Μικέλης :  Η Δημοκρατία δεν λειτουργεί με αυτόματο πιλότο Reviewed by Momizat on . *του Μικέλη Σωτ. Χατζηγάκη   Τις τελευταίες εβδομάδες είχα την ευκαιρία να μιλήσω με αρκετούς φίλους μου εδώ στην πόλη αλλά και σε χωριά των Τρικάλων. Μιλώντας *του Μικέλη Σωτ. Χατζηγάκη   Τις τελευταίες εβδομάδες είχα την ευκαιρία να μιλήσω με αρκετούς φίλους μου εδώ στην πόλη αλλά και σε χωριά των Τρικάλων. Μιλώντας Rating: 0

Μικέλης :  Η Δημοκρατία δεν λειτουργεί με αυτόματο πιλότο

Μικέλης :  Η Δημοκρατία δεν λειτουργεί με αυτόματο πιλότο

*του Μικέλη Σωτ. Χατζηγάκη

 

Τις τελευταίες εβδομάδες είχα την ευκαιρία να μιλήσω με αρκετούς φίλους μου εδώ στην πόλη αλλά και σε χωριά των Τρικάλων.

Μιλώντας με πολλούς νέους ανθρώπους της ηλικίας μου παρατηρούσα ότι υπήρχε απογοήτευση για την πολιτική και τους πολιτικούς.

Και δικαιολογημένα. Αλλά, ας είμαστε ειλικρινείς: οι αλλαγές που θέλουμε και προσδοκούμε έρχονται μόνο μέσα από την συμμετοχή και ποτέ με την αποχή.

Κοιτάξτε γύρω σας. Μακεδονικό, νέες περικοπές μισθών, ανασχηματισμός παρακμής, Τουρκική επιθετικότητα, κτλ. Και μια κυβέρνηση που πρώτο στόχο έχει να βάλει εμπόδια στους πολιτικούς της αντιπάλους και όχι να λύσει τα φλέγοντα ζητήματα του τόπου. Ποιος, νομίζετε, θα ασχοληθεί με την Ελλάδα και τον τόπο μας αν δεν ασχοληθούμε εμείς οι ίδιοι;

Ο Πλάτωνας έλεγε πως μια από τις τιμωρίες του να μην καταδέχεσαι να ασχοληθείς με την πολιτική είναι ότι καταλήγεις να σε κυβερνούν πολύ κατώτεροι σου. Δεν χρειάζεται να πάμε μακριά για να επιβεβαιώσουμε το απόφθεγμα του σοφού αρχαίου Έλληνα φιλοσόφου.

Απλά ας δούμε το κοινοβούλιο μας σήμερα. Είναι η χειρότερη Βουλή όλων των εποχών. Στην Ελλάδα του 2018 συμβαίνει το εξής παράδοξο: μετά από 8 χρόνια κρίσης τα προβλήματα μεγαλώνουν και τα μέτωπα πολλαπλασιάζονται, αλλά οι πολιτικοί που εμείς στέλνουμε στη Bουλή είναι κάθε φορά και χειρότεροι.

Ένας φαύλος κύκλος, δηλαδή, που μας οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε ακόμα χειρότερες μέρες.

Πως θα σπάσουμε, λοιπόν, αυτό τον φαύλο κύκλο; Ποια είναι η λύση; Το παζλ της λύσης έχει πολλά κομμάτια.

Το πιο σημαντικό, κατά την γνώμη μου, είναι η αναβάθμιση της πολιτικής λειτουργείας και του Ελληνικού κοινοβουλίου μέσω μιας σοβαρής ανανέωσης αξίων (από όλα τα κόμματα).

Η Δημοκρατία δεν λειτουργεί με αυτόματο πιλότο. Δουλεύει ευεργετικά για το κοινωνικό σύνολο μόνο όταν εμείς οι ίδιοι αναλαμβάνουμε υπεύθυνη δράση.

Η λογική του «γιατί αυτός και όχι εγώ» δεν είναι κριτήριο για να ασχοληθεί κάποιος με την πολιτική. Και, δυστυχώς, την ακούμε συχνά ακόμα και από «φερόμενους» υποψηφίους.

Πρώτα, λοιπόν, πρέπει να σκεφτούμε με ποια κριτήρια θα κρίνουμε τους υποψηφίους πολιτικούς μας. Ποιόν θέλουμε να έχουν τα παιδιά μας ως πρότυπο;

Ποιος θα αντιπροσωπεύσει τις Ελληνικές αξίες καλύτερα; Ποιος έχει τις γνώσεις να δώσει λύσεις στα πιεστικά προβλήματα που έχει ο τόπος; Ποιος μπορεί να φέρει το καινούργιο και το διαφορετικό στην Ελληνική πολιτική;

Η δική μας ευθύνη είναι να βρούμε αυτούς τους άξιους και ικανούς ανθρώπους. Να τους παροτρύνουμε, να τους ενισχύσουμε και να τους στηρίξουμε.  Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια.

Οι επόμενες εκλογές θα είναι οι πιο καθοριστικές της μεταπολίτευσης. Αν το καράβι δεν πάρει την σωστή στροφή θα βουλιάξει. Στις επόμενες εκλογές δεν πρέπει να αρκεστούμε απλά να ρίξουμε την ψήφο μας κάποια Κυριακή.

Πρέπει να κάνουμε αγώνα, ο καθένας από την θέση του και στην βάση των δυνατοτήτων του (και από την θέση του και την ιδεολογική του παράταξησ) έτσι ώστε να γίνει μια σοβαρή πολιτική ανανέωση. Άμα χαθεί αυτή η ευκαιρία δεν θα υπάρχει καμία ελπίδα επιστροφής.

*Ο Μικέλης Χατζηγάκης είναι οικονομολόγος

Σχόλια (2)

 • Δικαιόπολης

  Αγαπητέ Μικέλη
  Διαβάζω πάντα τις σύντομες αναφορές σου σχετικά με τα πολιτικά δρώμενα τόσο στο Νομό μας όσο και στη χώρα μας. Χαίρομαι που έχεις άποψη, και διατυπώνεις προτάσεις για τα θέματα της οικονομίας και της πολιτικής γενικότερα. άσχετα με το αν προσωπικά διαφωνώ με μερικές από αυτές. Ωστόσο θα ήθελα να κάνω μια διαπίστωση και να σας θέσω και μια ερώτηση για τις οποίες περιμένω την ευγενική σας απάντηση.
  Α) Σε ότι αφορά την αναφορά σου για τη λειτουργία της δημοκρατίας αυτή πράγματι δεν λειτουργεί με αυτόματο πιλότο, με ένα αόρατο χέρι το οποίο κατευθύνει την πολιτική πορεία κάθε κοινωνίας, σαν αυτό που αναφέρει ο ξεπερασμένος πλέον Ανταμ Σμιθ, τον οποίο ακόμη και σήμερα τον επικαλούνται οι νεοφιλελεύθεροι οικονομολόγοι που πιστεύουν ότι οι αγορές θα λύσουν το πρόβλημα της οικονομίας . Είναι γεγονός ότι δεν υπάρχει ούτε ποτέ υπήρξε κανενός είδους αόρατο χέρι παρά μόνο το συμφέρον του ισχυρού είναι εκείνο που διαμόρφωσε την ιστορία καθώς αυτό συνδυάζεται με την πάλη των τάξεων. Το ορατό χέρι στα δημοκρατικά πολιτεύματα είναι η συναθροισμένη συλλογικότητα των πολιτών –μελλών του συνόλου του Ελληνικού Λαού-, την οποία εσείς οι πολιτικοί ουδέποτε σεβαστήκατε-άσχετα αν αυτή εκφράζετε και μέσω δημοψηφισμάτων πχ. 2015.(Δεν μιλάω για σας προσωπικά γιατί τώρα ξεκινάτε την πολιτική σας σταδιοδρομία και για την οποία σας εύχομαι καλή επιτυχία). Επομένως αφού δεν σέβεστε τον Ελληνικό, σας αποδίδει και Αυτός τα δέοντα.
  Β) Σε ότι αφορά τη διαπίστωση σας για τη σύνθεση της Βουλής συμφωνώ απόλυτα. Είναι πολύ κατώτερη των περιστάσεων συμπεριλαμβανομένων βέβαια και όλων των πολιτικών αρχηγών οι οποίοι είναι μέλη της.
  Θα θίξω μόνο ένα θέμα, το ποιο σοβαρό από όλα των τελευταίων δεκαετιών. Το θέμα των δεδομένων του ελλείμματος του 2009 για το οποίο γράφτηκαν πολλά στα Ελληνικά αλλά και στα ξένα ΜΜΕ. Η Βουλή των Ελλήνων το έβαλε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Και θέλω να σας ρωτήσω εσείς τι θα κάνετε όταν έρθετε στην εξουσία; Θα το δείτε με σοβαρότητα;. Θα μάθει ποτέ ο Ελληνικός Λαός πως το έλλειμμα που παρέδωσε η κυβέρνηση του κόμματος τον Σεπτέμβριο του 2009 ήταν 6,7% και έγινε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ 13,2%. Και μετά από τον υπάλληλο του ΔΝΤ, Πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ 15,5%;και έτσι μπήκαμε στα μνημόνια;
  Κλείνοντας θα ήθελα και πάλι να σας ευχηθώ καλή επιτυχία.

  Δικαιόπολης

  Απάντηση
 • Δικαιόπολης

  Αγαπητέ Μικέλη
  Για να δείτε τη σπουδαιότητα του θέματος του ελλείμματος για το οποίο σας καλώ να μου απαντήσετε, διαβάστε αν σας είναι δυνατό, το σχετικό θέμα που δημοσίευσε κατά σύμπτωση σήμερα η εφημερίδα ΕΣΤΙΑ. Είναι πολύ κατατοπιστικό.
  Το σπουδαίο στην υπόθεση αυτή είναι να ερευνηθούν οι αριθμοί καθώς και οι υπεύθυνοι που βρίσκονται πίσω από αυτούς. Ήδη υπάρχουν τρεις κατηγορούμενοι με βαρύτατες όπως αντιλαμβάνεσθε κατηγορίες.
  Τι μέλει γενέσθαι από την επικείμενη κυβέρνηση σας σε μια σοβαρή Βουλή στην οποία υπάγεται και η ΕΛΣΤΑΤ;

  Δικαιόπολης

  Απάντηση

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή