέξανδρος Ζυμπίδης:

• Εάν το ΤΣΜΕΔΕ παραμείνει ως έχει σήμερα, χωρίς να υιοθετήσει την υποχρεωτική κλιμάκωση στην αύξηση των εισφορών, η περιουσία που έχει (γύρω στα 2,5 δισ.) επαρκεί για να «καλύψει» το Ταμείο μέχρι το 2056. Δηλαδή για 40 χρόνια. Οι εισφορές και οι παροχές καλύπτουν 130% την κύρια σύνταξη για τους νέους ασφαλισμένους, 98% την επικουρική και 96% τα εφάπαξ.

• Με βάση το δεύτερο σενάριο (να ισχύσουν οι αυξημένες εισφορές του νόμου του 2011) η περιουσία του μηδενίζεται νωρίτερα, το 2044.

• Με βάση το τρίτο σενάριο, τη νέα κυβερνητική πρόταση, η βιωσιμότητα του Ταμείου φτάνει στο 2048. Είναι δηλαδή λίγο καλύτερο, από την εφαρμογή του νόμου του 3986/2011, όμως, παραμένει πολύ χειρότερη από την τωρινή κατάσταση. Το έλλειμμα παραμένει στα 7,6 δισ. και η βιωσιμότητα φτάνει στα 30 χρόνια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης