"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

7 C
Trikala

ΜΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ…….ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ!!!!!

lafarm

Σχετικά άρθρα

Σχεδόν όλοι οι φίλοι της παραδοσιακής μουσικής θα έχουν δεί αυτή την καταπληκτική φωτογραφία!!! Αυτή λοιπόν τη φωτογραφία, την τράβηξε ο Ελληνοαμερικάνος φωτογράφος, Κωνσταντίνος Μάνος στις αρχές της δεκαετίας του ’60 (1962-63), στου Φιλοπάππου!!!

Μάλιστα αυτή η φωτογραφία είναι στο εξώφυλλο έκδοσης που έκανε η εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ” με την πολύτιμη φωτογραφική συλλογή του Κ. Μάνου.

Εκεί συνήθιζαν να συγκεντρώνονται και να γλεντάν οι κάτοικοι των χωριών της Ορεινής Καλαμπάκας κάθε Καθαρή Δευτέρα!!! Ο λαουτιέρης που απεικονίζεται είναι ο Στέργιος Γκόγκος του Γεωργίου από την Καλομοίρα Καλαμπάκας!!!

Ο Στέργιος Γκόγκος του Γεωργίου γεννήθηκε στην Καλομοίρα Καλαμπάκας τον Σεπτέμβριο του 1928 και πέθανε στις 6-7-1997 σε ηλικία 69 ετών. Γιός του βιολίστα Γεωργίου Γκόγκου.

Τα αδέλφια του επίσης ήταν καλλιτέχνες και έπαιζαν όργανα και τραγουδούσαν. Ο Ηρακλής έπαιζε κλαρίνο, ο Νίκος και ο Κώστας (Πενιάς) έπαιζαν επίσης λαούτο.

Ο Στέργιος Γκόγκος από τον γάμο του, απέκτησε δυό αγόρια τον Γιώργο και τον Δημήτρη. Εκτός από δεινός λαουτιέρης υπήρξε και φοβερός τραγουδιστής.

Μάλιστα τραγουδούσε στις “ψηλές” νότες όπως Ντο και Ρε πράγμα ιδιαίτερα επιθυμητό για τα όργανα και την κομπανία όταν έπαιζαν στα σκέτα και σε ανοιχτό χώρο.

Είχε συνεργαστεί με όλα σχεδόν τα κλαρίνα της περιοχής της Ορεινής Καλαμπάκας όπως του: Μιχάλη Ντόκο, Σάκη Ντόκο, Δημητρούλα, Μάσιο, Μαντζαβέλα, Ηρακλή Γκόγκο, Τάταρη, Γιάννη Ντόκο κ.ά. Στις 5 Ιουλίου μέχρι τα ξημερώματα της 6ης Ιουλίου του 1997, έπαιζε σε γάμο.

Το γλέντι κράτησε μέχρι τις πρωϊνές ώρες. Γύρω στις 5 τα ξημερώματα αναβαίνοντας τον ανηφορικό δρόμο για το σπίτι του, σταμάτησε στην άκρη του δρόμου για την ανάγκη του.

Εκείνη τη στιγμή έχασε την ισορροπία του, κουρασμένος όπως ήταν και πιωμένος ίσως, και κατρακύλησε στην κατηφόρα και έφτασε μέχρι τον κάτω δρόμο όπου το κεφάλι του έπεσε με ορμή πάνω στην μοναδική πέτρα που υπήρχε στο σημείο αυτό. Τον βρήκαν μετά από πολύ ώρα νεκρό.

Μια συγκλονιστική μαρτυρία για εκείνο το βράδυ μου παρείχε μόλις πριν λίγο ο εκλεκτός μουσικός Νίκος Ντόκος. Να τι είπε ο Νίκος: ” Εκείνο το βράδυ πριν πεθάνει, καθόμασταν παρέα στο καφενείο του Βίτσα στον Αμάραντο, εγώ, ο πατέρας μου ο Αποστόλης Ντόκος (λαουτιέρης) και ο Στέργιος Γκόγκος (πριν το γλέντι του γάμου).

Ήταν όντως λίγο πιωμένος ο Στέργιος και ο πατέρας μου σε κάποια στιγμή του φωνάζει… “Μην πίνεις άλλο”. Εκείνος χαριτολογώντας μεταξύ σοβαρού και αστείου γυρνάει και λέει,…”Εσένα τι σε νοιάζει; Εγώ μπορεί να πεθάνω απόψε σε πειράζει?”

Απλά ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ……!!! Η θανατηφόρα πτώση του έγινε 15 με 20 μέτρα πάνω από το καφενείο του Βίτσα. Σ΄ευχαριστώ φίλε Νίκο για τις πολύτιμες πληροφορίες σου!!!! Θέλω να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες στον Γεώργιο Γκόγκο του Στεργίου (γιό του λαουτιέρη) για τις πολύτιμες πληροφορίες!!!! Ο φίλος Γεώργιος Γκόγκος διατηρεί την υπέροχη οικογενειακή ταβέρνα “Ο ΓΙΩΡΓΟΣ” στη Νέα Μάκρη!!!! Ευχαριστώ και τον φίλο Αντώνη Γαλαζούλα για τη διόρθωση της χρονολογίας!!!

Gorgio Sarro

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης