"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

18.7 C
Trikala

Μια δέσμη πρωτονίων, από το CERN στο 7ο Γυμνάσιο Τρικάλων

lafarm

Σχετικά άρθρα

Είθισται, οι εκδηλώσεις στα σχολία αυτή την περίοδο, να σχετίζονται με πολιτισμό. Ορθώς. Δεν είθισται να ασοχλούντα, να έχουν ως θέμα τους όμως την επιστήμη της Φυσικής. Μηορθώς. Και αυτό ακριβώς ήρθε να “διορθώσει” το πρωί της Δευτέραα 11 Μαΐου 2015 ο καθηγητής Φυσικής στο 7ο Γυμνάσιο Τρικάλων, κ. Θανάσης Σπανιάς.
Ετοίμασε α ταινία, με συρραφή animation για τη λειτουργία κάθε τμήματος του επιταχυντή. Ποιανού επιταχυντή; Του γνωστού, του μοαικού, του τελειότερου, ίσως δημιουργήματο της ανθρώπινης μηχανικής, όπου – μαζί με τη διαστημική – πλήθος “τεχνικών” επιστημών συναντώνται, συνεργάζονται και οδηγούν σε ένα αποτέλσμα. Το μποζόνιο του Χιγκς έει ανακαλυφθεί, η θεωρία του δικού μας Νανόπουλου έχει – κατά πώς φαίνεται – επιβεβαιωθεί και ολα αυτά τα θαυμαστά, άκουγαν με ανοιχτά αφτιά και ακόμη πιο ορθάνοιχτα μάτια, οι μαθητές γνώρισαν τον τον LHC (Μεγάλο Αδρονιακό Επιταχυντή) στο CERN, εκατοντάδες μέτρα κάτω από τη γη της Ελβετίας. Αυτό συνέβη μέσω της της περιπετειώδους πορείας μιας δέσμης πρωτονίων, που, με την επιτάχυνση φτάνει στη σύγκρουση και μετά στην αναπαράσταση του φαινομένου. Ετσι η “δέσμη” αποκάλυψε τη διαδικασία ανακάλυψης του σωματιδίου Higgs αλλά και τις σύγχρονες εφαρμογές της δέσμης πρωτονίων στην Ιατρική.
Ο Μεγάλος Αδρονιακός Επιταχυντής LHC βρίσκεται στο CERN κοντά στη Γενεύη και επιταχύνει δέσμες πρωτονίων σε τεράστιες ενέργειες (7TeV ανα δέσμη). Μέσα από τη σύγκρουση των δεσμών αναπαριστώνται καταστάσεις παρόμοιες με τα πρώτα εκατομμυριοστά του δευτερολέπτου μετά τη γέννηση του σύμπαντος και περιμένουμε από τα αποτελέσματα να βρούμε και να εξηγήσουμε τη δομή της ύλης και τη συμπεριφορά των θεμελιωδών δυνάμεων της Φύσης. Στον LHC οι δέσμες συγκρούονται περίπου 600 εκατομμύρια  φορές το δευτερόλεπτο.
cern1 cern2 cern3 cern4

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης